[其他] 「阿婆」究竟輸幾多俾「三叔」呢?

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

由2012開始,好多人都話三叔賣機多過阿婆,又有人話阿婆賣得多d啵,事實係點呢?
IDC 出左兩份報告,我地一齊參考下呀

轉載: IDC: Apple 智能設備市場份額逼近 Samsung

香港時間3月26日晚間消息,IDC發佈的最新報告顯示,截至2012年底, Samsung 在全球智能互聯設備市場的份額為21.2%,排名第1。而 Apple 以20.3%的微弱劣勢排名第2。
  在智能互聯設備市場, Apple 正在追趕 Samsung 。這些設備包括桌面電腦、筆記本、智能手機和平板電腦。不過由於產品價格較高,因此以營收來看, Apple 仍然遠遠領先於 Samsung 。截至2012年底, Apple 占這一行業總營收的30.7%,而 Samsung 僅占20.4%。
  根據IDC的報告,2012年,全球智能互聯設備行業同比增長近30%,其中平板電腦銷售同比增長78.4%。去年,平板電腦的總出貨量超過1.28億台。IDC對平板電腦的銷售增長非常看好,預計平板電腦銷量今年將超過桌面PC,而2014年還將超過筆記本。
  IDC預計,今年桌面電腦銷量將同比下降4.3%,筆記本銷量將小幅滑坡,而平板電腦銷量將同比增長48.7%,智能手機銷量將同比增長27.2%。
  目前,大部分增長來自新興市場。這一市場去年的智能互聯設備出貨量同比增長41.3%,其中平板電腦出貨量同比增長111.3%。由於桌面電腦銷量的滑坡,成熟市場的增長率較低。IDC預計這一趨勢今年仍將持續。
  IDC分析師梅加‧塞尼(Meght Saini)表示:“PC市場面臨的壓力將明顯上升。我們很快就會看到更新週期變得更長,這將對PC銷售造成壓力。

IDC:iPhone首奪日本手機銷售冠軍

3月27日消息據市場研究機構IDC近日公佈的2012年日本市場手機出貨調查報告, Apple 自2007年推出iPhone全球大賣以來,首次在日本市場奪得年度銷售冠軍,獲得了日本手機(包括智能手機和功能機)23.3%的市場份額。
  排名前五位的其他幾家都是日本廠商。排行第二是 Fujitsu (18%),第三是 Sharp (14%),第四是 Sony (8.4%),第五是京瓷(8.0%)。
  IDC指出,日本2012年手機出貨量為4040萬部,同比增長6.4%。其中智能手機出貨量為2848萬部,同比增長29.2%;智能手機出貨量占整體比重為70.5%,同比增長17.7%。
  IDC還指出,在2012年第四季度, Apple 在日本智能手機市場份額達42%。
從桌面電腦、筆記本、智能手機和平板電腦四方面、現時Samsung 只是在智能手機可以跟蘋果一鬥、其他方面、Samsung 似手要加一把勁呀
回覆 讚好 不讚 使用道具

其實而家三叔主要玩機海,用個市場巴仙黎做到個勢好強咁
如果只係搵某部機同iPhone 一對一咁比,仲係iPhone賣得最多
佢平時出市場巴仙個數係S3 + Note2 + S3 mini + S.... + ........... vs iPhone咁計出黎
好似話佢黎緊都係會用呢個方法vs iPad

日本機的確頂唔住阿婆既...問題係挨瘋強勢到底可以維持幾耐呢?
PC 等死就預左架喇...

7吋半 發表於 2013-3-27 18:13
日本機的確頂唔住阿婆既...問題係挨瘋強勢到底可以維持幾耐呢?
PC 等死就預左架喇... ...

個問題係。。。 三叔係日本五名不入!

其實阿婆d機唔差,同埋今次三叔s4都開始無咩新野,都係勁d、多d cpu,外型變化仲少過阿婆。。

所以希望阿婆下年部 iP6 會有新野,今年部iP 5S唔洗諗架啦,應該都係upgrdade版,唔會有咩新野

日本、韓國人互憎架~ 唔入唔出奇...

7吋半 發表於 2013-3-27 19:36
日本、韓國人互憎架~ 唔入唔出奇...

都係既。。。 其實我個人都唔太喜好高麗,講野大聲、無禮貌,佢地問你路可以問到人地唔知以為你俾佢鬧緊咁架

阿婆開始末落LA~~冇哂以前劃時代創新既IDEA~SAMSUNG要追到係遲早既事~~
希望遲D有新勢力同SAMSUNG爭下~

stingclose 發表於 2013-3-27 20:02
阿婆開始末落LA~~冇哂以前劃時代創新既IDEA~SAMSUNG要追到係遲早既事~~
希望遲D有新勢力同SAMSUNG爭下~ ...

