[轉載] 雅虎為何不再允許在家辦公:強調「高度協作」

我在I.T.行些業都差唔多20年,好老實,home office一定唔work......Yahoo乜解釋都係假,一句講哂,佢哋信唔過d員工!講真,咁多home office員工,佢哋係屋企做乜都唔知,夠竟係咪productive又唔知⋯⋯

就算contractor, 自顧都唔係咁好⋯我就係work from home,剛從Melbourne回歸,在上年10月接到個project, 諗住係屋企做,點知實在有太多太多嘅interruptions...結果要上廣州閉關...
回覆 讚好 不讚 使用道具

Who is Yahoo's New CEO Marissa Mayer?
[youtubeHD=640,420]MMPTZSCsduM[/youtubeHD]
Yahoo CEO Marissa Mayer Says No More Working From Home
[youtubeHD=640,420]q0cNZZL1PY0[/youtubeHD]

馬後砲 發表於 2013-3-6 23:06
咪就系! 我總系覺得著條睡褲覆email, 好怪咁。

可能連睡褲刀唔著添呀

小弟放工後及周末周日, 都會喺工作室繼續工作.
(雖則叫工作室, 查實原本係要黎砌下模型,
焊下電子嘢, 做下設計, 同睇下雜誌書籍.)
結果咪又係做公司嘢.  雖然都唔算係Home Office
(因為唔係喺屋企)
喺嗰度, 我可以聽住收音機, 煲住煙咁做嘢.
唔可以話生產力特別高.
不過可以做多啲思考性同研究性既工作.
都好吖!

咁耐都只係試過淨係著住老底做嘢!
都叫做有著褲!

如果站在管理層嘅角度睇, 基本上實唔中意home office

除左監管問題之外, home office亦會令到員工對公司冇乜歸屬感, 引至人材流失增加

SLK88 發表於 2013-3-6 15:11
雅虎CEO梅耶爾想打造“一個雅虎”的企業文化
導語:雅虎人力資源總監傑克‧利塞斯(Jackie Reses)上週五發 ...

大企業必須有制度管理

針無兩頭利

littlewildcat 發表於 2013-3-6 23:31
我在I.T.行些業都差唔多20年,好老實,home office一定唔work......Yahoo乜解釋都係假,一句講哂,佢哋信唔 ...

點解上廣州呢? 香港搵個biz center 都系好少錢者

waiking 發表於 2013-3-7 07:37
可能連睡褲刀唔著添呀

咁大蛇咪條條fing !

jayzhou_2046 發表於 2013-3-7 08:46
小弟放工後及周末周日, 都會喺工作室繼續工作.
(雖則叫工作室, 查實原本係要黎砌下模型,
焊下電子嘢, 做下 ...

屋企basement ?

馬後砲 發表於 2013-3-7 20:01
咁大蛇咪條條fing !

禾喺屋企刀要著褲架

waiking 發表於 2013-3-7 20:06
禾喺屋企刀要著褲架

刀要著褲

yes......there are both advantage and disadvantages for both choices - home or office

大白菜 發表於 2013-3-7 11:02
大企業必須有制度管理

Yes~~~it is the good point.

The big enterprise should adopt the corporate strategy

辣吖減磅又清瘀血,

土方十四郎 發表於 2013-3-7 09:15
如果站在管理層嘅角度睇, 基本上實唔中意home office

除左監管問題之外, home office亦會令到員工對公司冇 ...

By the way, it is difficult to measure the employees' performance while they are working at home.

Also, the superior and top management cannot manage and supervise the IT team as well.

jayzhou_2046 發表於 2013-3-7 08:48
咁耐都只係試過淨係著住老底做嘢!
都叫做有著褲!

著褲

門小龍 發表於 2013-3-7 21:06
辣吖減磅又清瘀血,

yes, the well-knowen listed companies prefer to minimize the staff costs in order to enhance the employees' performance efficient and effectiveness.