有冇眼鏡同行?

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

呢道有冇眼鏡同行?
我自己本身都係做眼鏡零售, 不過唔係做左好耐, 有時返工真係好多辛酸事, 好難同行外人呻, 不如大家一齊係道吹下水傾下計, 講下做呢行有咩悲與喜.

thanks!

師兄,眼鏡呢行都唔錯喎

特別係大行,應該好多客,有冇做到氣咳
回覆 讚好 不讚 使用道具

眼鏡 ? 而家好好搵喎,  啤一個黑膠框出黎,  又賣幾百
周街都戴哂最平成本既黑膠眼鏡, 你地做到手軟

回應 mungchacha #2 的帖子

唉... 多客又點丫? D錢都唔係落我地袋,肥果個係老闆,我自己係一間連鎖店道做,大公司,福利差到爆,人工又唔好,生意多都冇用,依家好多人辭職,但又請唔到人,所以就做死未走果D,依家未走果D大部分都係因為要養家供樓,後生仔入來做一頭半個月就話辛苦辭工,越做越少人,想死

回應 肥叔叔 #3 的帖子

老實講,大連鎖店利潤係好高,佢地入貨多,有本錢向suppiler 壓價,另一方面又標高D個selling price, 所以大連鎖店利潤係好高,不過細鋪仔就唔同講法,難做好多,眼見有同行師兄損手離場,因為佢地入貨唔夠連鎖店多,相對難做好多,而且眼鏡行業係會有好多死貨,拆開每對眼鏡計可能好似好好賺噤,但大家有冇諗到背後係有好多死貨要自己食,所以勸大家要多D幫襯細鋪,幫下香港本土產業。

回應 煩惱 #4 的帖子

依家係香港做份sales 真係好Q慘,時間長,假期少,人工唔算高,大時大節例牌OT/冇假放,搞到冇朋友,冇屋企人,冇時間冇生活可言,日日返工>放工>訓覺>起身返工>放工>訓覺>起身返工>放工>訓覺>起身返工,日日做十幾個鐘,飲食唔定時,人生就噤玩完

依家個社會借俾D大公司賺到盡,盡哂所有野,錢/時間,唉。。。都唔知點好
我諗住轉行做建築,大家話好唔好?

最慘係我地呢D冇女朋友,都唔知可以去邊搵,又冇時間又唔係多錢。。。

Knoxville 發表於 2013-2-23 00:28
回應 煩惱 #4 的帖子

依家係香港做份sales 真係好Q慘,時間長,假期少,人工唔算高,大時大節例牌OT/ ...

師兄想做建築邊瓣先?巧多都會要求有相關知識至做得喎

回應 Knoxville #1 的帖子

有乜野咁難?講長細的大家聽聽,每行都有難處!

做嗰行,厭嗰行,呢D都係定律

大公司做係煩D架
又要顧生意,又要做服務仲要好撚怕投訴,你都咪話易
以前係連鎖做過係搵多少少但係辛苦好多
明明個客唔啱都要當佢啱,唔可以屌柒佢
私人公司就你冇道理,話撚之你

大公司做係煩D架
明明個客唔啱都要當佢啱,唔可以屌柒佢
私人公司就你冇道理,話撚之你

推返個舊post 先!
有冇同行入來吹吹水?

我最近決定轉工,有冇同行可以介紹下?

Knoxville 發表於 2013-2-23 00:13
回應 mungchacha #2 的帖子

唉... 多客又點丫? D錢都唔係落我地袋,肥果個係老闆,我自己係一間連鎖店道 ...

走囉,搵D 多佣落袋的工囉,老友,你咁多錢要比出,你如果對自己有信心,
撜份多佣工,開單唔難呀

Knoxville 發表於 2013-2-23 00:21
回應 肥叔叔 #3 的帖子

老實講,大連鎖店利潤係好高,佢地入貨多,有本錢向suppiler 壓價,另一方面又標高 ...

細鋪.......

好多鬼祟野你地唔知姐.
門口放晒正貨,個客開單果時,好攪掂,用隻COPY去比個客,個利錢你話幾多
係食死貨,好多行業都要啦,玩具,遊戲,飲食都要食死貨啦..你估人地其他行業冇死貨,講到好慘咁.

hokshing 發表於 2013-5-6 11:05
大公司做係煩D架

個經理點同你傾,我做管理,聽過啦,個員工話大佬你要數同服務好簡單.

個員工月月爆數,一間金行六十個員工,得佢係LOW SEASON 都日日爆數,
但服務就好唔得,一路屌客,個客又一路買,最後個事件上左泥OFFICE,比我跟進,
我約左個鋪經理上泥傾,話知佢點對客呀,要數姐媽,人地一個人跑到幾個人,你想88佢冇野呀.
我話你唔好理,地區中佢最多數,話知佢屌到個客上天啦,果個同事,屌客果個數王,咁屌法中有熟客,泥指家叫佢開單,唔好泥人點,佢一定有佢招數