[其他] 潮流服飾---羽絨篇

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

潮流服飾---羽絨篇
前言:
呢個帖,上年11月左右已經準備好,本來想等到氣溫得番5-6度果日先出,咁樣會比較切合時勢。
無奈地,係溫室效應下,今個冬天已經就來完結,但沒有機會遇到。

唔知今年有邊位買過呢件野呢?試過著既,不妨分享下經驗

入正題:
曾經不斷地賣廣告,係港鐵站、係巴士車身都會見到佢 閃銀羽絨
當然,呢類廣告,小弟已經好似成個月無見到
然而,小弟得出部分外來結論
『有個friend 買左件去韓國, $3000蚊
差d 凍死!!!!』
『我個friend 係著去滑雪
零下十幾度
搞到佢要著埋佢女友既底衫+頸巾+手襪
原來十度以下都唔夠, 真係幾廢』

在上年某月、某日、某個地方,小弟(有幸)一試呢一件

唔知用左咩技術既羽絨

當日,路經此處,見到有2樣野,深深吸引住小弟

當時,佢地手上扲住一個牌 9.gif
內容如下:
......

回覆 讚好 不讚 使用道具

跟住,小弟跟住佢地2個既指示,來到呢到

當見到呢部車後,小弟先圍繞車身,幫佢影番張相先

影完相之後,再睇睇規則

睇完之後,決定登上列車

一上列車,見就到呢個牌

得4.5度 巧京京  

當時有個人開始介紹,不斷地介紹呢2件野

所介紹的大約內容如下:(以下的藍色字體,皆是轉帖文字)

Omni Heat超凡保暖系統,提供3大保暖發明──革命性熱能反射衡溫科技、高效保暖夾層物料及應用於鞋履的電子熱能科技,打破大家一般認為保暖就是臃腫的偏見,以輕身、衡溫及透氣重塑21世紀的冬季穿衣潮流。
21世紀科技之作,運作及應用層面自然比上世紀的科技簡單得多了。Omni Heat超凡保暖系統由戶外太空毯反射物料所啟發,主要加入了超薄、超輕的閃銀物料(1平方米的銀色熱能發射物料重量少於1克),並透過專利點狀分佈,將過多的熱能迅速排走,大大地提升了衣物的透氣度、彈性及舒適感之餘,更將保暖度提升至少20%, 零下30多度的天氣都冇有怕 ,相當厲害!

當負責人介紹完之後,立即有人反駁  
阿叔:呢件衫邊有用嫁,就算我而家立即除左落來,都唔會覺得寒冷
阿叔即時除左件閃銀羽絨落來,維持左大約3分鐘。
負責人回應:你咁短時間就緊係無問題,你試下好似我咁,成日留係呢度,你就知咩事
阿叔:......(睇你牙刷刷 ,仲諗住有好戲睇天 )

小弟為證實呢位阿叔既言論,小弟決定試一試
趁人地係呢度影相期間 (至於點解張相無人,當然有原因,就係因為小弟一向比較怕醜 所以無影到其他人 )

一向有型有款既小弟 ,決定都英勇地試一試
除左件閃銀羽絨,而且開始幫自己計時

唔夠2分鐘,頂唔順 立即著番上去
雖然我係有型有款 ,但始終年紀大 ,機器壞,唔頂得寒冷天氣

雖然話只需要測試3分鐘,但實際上都逗留左差唔多10分鐘
測試完左之後,得到以下紀念品,以作紀念。

總結:
呢件閃銀羽絨,如果話佢完全廢的,本人確實有一點保留。
但如果話佢『零下30多度的天氣都冇有怕』,這難免又太誇張了。

~完~
~多謝觀賞~
祝大家:
新年快樂!
身體健康!

有諗頭, 極地測試

回應 笑日老板 #10 的帖子

係咪真係咁犀利

albertchow 發表於 2013-2-11 11:59
總結:
呢件閃銀羽絨,如果詬佢完全廢的,本人確實有一點保留。
但如果話佢『零下30多度的 ...

零下30幾度,不敢想像!

黑崎一護 發表於 2013-2-11 12:17
回應 笑日老板 #10 的帖子

係咪真係咁犀利

我都無買,所以都唔知

回應 albertchow #8 的帖子

真厲害!係香港就唔啱著

買係香港著就好有用