[相機 / 配件推介] 開箱文 --- Canon 6D + 24-70/f4 Kit Set

Canon支鏡最正係有marco功能, 唔知Nikon幾時出番支呢
回覆 讚好 不讚 使用道具

good stuff

完全自由 發表於 2013-3-14 08:59
其實都冇抵觸嘅, OM-D係跟身機, 平時出外影下D飲飲食食嘅相, 最多都係幾日嘅短線旅行用; 而6D係純 ...

跟身機计,OM-D是徧大了,我感觉OM-D是直接与DLSR竞争的機。应该是2选一的。

如果取跟身機轻便紧凑的特性,NEX/XE1/“M4/3”/RX100 才是

回應 BECKHAM2 #44 的帖子

碧少餅,跟身機就梗係iphone喇!
其實NEX也感覺是大了一點,本來EOS-M的size係好好,不過部機就好係我細佬d反應咁,又慢又無力!

完全自由 發表於 2013-3-13 11:01
寫開箱文雖然有點無聊, 但小弟咁大個仔第一次買咁貴嘅相機, 希望大家見諒!

選擇相機時, 曾經在5D3和6D之間 ...

毒海沉倫、回頭是岸

完全自由 發表於 2013-3-14 09:01
我唔會學D人勸敗嘅!

6D對我來說純粹係旅行機, 只講使用次數的話肯定仍然係OM-D壓倒性地多!

就係囉,FF機好難成日帶出街

BECKHAM2 發表於 2013-3-14 11:54
跟身機计,OM-D是徧大了,我感觉OM-D是直接与DLSR竞争的機。应该是2选一的。

如果取跟身機轻便紧凑的特 ...

哈哈 ~ 咁又係, OM-D的大小確實唔算係跟身機

不過以我自己的習慣, 放得入我返工個袋, 拎足一日都唔覺重嘅我都當跟身機架喇!

入手呢部機由始至終都冇諗過用OM-D來代替單反, 即使Olympus確有這個意圖; 我只想要一部高階的無反機而已

oldcake 發表於 2013-3-14 20:56
回應 BECKHAM2 #44 的帖子

碧少餅,跟身機就梗係iphone喇!

EOS-M要等Version 2

其實你有NEX同 Range Finder 機, 點解仲對EOS-M有興趣?

回應 完全自由 #48 的帖子

i see

我拿NEX-5N + 18-55 kit 都已經嫌重;
但係我背著D800 + 6 鏡外攝一整天反而OK.....

BECKHAM2 發表於 2013-3-16 23:06
EOS-M要等Version 2

其實你有NEX同 Range Finder 機, 點解仲對EOS-M有興趣?

宜家老眼昏花,EOS-M配Canon長鏡有自動對焦是吸引之處,可惜佢對焦仲慢過我對老眼!

BECKHAM2 發表於 2013-3-16 23:09
回應 完全自由 #48 的帖子

i see

因為你對NEX偏見囉!
碧少餅你年紀輕輕都話d機重,可憐我老人家帶full gear影半天相副骨頭都散!少年人唔好滾咁多,留番d體力慢慢用。

回應 完全自由 #7 的帖子

恭喜成為新機主,努力加添新作品

回應 完全自由 #1 的帖子

我也想要

完全自由 發表於 2013-3-13 11:27
當然亦試了Canon有信心將這支鏡賣到咁貴的macro功能, 用來影花和人仔, 對其晝質的細緻和立體感都頗滿意

很好很好

我用緊500D的安靜飄過.......

好PRO喎~幾$$?