族內乞兒

簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

登錄/註冊後可看大圖

做左呢行咁多年,對窗臺呢樣野都有不同睇法,但係見到呢個「一號西九龍」既平面圖,我終於都嘔血了。
搵左一篇由另一位建築師係報紙上面寫的文章,雖然幾長,但真係希望大家能用些時間睇完佢,因為面對住市場主導既建築業,要腰板挻直實在要有決心,加上社會對如此荒唐設計既摒棄,至可以令建築物得到應有既質素,而非「炒作」之貨物。

唔好問我係邊個做既設計,我都要遵守「會員專業守則」

另外,對住呢個咁荒謬既設計,眾agent又可以點sell呢個「突式」窗臺呢?

黑色創意歪風不可長

去年12 月中,香港建築師學會辦了一場集思會,諮詢會員對學會未來幾年發展路向的意見。集思會的結語涵蓋多個範疇,大家的意見不少,內容不在此詳述;有一點卻是所有與會會員十分讚同的——學會必須堅持鼓勵具創意的建築設計,以及倡導優化本港的建築發展。

言猶在耳,集思會後不久,筆者便收到老朋友一則短訊,傳來一幀正在網上瘋傳的照片,那是一篇新聞報道內附的一張樓盤平面圖——這圖則很特別,每個單位的格局都呈「U」字形,客廳和主人房在天井兩側隔空相對,每個客廳都有個「長」窗台,不過窗台並非朝戶外開揚空間布置,而是反過來,向內天井「面壁」開啟!

當中一伙的設計最奇特——客廳和主人房均設有窗台,兩道窗台竟是面對面互相對望,相隔還不到兩米,即是從客廳可以直視主人房內的一舉一動,恍如荷李活緊張大師希治閣大作《後窗》的現實「近距離版」;這真是聞所未聞,讓人「大開眼界」!

廳房窗台竟可互望

老朋友當然知道筆者的職業,所以短訊劈頭第一句便以開玩笑的語氣問道:「是哪個XXX 劃㗎?咁都劃得出?……」鑑於香港建築師學會《會員專業守則》的規管,建築師不能對同業作品作出具貶衊性的評論,所以筆者只可引述老朋友的短訊原文,僅此而已!

按一般人理解,創意都是好事,有跳出既定框架、尋找新出路之意,我們潛意識中都已假設創意能帶給我們生活上的進步。不過,當社會價值觀遭忘形的商業計算與貪婪蠶食至扭曲,創意遭利用到壞的一方時,我們的社會便會出現頭髮豉油、塑膠雞蛋和三聚氰胺奶粉等匪夷所思的「黑色創意」商品。

科學化的日光實驗(Daylight Studies)早已推翻坊間的普遍誤解——窗台是不會比對等的平裝窗引入更多自然光,而令室內空間變得更為光亮。窗台的唯一好處是,可讓我們把頭探到大廈牆身以外的位置,享受較寬闊的戶外景觀視角;縱然這視角感受只是局限在窗台線範圍之內,對室內空間景觀的影響其實甚微。

因此,一個「完全零景觀」的窗台絕對是一件「創意商品」,本質上跟一隻不能吃的塑膠雞蛋沒有分別。曾經有位專業人士很認真地對筆者說: 「窗台已經係香港嘅建築特色,冇乜唔妥呀?
可以放吓啤啤熊,幾好呀!」是的,我們的確不能阻止一些人以塑膠雞蛋當乒乓球來打的。

過去幾年,香港住宅樓宇的「發水」現象(其實是「縮水」)持續惡化,當中窗台的泛濫最為人詬病。政府因應民情洶湧,於2011 年推出《可持續發展指引作業備考》,收窄規管窗台的設計。不過,與此同時,屋宇署對樓層高度、機電用房等配套設施的樓宇面積豁免申請亦變得極度嚴苛,每每都以「內部指引」為由,設定一些《建築物條例》以外的標準,否決某些方案申請,或附加一些額外條款,以防濫用。

為免再次予人雙重標準、後知後覺的錯覺,對於一些明顯有濫用之嫌,用家可能怨聲四起,但又毫無美感可言的尾班車「創意商品」,屋宇署是否也是時候制訂一套「內部指引」,衡量應否予以「無條件」豁免樓宇面積計算?

