樓主: Girlhunter888

[廣告] 廣告界入行手冊, 新手要留意呀

回覆 讚好 不讚 使用道具

聽講做廣告超辛苦,11點先係放工時間=_=

見到有份係電腦圖像設計員
不限學歷

不過我都唔敢SD過去IN
得中五學歷無其他紙

kwi 發表於 2013-5-9 20:55
聽講做廣告超辛苦,11點先係放工時間=_=

可能唔只架...........度橋可能過夜都似.............

低收入人士 發表於 2013-5-22 20:30
見到有份係電腦圖像設計員
不限學歷

電腦圖像設計員係廣告公司做 ???
咁人地都話無限 學歷, 咁未去try 下啦, 唔得都無損失架 !!!

Girlhunter810 發表於 2013-5-22 21:20
電腦圖像設計員係廣告公司做 ???
咁人地都話無限 學歷, 咁未去try 下啦, 唔得都無損失架 !!!  ...

搵D資料係美容公司黎
我係男,所以唔知會唔會比較傾向請女仔

低收入人士 發表於 2013-5-22 21:21
搵D資料係美容公司黎
我係男,所以唔知會唔會比較傾向請女仔

係未要幫美容公司做宣傳單張...廣告海報設計..排版等等呀...????
請全 職 ?? 咁間美容公司都係大大地wow...
我覺得男同女, 佢都會請..因為你做O既工作都同美容無關架...唔駛做facial 架...或者可能坐另一邊office tim..
如果你又無咩education background..咁未去try 下lor... 反正無損失

Girlhunter810 發表於 2013-5-23 09:59
係未要幫美容公司做宣傳單張...廣告海報設計..排版等等呀...????
請全 職 ?? 咁間美容公司都係大大地wow. ...

不過D Software我又唔識
我都諗左好耐我有咩說服力說服到佢請我

低收入人士 發表於 2013-5-23 12:28
不過D Software我又唔識
我都諗左好耐我有咩說服力說服到佢請我

1.咁要問你係未想入行, 定係見到招聘廣告才想去做........
2. 如果你現在無業, 你有得見工咪去try 下lor....無壞
3. 如果人地都肯請一張白紙, 你又何苦要煩呢......既然有機會咪去爭取lor....

Girlhunter810 發表於 2013-5-23 12:44
1.咁要問你係未想入行, 定係見到招聘廣告才想去做........
2. 如果你現在無業, 你有得見工咪去try 下lor. ...

見呢D工洗唔洗話衣著上有咩要留意果D

低收入人士 發表於 2013-5-23 13:10
見呢D工洗唔洗話衣著上有咩要留意果D

我諗整齊啦, smart casual is ok , 除了衣著外, 你的眼神, 反應, 對答, 小動作對印象好與壞有好大關係........你自己留意啦 !!

Girlhunter810 發表於 2013-2-27 16:05
廣告界係好多年輕人朝思暮想的創意行業, 但究竟是如何入行的, 看求職廣告, 交求職信??? 以下就概括地介紹一 ...

useful and professional advice from profession

廣告不斷有新野,真系要花心思

會唔會太天真?

廣告≠設計,但廣告會包括設計
廣告同設計大部分工作都係聽人點,可以設計的只有個客,因為你諗新橋,個客會隨時問你有無近似的資料做樣,無資料個客唔會明你想點。
設計更係上網搜尋相關有用的圖案,炒埋一碟。
現在請人最緊要肯做,返中午12點,夜晚唔知放幾點,何況e家用電腦,上年紀有經驗都無用,所以基本無技術可言。

除非你真係好叻好叻,客戶又知道有你呢個人(重點),否則千萬唔好做到好出色,因為你出色就代表你工作將會專注某一方面,而缺乏全面性,同時亦少機會開會,亦無晉升機會

foureyelo 發表於 2013-6-17 14:08
會唔會太天真?

廣告≠設計,但廣告會包括設計

天唔天真, 好難講, 毎個行業都有佢的難處, 能夠成功又只佔很少部分, 但如果沒有夢作為動力, 有時好難成功, 尤其是創意行業, 作為新人都唔可以因為好難, 無咩前途就咁容易放棄的!

其實我都認同做廣告, 工作時間會好長, 好多中下層人工都不高, 雖然大部份做廣告的, 創作成份比較少, 要根據好多客戶要求, 改到不倫不類, 有好橋又無得出頭, 但唔可以話無技術可言je!!!

咁如果唔鐘意呢行, 最好都唔好做, 因為可能搵錢唔多, 工作量又多又難, 所以入行係要諗清楚!!

Girlhunter810 發表於 2013-6-17 14:53
天唔天真, 好難講, 毎個行業都有佢的難處, 能夠成功又只佔很少部分, 但如果沒有夢作為動力, 有時好難成功 ...

Poison in design
好多招聘都用呢句,所謂先小人後君子

一生人庸庸碌碌,有幾多機會比你再簡?

foureyelo 發表於 2013-6-17 16:32

咁做拉客..sell 客, marketing 果D工作可能有出路D..stable D 的, 始終香港好需要商業買賣的人...........

foureyelo 發表於 2013-6-17 16:32

睇黎你係廣告人.....或過來人.......如果得閒可以多D黎分享下嗎....重重有賞 !!

Girlhunter810 發表於 2013-6-17 16:36
睇黎你係廣告人.....或過來人.......如果得閒可以多D黎分享下嗎....重重有賞 !!  ...

只係覺得廣告的黃金時代已過,以前晚晚ot,但有希望,下層有ot錢,有進升機會,做高層的有成功感,什麼都敢試

公司同事打成一片,晚飯基本任食,只要有單就可以簽。現在餐餐限錢,老闆萬歲的機會一個月唔會多過兩日

討論

精彩回帖發表於 2013-6-18 15:59

foureyelo 發表於 2013-6-18 01:00
只係覺得廣告的黃金時代已過,以前晚晚ot,但有希望,下層有ot錢,有進升機會,做高層的有成功感,什麼都 ...

有OT 錢...同晉升機會.....員工開OT..都食順氣D !
做高層講求發揮, 自由度..如果樣樣睇老細..睇客面色..就好無引 !!

係未而家D公司商品少左肯俾錢做廣告......而廣告的媒介又多元化左好多..好似網上廣告..討論區.打手..電話apps..所以做平面..電視的黃金期過了......???