小小果仁,其實唔嘢小 - 認識堅果類食物

10512 元錢 回覆本帖可獲得 1314 元錢獎勵! 每人限 1 次
簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

早排聽收音機節目,聽到有註冊營養師介紹食果仁的好處 。上網做左少少有關果仁的資料搜集,發現原來食果仁對健康真係有唔少好處,同大家分享一下

認識堅果類食物
果仁(或稱「堅果類」)﹐指嘅係含有油脂的種子類食物﹐例如︰花生﹑芝麻﹑核桃﹑腰果﹑松子﹑瓜子﹑杏仁果﹑開心果等。我地日常接觸堅果類食品,大多係過年過節時買嚟當零食,或者睇波時用來送啤酒 。過去普遍認為堅果類食物含油脂量較高,通常唔建議經常食用 。但係隨著越來越多嘅研究證實,堅果類食品已堪稱係能夠「延年益壽、有益健康」嘅食品 ,所以營養師都會建議每日適量攝取

營養價值
咪睇佢地「仁」仔細細,堅果類所蘊藏嘅營養價值,其實非常豐富‧其中最受人注目嘅成分包括良好的脂肪、膳食纖維,同埋多種維生素和礦物質︰  

1. 堅果中嘅油脂係以單元不飽和脂肪酸為主,有利於提高血中好膽固醇 HDL-C 的濃度,降低體內壞的膽固醇 LDL-C ,具有降血脂效能,以減少心血管疾病發生
2. 堅果中所含的為植物纖維,有助於消化和便秘的防治
3. 堅果中嘅維生素和礦物質非常豐富。堅果係礦物質鎂、銅、錳、硒和維生素 A 、C 同E 嘅良好來源,而呢啲礦物質同維生素喺身體嘅抗氧化功能中擔任相當重要嘅角色。如果無左呢D物質嘅幫助,身體內所產生嘅自由基將會大肆破壞細胞,令到細胞受損、老化而造成疾病的產生。堅果中含有豐富維生素 B 群,可以幫助體內各種營養素嘅代謝

建議食用份量
堅果已被公認為「護心食物」之一,所以在日常生活中可以增加呢類食物嘅攝取。但係千祈唔好將佢地當作飯後嘅小零食,或者响睇電視/傾計時不加節制咁搏命食,因為咁會不知不覺間吸收過多  。

根據研究指出,一個星期內食 5 次以上的堅果,每次約 30 克,能夠令心肌梗塞嘅發病率顯著降低;對於降低肥胖型糖尿病嘅發病率亦有明顯嘅幫助

不過,問題來了,如果一個星期至少食 5 次 30 克堅果,一個星期至少會增加 800 大卡嘅熱量 。所以,建議响飲食中去除等量嘅「不良」來源嘅熱量,尤其係含飽和脂肪量多嘅食物(如:奶油、花生醬、中西式甜點、油炸食物等);亦可以响烹調時減少用油,或者用運動來消耗由堅果中所得到嘅熱量

以下係各種唔同的堅果每星期建議攝取嘅份量
(每份堅果嘅份量都係指 30 克可食量,不含外殼)

腰果︰大概18粒,熱量160大卡

花生︰大概35粒,熱量160大卡

芝麻︰大概8茶匙,熱量160大卡

開心果︰大概40粒,熱量180大卡

核桃︰大概8粒,熱量180大卡

杏仁︰大概20粒,熱量180大卡

瓜子︰大概200粒,熱量180大卡

堅果應用在日常飲食
1. 買生嘅果仁自己烘烤(將堅果直接放在焗爐烤盤上,以 130~150 度烤 15~20 分鐘,或等堅果顏色變深即可)或者將堅果剁碎後放入鑊中以中火烘烤,每隔幾分鐘將鑊搖動一下,直至堅果微微烤香
2. 將乾烤過嘅堅果灑在乳酪、沙律、或早餐穀物中。  
3. 將剁碎乾烤過嘅堅果灑在各式已烹調好嘅菜餚上,能增添另一種風味。  

選購同保存
購買堅果時,要選擇聞起來甘甜,或是帶有「堅果味」,由於堅果類油脂多,儲存不當或太耐,油脂易變質。因此,食剩的堅果應以密閉容器盛裝並置於陰涼處。冷藏能保存更久。 如果食到有油益味、刺鼻味或苦味﹐就表示已開始變質﹐已不適合食用 ,因為堅果類一旦變質﹐就會產生自由基,效果就相反了

一般而言︰
- 完整的堅果比切片嘅更容易保存
- 未經加工處理嘅堅果比加工處理過嘅容易保存
- 帶殼堅果比去殼堅果容易保存

市售嘅堅果類很多都是經過油炸並添加鹽、糖、香料及防腐劑等,建議在選購時,應注意標籤說明,或直接購買生堅果類自行烘烤

~ 分享至此,謝謝收看 ~

資料來源︰http://health.ntue.edu.tw/nuts.htm

回帖獎勵 +1314 元錢

估唔到食呢一的咁有益,但我成日偏食呢。。。。。。。。。。。。。。。。。唉
回覆 讚好 不讚 使用道具

早餐好元氣攝取堅果類 補充膳食纖維
[youtubeHD=640,420]snrXH3rr05k[/youtubeHD]

一直以為果仁係致肥食物,尤其係花生
唔講唔知,原來佢地都有有益嘅一面

杏仁好食! 開心果又係好食, 不過熱氣姐

花生我就比較食得多小小