切換到窄版更改語言
註冊 找回密碼

141香港論壇

熱門搜尋:
請稍候......

[設計] 分享設計師求職準備     [複製鏈接]

141正式版主 [發短訊]

「賭神」勳章 百萬富翁勳章 萬千寵愛勳章 論譠元老勳章 高級元老勳章 超級元老勳章 「處女座」勳章 傑出成就勳章 「友誼大使」勳章 「為食之神」勳章 「創作大師」勳章 「痴線佬」勳章 「各行各業」分區勳章 版主勳章 141紳士勳章 成家立室勳章

魄力
87336 點
魅力
82953 點
潛力
136 點
黃金
171597 兩
4956336 元
發表於 2013-2-1 |顯示全部樓層 |舉報
t-shiper 發表於 2013-2-1 11:40
我間唔時都有收到 d 個中文名(譯音)好中性 (又冇英文名),讀男女校出身,冇寫自己性別的 CV,打電話去約 ...

咪打去就咁講名囉

不過,好多CV都有寫男定女

最抵死係,我公司有時會請summer job,我好記得有個小妹妹

佢自己寫性別係M

咁啱,我同事唔得閒(我同事都冇留意)

我負責見

上到嚟,我其實最初都唔知

到我見佢時,望住張CV

我忍唔住笑咗出嚟

問佢點解寫自己係男仔

佢好誠實話自己張CV係範本,唔記得改

不過我都請咗佢

魄力
31889 點
魅力
0 點
潛力
7518 點
黃金
568 兩
1310567 元
Although I don't need to look for any job, this information is still helpful. Thanks for sharing!
如果世間萬物能跨越能相愛  也能成全雲與海
忘了離岸多遠多危險  都看不見
如果海角天涯不分開不難捱  人類終會廝守
別忘了 它們的愛而 不得

超級元老 [發短訊]

有些事 有些人 盡力之後 就只能隨緣了

百萬富翁勳章 千億富豪勳章 萬千寵愛勳章 論譠元老勳章 高級元老勳章 超級元老勳章 「雙魚座」勳章 傑出成就勳章 「友誼大使」勳章 「141玩家」勳章 「痴線佬」勳章 「各行各業」分區勳章 群組紀念勳章 141紳士勳章

魄力
76547 點
魅力
75884 點
潛力
57 點
黃金
375731 兩
5032631 元
man140 發表於 2013-2-1 01:10
usually I do it oppositely . If too pretty, I will not interview her since pretty girl will defini ...

interview 識個朋友遮,唔等於要請架喎

超級元老 [發短訊]

百萬富翁勳章 千億富豪勳章 萬千寵愛勳章 論譠元老勳章 高級元老勳章 超級元老勳章 「雙魚座」勳章 傑出成就勳章 「友誼大使」勳章 「141玩家」勳章 「痴線佬」勳章 「各行各業」分區勳章 群組紀念勳章 141紳士勳章

魄力
76547 點
魅力
75884 點
潛力
57 點
黃金
375731 兩
5032631 元
iamamannow 發表於 2013-2-1 10:21
不過我唔會send doc file俾人
費事人地改野...

就算你 send jpg 咪一樣可以改~

魄力
13031 點
魅力
0 點
潛力
9245 點
黃金
690 兩
14863317 元
t-shiper 發表於 2013-2-1 13:29

睇行業啦,唔係行行都可以咁.

超級元老 [發短訊]

魄力
76547 點
魅力
75884 點
潛力
57 點
黃金
375731 兩
5032631 元
mungchacha 發表於 2013-2-1 13:02
咪打去就咁講名囉

d 譯音有時都幾難讀架嘛~

老老實實, CV 上面連性別都寫錯我一定唔會請

魄力
29479 點
魅力
10612 點
潛力
0 點
黃金
1105 兩
4432758 元
Girlhunter810 發表於 2013-1-31 17:06
這篇係我結合一些網站, 以及以我人生經驗, 朋友心得寫成的, 希望對想加入設計界人士一個良好的Reference, ( ...

Very important information.

超級元老 [發短訊]

女獵人

百萬富翁勳章 千億富豪勳章 精華帖王勳章 萬千寵愛勳章 141榮譽勳章 論譠元老勳章 高級元老勳章 超級元老勳章 究極元老勳章 「摩羯座」勳章 傑出成就勳章 「友誼大使」勳章 「型男嗜好」勳章 「AV達人」勳章 「攝影達人」勳章 「自然大使」勳章 「遊藝專家」勳章 「棋藝大師」勳章 「旅遊/航空」勳章 收藏家勳章 「潮流時尚」勳章 「車迷天地」勳章 「廣告/設計」勳章 「廚師食譜」勳章 「會員交流」分區勳章 「各行各業」分區勳章 群組紀念勳章 141紳士勳章 成家立室勳章

魄力
219716 點
魅力
1108 點
潛力
105399 點
黃金
35525 兩
125390305 元
t-shiper 發表於 2013-2-1 13:29

我所知有個朋友的朋友..佢見完工走去溝左條女 !!!

