某老師的自白

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

轉載自某老師的面書,我諗睇完後,大家會對教師多點了解

讀唔讀PGDE好??

登錄/註冊後可看大圖

(圖片為某深水埗區Band3中學一天內收到的求職信)

呢個係近呢2,3年好多人問過我o既問題, 反正成日答, 未計機會成本, 4萬幾蚊一張PGDE(at least對我黎講)係一個好大o既投資. 就不如打一個note等有需要o既人以作參考.

...
第一個應該思考的問題

通常第一個應該問你o既問題, 就係點解你想教書? 當然一般答案就係話幫到人呀, 教識人好開心呀咁. 但係難以宣之以口o既當然係薪高糧準假期多. 究竟教書係咪真係可以咁幫到人, 教識學生人生哲理, 薪高糧準呢?

一般學校o既教學環境

相信會考慮教書o既, 都已經大學畢業. 即係一般都係o係學習環境較好o既學校成長. 你係咪肯定你了解今日香港o既課室?

就請你先睇下以下片段

Video1
http://youtu.be/vLz9NgVQBdE

Video2(已被元朗商會中學由youtube移除)
http://youtu.be/kfqUF_QUVP0

Video3
http://youtu.be/RuZRH65Mw-Q

Video4
http://youtu.be/0c15mCSP7RA

你可能會諗, 最差o既學校先會係咁情況o者. 你或者o岩左一半. 我估過半數學校上堂情況都唔會係咁, 但係如果學校好, 無啦啦又點會有人辭職? 冇人辭職, 又何來有空缺? 通常新入行, 好大機會都係要面對呢類課室. 高層冇乜壓力要你管好秩序都還好; 如果一個咁混亂o既班房, 校長仲會日日巡堂, 見到你班房係咁會日日照你肺, 你有能耐承受呢種壓力嗎? 除非你有比懲教署職員更大o既本事啦, 否則唔好妄想今時今日仲有學生你鬧佢一句佢會唔駁咀, 即刻停低返埋位好專心咁聽書.

薪高糧準假期多

教師薪酬的確係一個十分可觀o既收入, 而且未計加人工都年年有pt.跳. 看似非常理想. 但係你可能未考慮以下各點:

教師上班時間一般係8am-6pm, 前後可+-1小時. (記住係一般, 唔係最極端)
教師工作時間一般係每日12小時, 在學校空堂要備課改簿, 上堂時間當然要入課室; 小息午膳時間只係屬於學生o既(quote from某校長). 教師好可能要o係小息處理學生事宜(紀律問題/問功課), 要當值校內巡邏/看守學生午膳; 放學後要開會/聯絡家長, 課外活動. 最忙o既時間真係想去個洗手間都未必有時間;
返到屋企都仲可能繼續改簿, 備課, 製作教材. 真正全天候工作. (否則唔會成日都見到有教師o係地鐵改簿)
教師係出十二個月糧, 冇雙糧花紅等等.
教師份糧係包埋旅行機票酒店旺季附加費(quote from某同事)
教師基本上係無晉升機會(quote from某朋友)
教師難以轉行, 工作經驗無甚工種承認
就算工作壓力多大, 有何突發事件, 教師只能在學期尾辭職轉工. 除非決定永久離開教育行業
除了學校假期, 教師不可在上課日請假. 紅白二事都係只可以請1,2日. 但星期六日, 學校假期工作(e.g. 開放日, 家長日, 校友日, 宗教聚會, 學生補課等)均不會補假. (此等活動平均每個月最少1日, 有朋友試過連續3個星期每天均要回校).
學校假期亦有不少日子實際需回校當值(當值工作因校情而異, 可能只係坐監), 實際享用假期並非想像中多. (當然點都比一般打工仔多, 舊制公務員除外)

因此, 教師工作係咪真係薪高糧準假期多, 閣下可以自行判斷.

自願縮班計劃

相信你應該知道(唔好同我講你唔知)因為適齡學童人口減少, 不少學校均面臨縮班殺校. 不少學校去年均被教育局(強逼)自願縮班. 由今年起6年內每年減少1班學生, 即6年後會減少6班. 以教育局編制每班學生大約編配1.8名教師, 6年後約需裁減(202間x11)2222名現職教師. 不計算這2222名現職教師, 還有大量已有一定年資的教師轉工, 你有信心在這群競爭者中突圍而出嗎?

就算有幸入行, 以遲來先走o既原則, 你又如何令自己6年/9年內不會比人裁走? (最重要係被裁走後點搵第二份工!!! 不明白者請從新閱讀"薪高糧準假期多"一段內容)

還不明白者請參閱以下兩篇新聞:

中學公營教師2012/13學年裁1600人 (明報)
http://news.sina.com.hk/news/2/1/1/2580862/1.html

「自願縮班」埋單計數? (MacChelsea, 信報)
http://www.hkej.com/template/blo ... blog_posts_id=64322

當然, 如果閣下選擇任教小學則當別論, 但仍需考慮中學競爭增加下亦會令小學教師競爭更激烈.

