[相機 / 配件推介] Canon 800mm 長鏡首度曝光

簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

已圓滿結束的Canon Expo 2007,入場人數勝去年,而現場的3D影院及真雪溜冰場試拍,十分引人入勝。

不過,最矚目的一定是在香港首度曝光的兩款全新EOS單鏡反光相機專用遠攝鏡頭,包括EF 200mm f/2L IS USM及EF 800mm f/5.6L IS USM。它們均是採用高性能光學影像穩定系統的專業級L系列鏡頭,更採用如熒石等特殊光學物料,能有效修正色散問題;EF 200mm f/2L IS USM鏡頭更擁有特大f/2光圈,特別適合人像及室內運動拍攝。
800mm,見到都驚
800mm?
咁大支,點攞
800mm~~~咁長~~~~~嘅
原帖由 lung 於 2007-12-3 23:48 發表

有問題嗎

無, 我諗點解而家出番800m
菲林時代canon最長果支應該係1200mmL
原帖由 周百通 於 2007-12-4 21:00 發表

無, 我諗點解而家出番800m
菲林時代canon最長果支應該係1200mmL

家下用數碼機,放落5D、1D度就係800mm
放落部40D度就800mm變1200mm囉
一支鏡有兩個焦距,抵玩
使唔使四皮野呀?
原帖由 roy2369 於 2007-12-16 23:02 發表
使唔使四皮野呀?

定價唔知,但估一定唔只

Archiver|聯絡我們|141華人社區

GMT+8, 2024-3-29 02:26