[設計] 比爾蓋茨10萬美元鼓勵安全套創新

簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

資料來源: Sina 新浪香港

登錄/註冊後可看大圖

我們知道,安全套是一項“人命關天”的日常用品,但很長一段時間以來這款產品已經沒有什麼大的創新,因此比爾蓋茨決定提供10萬美元鼓勵人們發明下一代高科技安全套。
這筆款項由蓋茨基金會通過“全球健康計劃大挑戰”組織(Grand Challenges in Global Health Program)提供,用於獎勵能改進現有安全套技術的“任何人,包括學生、科學家或企業家”。
“全球健康計劃大挑戰”網站給出了一些有關下一代安全套創新的例子:
-能夠增強用戶體驗的新型安全材料;
-能夠增強用戶體驗的新型安全套形狀和設計;
-借用其他領域的知識(如神經生物學、血管生物學)以增加人們佩戴安全套意願的新策略;
如果這個活動真的激發出安全套領域的殺手級創新的話,以後我們每次戴套前都得感謝比爾蓋茨喲……
如果你有好的點子,可以在5月7日後提交到 www.grandchallenges.org。

其中一個參賽者:

登錄/註冊後可看大圖

Daniel Resnic,Inventor / Founder 介紹自己嘅發明

http://vimeo.com/moogaloop.swf?clip_id=63356791

男性安全套

登錄/註冊後可看大圖

http://vimeo.com/moogaloop.swf?clip_id=50859363

女性安全套

登錄/註冊後可看大圖

http://vimeo.com/moogaloop.swf?clip_id=61207538

Girlhunter810 註言 (2013-4-18 17:24):
雖然此帖初發時內容有問題, 但內容經修改後得以重生, 開始符合各行各業新發帖指引, 是良好的例子!!

由於各行各業發帖方向有所改變, 現在希望各會員盡量討論行業行程, 狀況, 或者講下設計的方法.手法..知識..不同廣告的手法..製作對比等等....................

溫馨提示:

1) 最好有文字描述, 自身對設計安全套業的一些見解 !
2) 可以講下設計安全套生產商是否經過多從檢測, 至於質控工作又如何做呢??
3) 可以講下設計安全套成本如何呢...開發研發又點做呢
4) 究竟安全套需唔需要設計師呢, 如果有設計師, 咁究竟佢地點設計呢..需唔需用真人做測試, 評論

回覆 讚好 不讚 使用道具

maestro 發表於 2013-4-18 00:53

的而且確近年安全套無咩創新野, 來來去去都係增添味道, 紋理..薄D..薄D..再薄D !!!

Bill Gates..今次搞個科技安全套研發都係好事...設計諗頭無咩時..加入新科技可以有助創新, 好似運動裝備..時裝..鞋..傢品咁...始終科技日新月異 !!

而且加入更多人體工學..血管..神經等生物學問會更有助增加快感, 增加性生活趣味 ! 不過成本能唔能夠好好控制, 就係一項設計能唔能夠量產的關鍵了 !!

好似攻擊性好強^_^

schmid9394 發表於 2013-4-18 14:20
好似攻擊性好強^_^

點解呀 ??

回應 Girlhunter810 #3 的帖子

可能鏢雞乜嘢都有,淨係唔夠硬,所以要搵啲人搞搞新意思,整啲增加快感嘅 dom dom 畀佢玩。
ps: 又可能電腦防毒嘅軟件佢又唔夠人fight咪搞啲唔係電腦用嘅dom dom 囉。

回應 schmid9394 #4 的帖子

係唔係睇落好耐用,可以喪插條女都冇事呀?

maestro 發表於 2013-4-18 17:10
回應 Girlhunter810 #3 的帖子

可能鏢雞乜嘢都有,淨係唔夠硬,所以要搵啲人搞搞新意思,整啲增加快感嘅 d ...

不過佢 損 十萬美金 出黎..咁少都唔知係科技研發上有幾大幫助

maestro 發表於 2013-4-18 17:11
回應 schmid9394 #4 的帖子

係唔係睇落好耐用,可以喪插條女都冇事呀?

可能係............

冇真人示範既

您尼排成日介紹DomDom,巧Pro喎

有真人用假狗示範......架.......

設計完,要做好多真正實驗

睇個套款, 我估用起黎女性會唔舒服~

安全套至緊要夠安全

回應 henry1328 #11 的帖子

應該係呢排興 DomDom

回應 Girlhunter810 #8 的帖子

10 萬對佢嚟講真係好少,應該搞個真人show,整夠USD 1M

maestro 發表於 2013-4-19 01:10
回應 Girlhunter810 #8 的帖子

10 萬對佢嚟講真係好少,應該搞個真人show,整夠USD 1M  ...

真人搞野show.........

10萬美做得D勿野 ??

lenovo567 發表於 2013-4-22 17:16
10萬美做得D勿野 ??

我諗佢想 帶頭引起關注.... 十萬蚊像晶性.........