教學是不斷磨滅熱誠

若你仍未打消念頭, 恭喜你, 你還有一點點當教師的潛質. 但你試想像一下, 假如你懷著滿腔熱誠, 踏進這個教育行業, 除非你有無限o既熱誠, 但係今時今日o既教育環境下, 一定會磨盡你o既意志.

新入職o既老師, 一般會被學校安排簽署「不平等條約」(即合約教席). 在年年續約o既魔咒下, 你被逼聽從所有高層有理無理o既要求. 例如剛剛先有教中文科o既朋友向我求救, 學校要求佢出一份有畫面o既視訊+聆聽o既考試卷, 但係全無任何技術支援. 你點會諗到學校原來會要求教中文都要識剪片? 冇得say no嗎? 得! 不過下年唔駛旨意續約囉. 而條約最「不平等」o既地方, 就係資歷深o既教師都係所謂o既長約, 就算逆學校意思, 只要無大過錯, 學校都動唔到佢分毫, 最多只係升職無期. 因此好多學校都出現「老鬼嘆到死, 新仔做到死」o既現象.

入到課室, 當你想處理失控o既學生(唔係一群已經好好), 打電話同家長溝通. 搵唔搵到佢已經係一個問題, 搵到之後同佢講個學生上堂點差點差, 家長一般得3種反應:(1)我個仔/女o係屋企好乖o架喎(不過實情一般都唔係); (2)我做野好忙o架, 老師你幫下忙幫我教好佢啦!; (3)我都冇佢符o架! 佢o係屋企都唔會聽我講o既, 我都冇哂辦法啦.

你只係一個小小o既教師(仲要唔係專業家庭社工), 面對咁o既情況, 你可以點做呢? 一個班房一兩個已經係好好彩, 如果一個班房有十個以上(真係唔誇張). 你又有時間關懷照顧幾多個呢?

坦白講, 其實教左幾年書, 都覺得新一代好可憐. 無父母理o既故之然慘, 好多學生都好想得到愛同關懷, 甚至只係想得到注視. 所以先越黎越多頑劣o既學生, 其實都只係想搵人關心下佢地, 注意下佢地, 其實佢地弱小o既心靈實際十分空虛.

有人理果d 都唔一定好! 唔少家長都唔太識管教子女, 唔係過份溺愛子女, 令佢全天候失控無皇管變任性天王天后(看見一街仔女惡過父母o既就知); 就係強壓管治令學生變成暴力狂/耐弱怕事欠缺自信; 事事父母安排哂, 新一代都唔識乜野叫"主動".

但係問題係, 每日都滿案子工作, 你抽左2個鐘同學生傾計, 關心學生, 就少左2個鐘改簿備課(仲要一傾起上黎, 2個鐘好多時係不知不覺就過去). 關心學生係份內事, 但係唔計工作表現. 改簿備課(可能)係門面工作, 但係用黎評核工作表現.

你做教師, 可以點樣選擇?

PGDE是入行必須?

PGDE雖然可算係入行o既入場卷, 但係對於新入職教師, 冇PGDE同有PGDE o既入職機率可能只係3%與5% o既分別. 而教師求職, 擁有以下列資歷較有優勢.

Priority

有但不多於5年教學經驗(很少學校鐘意請老鬼)
有PostGraduate學歷, PhD尤佳(現時大約有4成現職教師擁有碩士以上學歷, 且大多為入職不足十年, 詳見中學概覽)
港中科大學畢業
英語水平高(e.g. CE,AL,IELTS,最好有考LPATE基準試)
公開試成積優異(當然係有多條A/B)

要記住o既係競爭對手擁有以上(甚至全部)資歷大有人在, 但空缺往往只有一個, 要成為新入職教師有何難可想而知. 以我所知, 有部份學校會將非港中科畢業o既求職信全部掉棄! (因為咁做往往仍會最少留低幾十封信揀).

我真的很想入行

如果你真係好想教書, 相信由Teaching Assistant / Assistant Teacher轉職機會更大(人工由8k-11k, 睇你有幾巴閉). 你可以考慮先入職TA / AT, 了解下學校環境, 於下一學年報讀2年制Part Time PGDE(做繄TA報一般必收). 有TA經驗o既同事轉職(同校/外校)機會較大. 就以我校為例, 8位新同事有一半舊年都係TA, 其他係有經驗o既轉校教師.

有沒有更快的方法?

教育不適合期望「走捷徑」的人

[2013年3月 後記]
其實拙作早於2012年公開, 近日放於本專頁後引來熱烈討論, 文章的目的是要消除誤解. 本人不學無術, 文筆未精引致部份網友誤解, 或容許本人加上幾句註腳.

(1) 本文目標讀者為正考慮修讀PGDE之人士, 主旨為有意加入教育行業者宜確保自己清楚了解將要面對的工作環境, 避免後悔當日決定.

