工廈公屋料2015年出租 共200伙 廚房採開放式

簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

香港正苦 好做唔做,應做唔做,唔該做既就做到加零一!
D 高官一個月十幾廿萬,用什麼器官思考?加埋 D 白食白渴的 議員!
柴灣工業大廈 就在地鐵則一分鐘路程,黃金地段,要來起私樓分分鐘過萬一尺;又可起居屋賣給港人中產都好; 再唔係起公屋都好,都可以起多 一千幾百伙,而家起D唔起D,部份攪 改建二等公屋,200 伙,比香港人懷舊,那些等上樓的,等買市區樓的人 一齊懷舊啦 ! ?!

【轉載 明報】政府去年宣布將已有54年歷史的柴灣工業大廈改建為公屋,計劃今年中動工。據了解,房屋署已完成圖則,重新間隔後可望提供近200個單位,較原初增加約一成,全部為一、二人單位,每個單位將由原來兩個工廈單位「二合一」打通而成,全部有獨立廚廁,當中廚房更屬開放式設計。房署消息指出,最快於2015年底完成工程並開始出租。

柴灣工業大廈是本港碩果僅存的舊式H型工廈,樓高7層,於1959年落成,屬二級歷史建築物。為保育工廈,房委會決定放棄將工廈拆卸重建為1000個單位的公屋屋邨,改為活化改建作公屋,並於去年10月底收回整棟工廈。

房屋署上月底就柴灣工廈的規劃大綱諮詢東區區議會。房署消息人士透露,已完成柴灣工廈的圖則,將保留工廈兩翼的大廈結構和外貌。現時每一翼共有前後兩邊單位,各有走廊貫穿,未來則會將兩邊單位之間的磚牆打通,合成一個公屋單位,並增建獨立廚廁。由於磚牆並非結構牆,故並沒有違反歷史建築的改建限制。

消息人士稱,由於改動後單位沒有地方再為廚房增加窗戶,因此廚房將採開放式設計,睡房及客廳則採內向式設計,減少受鄰近馬路的噪音影響。受工廈設計限制,單位窗戶採舊式公屋的「前後窗」設計,採光較現時新型公屋差。

現時用作公共浴室及廁所的中座將會拆卸,用作興建升降機及機房。經審視工廈間隔後,署方料可提供近200個公屋單位,較原先180個單位增加;單位將採一睡房間隔,予單身或二人家庭居住。

至於工廈約40個地舖,房屋署擬租予非牟利或藝術團體,以推動創意產業,並預留空間作展覽廳,介紹柴灣工廈歷史。消息人士稱,因整幅工廈面積僅0.4公頃,房屋署在綠化設計上「絞盡腦汁」,整體綠化率達20%,雖較現時新型公屋項目的30%綠化率為低,但已符合城市規劃標準;工廈中間會設小型庭園,供住戶休憩。

地舖租創意產業 設小型庭園

身兼房委會委員的東區區議員林翠蓮表示,由於柴灣工廈已被列為歷史建築,關注改建後房委會需承擔沉重維修及保養開支。她預料,改建後每個單位實用面積達300方呎,建議房委會同時容許3人家庭申請。

香港建築文物保護師學會成員衛翠芷指出,柴灣工廈是當年港英政府的徙置事務處首批落成的工廈,協助因受政府收地影響的家庭式工業,見證本港工業騰飛及轉型的年代,有其歷史意義。港大建築文物保護課程主任李浩然認同政府將柴灣工廈改建公屋,認為符合當年工廈的設計原意,是「內外兼備」的保育。
好有建地⋯
回覆 讚好 不讚 使用道具

全部為一、二人單位,每個單位將由原來兩個工廈單位「二合一」打通而成

咁即係以前工廈單位細定係改建後單位大呢?

工廈?点改刀係幾拾年前咸水樓,

你估有冇儍仔買

yk8686 發表於 2013-3-25 09:34
全部為一、二人單位,每個單位將由原來兩個工廈單位「二合一」打通而成

咁即係以前工廈單位細定係改建後單 ...

工廈位好少咁細架喎
機都唔夠位擺啦

劍劍2号 發表於 2013-3-25 09:55

你估有冇儍仔買

唔好計咸水樓啦
根本個地方都唔適合居住

我都唔明
工廈有咩特別
保育, 真係保佢老尾

lawson. 發表於 2013-3-25 10:16
我都唔明
工廈有咩特別
保育, 真係保佢老尾

一定有凸别,

好有"C子山下"感覺

劍劍2号 發表於 2013-3-25 09:55

你估有冇儍仔買

係當公屋咁租...唔係賣

唔好計咸水樓啦
根本個地方都唔適合居住

咁又唔係呀...咁平租...兩個工廈單位打通...應該細極有限...仲整埋部電梯....

去地鐵站等如長江中心過匯豐咁近....

有得住我都去住呀

起200伙, 又嘥左幾多$$  ??

yk8686 發表於 2013-3-25 11:12
咁又唔係呀...咁平租...兩個工廈單位打通...應該細極有限...仲整埋部電梯....

去地鐵站等如長江中心過匯 ...

乃係有淺人
唔會受你玩

我諗最大sale point係2015年就用得.
不過200伙, 冇咩大作為. . . .

唔好計咸水樓啦
根本個地方都唔適合居住

適唔適合居住就唔知, 但係點都好過龍屋呀, 板間房呀等等掛?!

yk8686 發表於 2013-3-25 11:12

去地鐵站等如長江中心過匯 ...

地點直頭好過地皇小西灣啦!

kkkalvin 發表於 2013-3-25 14:15
我諗最大sale point係2015年就用得.
不過200伙, 冇咩大作為. . . .

200 伙
都唔夠清一間籠屋

kkkalvin 發表於 2013-3-25 14:18
地點直頭好過地皇小西灣啦!

小西灣都算地皇? 咁隔涉 ....出入地鐵都要駁車...

傳統柴灣個價都已經偏低....但都叫有地鐵....小西灣仲入d....認真麻麻

lawson. 發表於 2013-3-25 14:32
200 伙
都唔夠清一間籠屋

咁又誇咗D

yk8686 發表於 2013-3-25 14:40
小西灣都算地皇? 咁隔涉 ....出入地鐵都要駁車...

傳統柴灣個價都已經偏低....但都叫有地鐵....小西灣仲 ...

佢係到目前為止, 全香港最貴ge賣地記錄!

kkkalvin 發表於 2013-3-25 18:03
佢係到目前為止, 全香港最貴ge賣地記錄!

塊地夠大嘛....