超級元老 [發短訊]

女獵人

百萬富翁勳章 千億富豪勳章 精華帖王勳章 萬千寵愛勳章 141榮譽勳章 論譠元老勳章 高級元老勳章 超級元老勳章 究極元老勳章 「摩羯座」勳章 傑出成就勳章 「友誼大使」勳章 「型男嗜好」勳章 「AV達人」勳章 「攝影達人」勳章 「自然大使」勳章 「遊藝專家」勳章 「棋藝大師」勳章 「旅遊/航空」勳章 收藏家勳章 「潮流時尚」勳章 「車迷天地」勳章 「廣告/設計」勳章 「廚師食譜」勳章 「會員交流」分區勳章 「各行各業」分區勳章 群組紀念勳章 141紳士勳章 成家立室勳章

魄力
219716 點
魅力
1108 點
潛力
105399 點
黃金
35525 兩
125390305 元
mungchacha 發表於 2013-2-1 13:02
咪打去就咁講名囉

你好明顯見人靚女就請 !!

超級元老 [發短訊]

女獵人

魄力
219716 點
魅力
1108 點
潛力
105399 點
黃金
35525 兩
125390305 元
t-shiper 發表於 2013-2-1 13:30
就算你 send jpg 咪一樣可以改~

唔係咁crazy ...用photoshop 改..

超級元老 [發短訊]

魄力
76547 點
魅力
75884 點
潛力
57 點
黃金
375731 兩
5032631 元
Girlhunter810 發表於 2013-2-1 14:19
唔係咁crazy ...用photoshop 改..

邊駛咁pro,用小畫家就得啦~

超級元老 [發短訊]

女獵人

魄力
219716 點
魅力
1108 點
潛力
105399 點
黃金
35525 兩
125390305 元
t-shiper 發表於 2013-2-1 14:26
邊駛咁pro,用小畫家就得啦~

咁又係 !!!

「賭神」勳章 百萬富翁勳章 萬千寵愛勳章 論譠元老勳章 高級元老勳章 超級元老勳章 「處女座」勳章 傑出成就勳章 「友誼大使」勳章 「為食之神」勳章 「創作大師」勳章 「痴線佬」勳章 「各行各業」分區勳章 版主勳章 141紳士勳章 成家立室勳章

魄力
87336 點
魅力
82953 點
潛力
136 點
黃金
171597 兩
4956336 元
t-shiper 發表於 2013-2-1 14:08
d 譯音有時都幾難讀架嘛~

老老實實, CV 上面連性別都寫錯我一定唔會請  ...

其實唔寫中文名真係幾麻煩

例如我識有人,佢個名譯音有個Ching

我一路以為係「清」

如來實際上係「景」

至於性別寫錯,小妹妹麻,啱啱18中五畢業

禾見佢咁坦白又認抄範本

咪比個機會佢(反正summer job)

魄力
87336 點
魅力
82953 點
潛力
136 點
黃金
171597 兩
4956336 元
Girlhunter810 發表於 2013-2-1 14:18
你好明顯見人靚女就請 !!

呢「次」唔係
真係唔靚
但因為真係小妹妹
佢比禾一問面紅晒口啞啞
不過都好誠實話找範本
summer job,佢第一次見工
就比個機會佢

超級元老 [發短訊]

魄力
76547 點
魅力
75884 點
潛力
57 點
黃金
375731 兩
5032631 元
mungchacha 發表於 2013-2-1 15:56
其實唔寫中文名真係幾麻煩

例如我識有人,佢個名譯音有個Ching

18歲,唔怪得啦~

魄力
1417 點
魅力
0 點
潛力
654 點
黃金
230 兩
1305450 元
發表於 2015-4-9 |顯示全部樓層 |舉報
多謝師兄無私分享

EKK

魄力
521 點
魅力
0 點
潛力
6 點
黃金
0 兩
14404 元
發表於 2016-7-7 |顯示全部樓層 |舉報
多謝師兄分享!

重要聲明:本網站是以即時上載留言的方式運作,141HONGKONG.COM 對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見 (如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。141HONGKONG.COM 有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。

手機版|Archive|sitemap|聯絡我們|141香港論壇

GMT+8, 2022-8-9 01:01