「網上則王」同時也突顯了本港的專業人士在角色上的憤慨和無奈——世風日下, 「無賴式」商品的萌生,是當下社會價值觀的縮影,反映了我們對公德、公義的取態。

腰板堅硬勿做乞兒

任何「搏到盡」的事情終有它的底線,建築師有責任堅守專業良知,謝絕挖空心思、有違公德的設計,遏止那些與優化我城理念背道而馳的歪風。建築創意不能建基於歪理歪念之上,否則建築師的社會形象和誠信只會蕩然無存,後果只會是生活質素的大倒退!

不過,正所謂「樹大有枯枝,族大有乞兒」,本港的註冊建築師約有三千人,加上來自其他「非建築師」界別的註冊認可人士和繪圖員,從事建築設計、策劃和圖則申請業務的人員更遠不止於此數。

面對無賴歪風席捲我城,單憑香港建築師學會一己之力,以「家法教仔」堅守原則,實在談何容易?惟有靠建築同業的自發醒覺,以及他們腰板的硬度,勿做族內乞兒!
為咗賺多啲,算唔埋埋沒良心呢
回覆 讚好 不讚 使用道具

老闆叫你賺到盡,你想腰板堅硬?
D XX 師, XX 師學會 都要開飯!又唔覺 XX 師學會出泥 遣責 XX 地產商!
唯有靠消費者,傳媒同議員發聲  .... 自己講完都笑!

你意思果個係 露台 ?

企出去會好似.....天井

個窗台對內,對發展商冇好處喎?只對用家有妨礙啫,但可以唔幫襯架嘛

李生

或者呢個design係業主既要求/指示
唔一定係則師既意願

個廳部電視, 係房可以汰

尼個新盤....真係 ....

1) 個名/地區  有d 屈 .. 西九... 以為係  西九 文化區 咐近......
   去到 長沙灣尾....

2) 你所指..窗台位設計 ... 可以5整...
...唯一有用..叫多d 陽光 透入屋....
但日後又多樣 維修....

3) 早個月前 同事帶客去睇.....
    比個客 乍哂型
    仆x... 原來  示範 單位 ......
   只得 睇  ....... 模型
     買 成千万 ... 睇 模型
(好似家下先有... 但得一款  面積)

為咗賺多啲,埋沒良心呢
似乎是理所當然

waiking 發表於 2013-3-16 07:33

唔知佢地既專業良知去左邊....

waiking 發表於 2013-3-16 07:33

我都覺得醜....

肥叔叔 發表於 2013-3-16 09:47
你意思果個係 露台 ?

企出去會好似.....天井

唔係露台,係窗臺!你唔好同我講你唔知咩叫窗台
做個窗台5係對住條街,有咩用?只係利用法例許可而搵個可以起最長窗台既位囉....

呀吓 發表於 2013-3-16 13:58
唔係露台,係窗臺!你唔好同我講你唔知咩叫窗台
做個窗台5係對住條街,有咩用?只係利用法例許可而 ...

咁大呎數一個單位,  點解9到咁K形 ?

水晶晶 發表於 2013-3-16 10:06
個窗台對內,對發展商冇好處喎?只對用家有妨礙啫,但可以唔幫襯架嘛

窗台唔洗計GFA囉....
只怕淪為炒作商品

小紀 發表於 2013-3-16 10:47
或者呢個design係業主既要求/指示
唔一定係則師既意願

業主果邊既PM,咪又多數係建築師出身....
設計果個如果無堅持,咁同隻烏蠅有咩分別
話係咁話,做到既又有幾人...

煩惱 發表於 2013-3-16 12:19
如果早幾十年有呢d 則.... 我卵d 人實僭埋果個位....

依家又DMC又有管理處,搭個棚都要問長問短,話咁易僭咩

HKOXSEX 發表於 2013-3-16 12:30
個廳部電視, 係房可以汰

個老婆可以係房跳鋼管舞娛賓添

呀吓 發表於 2013-3-16 14:49
個老婆可以係房跳鋼管舞娛賓添

可以拉埋窗廉

回應 呀吓 #1 的帖子

D地產商咁多年都在樓房面積上做手腳,