Hacking airplanes in flight? 飛緊都俾黑客照入侵 !

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

I did that a year ago, a hacker claimed
http://www.foxnews.com/tech/2013/04/12/hacking-in-flight-airplane-did-that-year-ago-hacker-says/

In fact many things are as easy as you can't believe. In this case, the root cause is again the lack of security concept within the software developers. Also thanks to the availability of technology, in this case a GPS features on almost every smart phone

Ha, what a smart Ass on a smart plane !
回覆 讚好 不讚 使用道具

本週西班牙研究員特索聲稱,由於FAA(美國聯邦航空局)用了成25年的舊通信軟件的安全漏洞, 一個簡單的Android應用程序都可以控制在飛行中飛機。

對黑客 布拉德·海恩斯 來講, 這並不令人吃驚, 因為差不多一年前海恩斯已經提出類似指控。

美國聯邦航空局正在更新軟件, 新軟件NextGen利用GPS數據,保持標籤在飛行中的每架飛機,而不再倚靠傳統的雷達。美國聯邦航空局說,這將允許更精緻跟踪飛機,並讓飛行員選擇更直接的航線。

西班牙研究員特索的Android應用程序透露:飛機和控制塔之間傳遞位置數據並未加密,亦不用授權,讓黑客攻擊有機可乘。

黑客無處不在, 技術高超

佢地D保護系統差遮

咁啲黑客咪好容易打飛機囉

waiking 發表於 2013-4-14 23:03
咁啲黑客咪好容易打飛機囉

咁都俾你諗到

馬後砲 發表於 2013-4-14 23:06
咁都俾你諗到

佢地做貢多嘢唔係為咗方便打飛機咩

睇DIE HARD時, 我話
"做戲咁做,機場系統有冇咁易HACK呀"

睇來真既 !  

登錄/註冊後可看大圖

定風波 發表於 2013-4-14 23:11
睇DIE HARD時, 我話
"做戲咁做,機場系統有冇咁易HACK呀"

Haha good to see Die Hard fans as me.

waiking 發表於 2013-4-14 23:07
佢地做貢多嘢唔係為咗方便打飛機咩

一套可以入侵民航控制既系統,
分分鍾大把人想買,賣左肥過肥仔水,
都怕唔洗自己打掛, 留番俾買個啦

馬後砲 發表於 2013-4-14 23:19
一套可以入侵民航控制既系統,
分分鍾大把人想買,賣左肥過肥仔水,
都怕唔洗自己打掛, 留番俾買個啦 ...

或者佢地有特時嗜好呢

waiking 發表於 2013-4-14 23:20
或者佢地有特時嗜好呢

你估KAKA咩 !

貢 KAKA 啲口味又真係幾凸別嘅

當然編程人員冇考慮保安問題既缺失,
並唔係罕見.
但今時今日資訊科技咁發達, 要抵抗來自發展同發展中國家既駭客,
佢哋可能分享駭客工具,
都唔可以單單怪編程人員既未夠周到.
最慘老闆要你快, 人手又唔足,
要做到高度bullet-proof之餘又經得起時間考驗,
真係唔容易架!

jayzhou_2046 發表於 2013-4-15 01:34
當然編程人員冇考慮保安問題既缺失,
並唔係罕見.
但今時今日資訊科技咁發達, 要抵抗來自發展同發展中國家既 ...

小弟其實唔係做IT呢行, 如果問得蠢請見諒

一家公司的系統, 要做到高度bullet-proof的話會唔會拖慢晒成個系統架? 如果會的話我諗一般公司在兩害取其輕的情況下未必會選擇以安全為先......

土方十四郎 發表於 2013-4-15 08:55

一家公司的系統, 要做到高度bullet-proof的話會唔會拖 ...

拖慢工程進度之餘,
亦實在運行程式時拖慢執行速度。

試試windows裝antivirus同未裝antivirus速度分別是察覺到的

假波男 發表於 2013-4-15 09:32
拖慢工程進度之餘,
亦實在運行程式時拖慢執行速度。

其實最安全係員工有安全意識.
有其中一點 IT Audit 係用一陌生人進入
Data Centre...
有好多政府部門都肥佬.
就算最安全 Unix 係統戓 IBM Mainframe
除左軍事式完全 encrypt data 外.
改Physical access 到嘅 root password 好容易

土方十四郎 發表於 2013-4-15 08:55

一家公司的系統, 要做到高度bullet-proof的話會唔會拖 ...

First of all, it is impossible to implement a bullet proof system regardless of performance impact and cost ($ and time). Rather, we should Use multiple level of controls to implement the defense in depth. Take your home as example, you would have an effective security by adding gate at your main door, a good guard at main entry and a camera at eye sight. These combination of controls would be better than applying 10 locks at your only main door. Sometime it is a business requirement to ensure proper security control in place to protect client data.