[轉貼]寶田邨廁所不足1方米 中轉變公屋 議員批「不人道」

簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

【明報專訊】屯門寶田邨前身是「中轉房屋」,惟因近年需求下降,寶田邨4100個單位於2004年被改作公屋單位,但因沒有更改間隔,單位廁所面積不足一平方米,比一般公屋細。有住客因為身材肥胖,要拆除洗手盆才能使用廁所,最近才成功申請調遷,亦有長者因廁所太細經常受傷。新民黨副主席田北辰批評設計「不人道」,要求房署擴闊廁所面積,才將單位分配給其他公屋輪候者。

寶田邨9幢大廈原本全是房署的「中轉房屋」,用作暫時安置受清拆或火災等原因要搬遷的人士,惟因需求下降,邨內6,800多戶中,4100個已改作公屋單位,另外約1900戶保留作中轉屋。房屋署曾設法改善寶田邨廁所,包括免費為住戶將原先設於廁所門口的方形洗手盆改用三角形洗手盆,轉移至廁所牆角,但不是全部住戶都滿意。

3年不能因廁所調遷

寶田邨租客鄭先生在2007年初循「特快公屋編配計劃」入住寶田邨一個2至3人單位,後來太太遷入,雖然兩人所住單位的面積有12.03平方米(約130平方呎),但體重200磅的鄭先生,入住後發現如廁時「連轉身都有問題」,遂在入住後不久拆去廁內的洗手盆,以騰出轉身位。

胖漢難轉身獲調遷

他說房屋署當年編配單位時,要求他簽署文件,承諾3年內不能因為廁所問題申請調遷,而由於他是循「特快計劃」入住寶田邨,除獲一般14天裝修免租期外,亦獲一個月額外免租。他指條約「不單不合理,直頭係唔人道」,但當年「除了廁所,實在一個人住都好滿意,因為比劏房便宜,環境亦較好」,因此才簽署。鄭最近經區議員幫忙,才以體重已增至260磅為由,於去年11月獲批調遷,暫未編配新單位。

議員促改間隔再分配

居於邨內最細、面積8.19平方米(約88平方呎)單位的81歲陳婆婆,最怕在洗手盆洗頭,因「一個唔覺意就撞到個頭」。她憶述在2004年遷入寶田邨時,房署只着她一個人「揀樓」,對能否調遷不知情。

房署回應稱所有公屋申請人均有3次編配機會,申請人若不接受由中轉房屋改建的單位,編配將不會計算在3次機會之內。如有個別住戶在入伙後因行動不便,例如家人懷孕、身形肥胖等特殊情况而未能適應廁所,則可申請特別調遷,房署會按個別實際情况考慮。

如果作為公屋出租咁樣叫唔人道.....請睇下面呢間私樓

呢間係一間建築350尺....實用唔知有無200尺既廿年私樓.....

盛惠$8000 - 8500租.....

咁住緊呢棟大廈既人無公屋住係唔係更唔人道?
回覆 讚好 不讚 使用道具

tung1871 發表於 2013-4-22 14:32
又要馬兒好, 又要馬兒不吃草!!!

好似文中個肥佬....2007年搬入去都睇過個廁所係咁細架啦....而家又話肥到260磅逼得滯....成年人有無肥得咁多呀.........

yk8686 發表於 2013-4-22 14:40
好似文中個肥佬....2007年搬入去都睇過個廁所係咁細架啦....而家又話肥到260磅逼得滯....成年人有無肥得 ...

4個字, 好食好住

仲要幾多要求 ?

yk8686 發表於 2013-4-22 14:40
好似文中個肥佬....2007年搬入去都睇過個廁所係咁細架啦....而家又話肥到260磅逼得滯....成年人有無肥得 ...

比埋田生間屋你住好唔好?
360磅都夠你住呀!

肥叔叔 發表於 2013-4-22 15:15
仲要幾多要求 ?

唔該一個蒼井空呀!

kkkalvin 發表於 2013-4-22 15:20
比埋田生間屋你住好唔好?
360磅都夠你住呀!

應該話叫田生比間屋個肥佬住....係田生話人地不人道....呢d政棍......

tung1871 發表於 2013-4-22 15:25
唔該一個蒼井空呀!

都仲要正苦包過夜任做
得45分鐘不人道

肥叔叔 發表於 2013-4-22 15:15
仲要幾多要求 ?

應該有海景, 露台, 套廁, 最好有埋工人房, 包埋工人...

之後...工人要索既...包特別服務.....都差唔多咯掛

tung1871 發表於 2013-4-22 14:41
4個字, 好食好住

因為租平....所以多左錢駛

yk8686 發表於 2013-4-22 15:29
應該有海景, 露台, 套廁, 最好有埋工人房, 包埋工人...

之後...工人要索既...包特別服務.....都差唔多咯 ...

真係貪婪到極點

tung1871 發表於 2013-4-22 15:25
唔該一個蒼井空呀!

你真識食....人地而家上岸啦....據聞搭上左件強國富二代

yk8686 發表於 2013-4-22 15:32
你真識食....人地而家上岸啦....據聞搭上左件強國富二代

蒼井老師真係幾多歲都食得落...

當然, 麻美老師都唔錯

肥叔叔 發表於 2013-4-22 15:29
都仲要正苦包過夜任做
得45分鐘不人道

呢個可能係佢致肥原因....缺少運動

tung1871 發表於 2013-4-22 15:33
蒼井老師真係幾多歲都食得落...

當然, 麻美老師都唔錯

麻美....就死啦...都唔拍得片囉......休養中....

甚至傳聞做緊化療........

肥叔叔 發表於 2013-4-22 15:30
真係貪婪到極點

貪就貪盡佢啦

yk8686 發表於 2013-4-22 15:36
麻美....就死啦...都唔拍得片囉......休養中....

甚至傳聞做緊化療........ ...

我有睇新聞...希望佢無事啦

700萬人, 有咩法唔亂