其實而家大家都無野創新,唔係淨係阿婆

我覺得公平d去睇,唔可以野野將創新呢part交俾阿婆,當然我都好想佢有新野面世啦
好多人話iP5個樣同iP4差唔多,結果S4同S3咪又係差唔多一樣款

以前一向都係阿婆創新大家跟,再加多兩核、ram、大芒就出街,而兩年阿婆無新野出,其實三叔又好、HTC、LG、強如Google都好,跟本就無人有新野,而家個個都係『整合』緊唔同既功能,即係將一d係市面上已經存在既功能,放入部機內置就當新野,好似Google既360全面相已經係一個好好既例子。

我覺得而家係科技處於一個樽頸位,要睇下下一水邊個跑得出。講真,最有機會既得兩個,就係MS既WP同埋阿婆既iOS。
佢地兩個一路都係玩OS起家就係人都知架啦,Google唔係唔掂呀,而係Andriod太碎片化,太多唔同既版本。你睇下而家出到4.2,有幾多人用到 Google要解決呢個問題,又要睇住自己個餅驚俾三叔食埋,所以佢都好忙下。三叔…… 佢無os,佢就硬件,所以講下一水應該未到佢,就算佢整到幾強既硬件,佢都仲要Google俾OS佢,唔通真係行泰臣咩

呢d係我小小睇法黎姐 大家一齊傾下

討論

吸引: 5.0
吸引: 5
補充少少....無得撈喇都畀google買起左發表於 2013-3-27 21:43

回應 雞虫大支 #9 的帖子

補充些少,MS 有 WP,Apple 有 iOS,不過 Android 並非由 Google 開發,佢只係買0左 Linux 再拆細出一個俾手機用0既小型系統,其實再睇前些少,Google 從來冇發明過任何野,佢只係有超龐大財力去買野返來改頭換面,從新包裝再上市而已。

我一直都認為科技界只有兩個巨人,一個係 Steve Jobs,另一個係 Bill Gates。

7吋半 發表於 2013-3-27 18:13
PC 等死就預左架喇... ...

三叔唔算日本機喎老闆

髮廊公 發表於 2013-3-27 20:27
回應 雞虫大支 #9 的帖子

補充些少,MS 有 WP,Apple 有 iOS,不過 Android 並非由 Google 開發,佢只係買 ...

我仲未加到分「為支持本站的質素提昇,請多向不同的會員評分(尤其是用心發表的會員),多謝合作!」

雞虫大支 發表於 2013-3-27 18:32
個問題係。。。 三叔係日本五名不入!

其實阿婆d機唔差,同埋今次三叔s4都開始無咩新野,都係勁d、多d c ...

我都係咁估
最多變快啲的a7囉

stingclose 發表於 2013-3-27 20:02
希望遲D有新勢力同SAMSUNG爭下~ ...

阿婆係沒落
但唔等於三叔追到喎
你睇s4, 除左叫8core之外
有咩特別呢
咪同note2, s3一樣

煩惱 發表於 2013-3-27 20:51
冇錯... 可能 google  5 算 8 守兄+ ... 但 who care ?

係。。。其實重點唔係個開始,黎緊點樣發展先係重點所在

話說Andriod之父已經離開左Google,之後邊個接手Andriod呢 同埋可以點樣發展落去呢?

雞虫大支 發表於 2013-3-27 20:08

我覺得公平d去睇,唔可以野野將創新呢part交俾阿婆,當然我都好 ...

我同意
要做到領先
基本上不論硬件同軟件都要係自家
二叔就係差左依樣
阿婆有ios, ms有win8, 但三叔無
所以三叔變左同其他機分別不大
佢係硬件好啲, 有qc同有牌子, 除此以外同其他機, 甚至老反機都無分別
但咁少的分別, 值唔值幾千銀,
你睇老反機的幾多人用就知了

lawson. 發表於 2013-3-27 21:05
我都係咁估
最多變快啲的a7囉

有傳話會行「4粒」A7!! 如果係,會好快!!!!

雞虫大支 發表於 2013-3-27 20:08

我覺得公平d去睇,唔可以野野將創新呢part交俾阿婆,當然我都好 ...

只因為阿婆彈起係靠劃時代創新~所以先會對佢有特別既期望~
三叔同其他ANDRIOD機從來都係靠機海靠硬件~可能會有1,2個特別D既功能做賣點~但就唔夠劃時代,做唔到阿婆初出IPHONE果陣有帶起新時代既效果。
要帶起下一個時代,我反而覺得係由硬件創新開始,OS再順再好用都好,用返E+既硬件既話始終太局限發展。

煩惱 發表於 2013-3-27 21:06
老實講... 我地係消費者... 大前題永遠係"平令正"....

由 mo 記水壼用到依家... 一直我刀大半 ...

哈哈哈哈,好好好好,我會去零售區再交流下

lawson. 發表於 2013-3-27 21:11
我同意
要做到領先
基本上不論硬件同軟件都要係自家

三叔而家想起步行OS,但係佢太多制爪

如果佢個泰臣開始出名、開始有人用,我估谷哥會同佢反面都似