[廣告] 日本廣告與別不同

簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

本人很喜歡日本廣告, 好似詩,用不同方法去吸引你,好簡單, 注重美感, 簡單音效, Kawaii + Zen 文化所形成. Kind of 潛意識傳遞, 不像西方的有Concept.
大家Idea不同. 就像以下廣告, 有的人會問那是為男人或女人所設計? 我認為不論男女受樂, 也覺Beautiful, 輕鬆, 健康, 性感! 男人都想女友是這樣自然吸引, 女人也想擁有如此鬆容自我, 相得益之效, 當然吹石一恵應記一功!

有時文化差異, 就會產生不同效果, 如果在香港播放, 相信有C9投訴.

[media=x,500,375]
以上影片乃youtube提供,與本站無關; 若無法觀看,可查看原網址

回帖獎勵 +1 元錢

係我認同, 這個廣告崇尚自然, 希望觀眾用心感受產品的好處, 不是硬sell !!! 我好少睇日本廣告, 如果可以, 你可多分享幾個日本廣告..為我地解說多D
回覆 讚好 不讚 使用道具

回應 Girlhunter810 #2 的帖子

Ching, 先多謝你的讚好,No problem. 日本CM係正,近年香港廣告都抄不少

mrcmrc 發表於 2013-2-27 20:42
回應 Girlhunter810 #2 的帖子

Ching, 先多謝你的讚好,No problem. 日本CM係正,近年香港廣告都抄不少 ...

原來係咁, 你得閒就post D 出黎, 話我地知邊D HK advs 抄 Japan CM

个广告好自然

美感很好的廣告

i agree with u! 跟香港有大不同!

日本真係特別有諗頭...

最重要係香港冇老闆肯俾錢播一個女人著衫

kmtsui 發表於 2013-4-8 00:19
最重要係香港冇老闆肯俾錢播一個女人著衫

除衫就有可能

Girlhunter810 發表於 2013-4-8 09:42
除衫就有可能

即是話香港老闆冇taste, 日本仔就玩著衫都可以咁性感

回應 mrcmrc #1 的帖子

簡單直 接快趣明瞭。

好唯美.但係睇唔明,識日文可能會明啦