(2) 如第一點所述, 行文主旨只為考慮任職教師之人士入行前提供多一點資訊, 目的在於令準教師能準確了解教師待遇. 本人不少好友任職不同行業, 十分了解各行業苦況, 文章正正想表達教師亦如其他行業一樣辛苦!
若讀者閱畢本文後得出"教師比其他行業辛苦"的結論, 絕非本人目的, 若引起任何誤會, 謹此致歉.
唔知現在情況, 但見到每年小學舊同學,
一齊到老師家中拜年, 企所展現開心,
禾在商業社會感受唔到
回覆 讚好 不讚 使用道具

仲要面對朝令夕改的教育政策

如果薪水跟番出便咁,大學畢業得萬多元起薪點,睇下仲係唔係咁多人想做老師...

They have lots of vacation also.

超人Tiga 發表於 2013-3-15 19:50
轉載自某老師的面書,我諗睇完後,大家會對教師多點了解

讀唔讀PGDE好??

多谢超人好介绍分享

曾經聽過某人碩士畢業去做教師幾年後轉去做保安, 反而重做得開心自在。
hk教育是否真的有問題呢!? 的確見人見智喇!

聽說學校的老屎忽是不喜歡大學生跟他們搶食的,所以要千方百計排斥大學生...學歷越高,死得仲快...

教書死路一條,做到死但結果近放零

攸老師真係超大大壓力....
所以都係唔好激老師好...

超人Tiga 發表於 2013-3-16 12:45
聽說學校的老屎忽是不喜歡大學生跟他們搶食的,所以要千方百計排斥大學生...學歷越高,死得仲快... ...

主要原因是大學畢業生最有機會搶飯碗。

定風波 發表於 2013-3-25 22:06
主要原因是大學畢業生最有機會搶飯碗。

師範生始終在學問和電腦知識上,及不上大學生...

超人Tiga 發表於 2013-3-26 16:36
師範生始終在學問和電腦知識上,及不上大學生...

但在另一範疇,師範生亦有優勝之處:
例如在管教學生品行,課堂內秩序等。
師範學院內,兒童心理學是必修科。

大專生,除非有教育文憑,是比較吃虧了。

馬後砲 發表於 2013-3-27 10:48
但在另一範疇,師範生亦有優勝之處:
例如在管教學生品行,課堂內秩序等。
師範學院內,兒童心理學是必修 ...

如果師範係掂,以前就唔使逼佢地班人到大學進修...但係又好多故步自封,死不肯讀,間接拖慢教育的發展..

超人Tiga 發表於 2013-3-27 15:23
如果師範係掂,以前就唔使逼佢地班人到大學進修...但係又好多故步自封,死不肯讀,間接拖慢教育的發展.. ...

呢方面, 真系有的難回應你, 逼的人去大學進修,
唔單止教書. 医管局屬下機構一樣.
目的只系將的STAFF DIFFERENTIATE 一下,
等升職加薪時較易取捨.

當然, 亦使各職位專業水平提高.

馬後砲 發表於 2013-3-27 18:12
呢方面, 真系有的難回應你, 逼的人去大學進修,
唔單止教書. 医管局屬下機構一樣.
目的只系將的STAFF DIFF ...

可惜的是,不肯去唸的大學的老屎忽,一樣可以工照返,糧照出,肯去唸的年青教師,除非佢在職進修..如果離開崗位到外地或本港大學唸全日制,畢業後便有可能不能重回崗位,我有朋友試過..同埋學校學歷低的高層,更不想後起之秀回來跟他們搶飯碗..

超人Tiga 發表於 2013-3-27 22:05
可惜的是,不肯去唸的大學的老屎忽,一樣可以工照返,糧照出,肯去唸的年青教師,除非佢在職進修..如果離開崗 ...

莫講讀大學畢唔畢到業,
我亦見到有的教師,語文水平低到重考中五都會肥。

隨著新科技新知識出現,老一輩既在職人仕,若不進修,
被淘汰是遲早事。 在IT界尤其快 ——每三年就一代新軟件硬件,
不停進修是生存必需條件。

講番教育界,由於大部份教學法或原則是不變的,一些已經沒有
體魄

馬後砲 發表於 2013-3-28 00:37
莫講讀大學畢唔畢到業,
我亦見到有的教師,語文水平低到重考中五都會肥。

手機回較麻煩,
上文說到接近退休年齡的,已沒體力魄力進修或再考個學位,就唯有原地踏步。

在其他行業,亦有同樣情況,可以想像,而家有唔識AutoCad既工程師?
不滿佢地既同事大有人在,但只要佢職位唔系太前線或太technical,
工作還是應付得來的。冇乜大過錯又好難炒佢地播

炮兄有沒有朋友當教師或教學助理的,有空可以問下佢地!

行政工作, 會是老師的其中一個最大敵人

其次就要數現世代的怪獸家長, 直升機家長