社署邀請合資格人士報讀社福界登記護士訓練課程

簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

社會福利署(社署)今日(五月六日)邀請合資格人士報讀為社福界而編訂,為期兩年的全日制登記護士(普通科)/登記護士(精神科)訓練課程。該課程提供兩班合共320個訓練名額,開課日期分別為二○一三年十月十四日及二○一四年二月三日。

課程旨在透過加強為社福界受助人提供護理照顧的理論教授和實習,裝備學員成為稱職和關懷受助人的專業護士。課程涵蓋的範圍相當廣泛,包括個人及社會健康、心理學、急救學、食物及營養學、內科及外科疾病及有關護理、藥物學、老人護理、精神病及有關護理。訓練課程將在醫管局的護士學校舉行和在醫管局的醫院進行臨床實習,另外安排到福利機構實習或參觀。

申請人必須在訓練課程展開時年滿十八歲,以香港中學會考成績申請者,必須在香港修畢中五課程,或具備同等學歷;以香港中學文憑考試成績申請者,必須在香港中學文憑考試獲得五科成績為2級或以上,包括中國語文、英國語文、數學及其他兩科在甲類和乙類科目或具備同等學歷。為了鼓勵任職社福界的前線員工提升他們的技巧,現時在非政府機構或私營機構提供安老服務、康復服務、家庭及兒童服務、青年服務或感化服務的全職僱員,將獲優先考慮。其他人士即使並非任職社福界,如有志在社福界任職登記護士,亦會獲當局考慮。

社署將會全數資助學員的全期學費。每名獲取錄的學員必須簽署承諾書,表示願意在受訓完畢後,於提供安老服務、康復服務、家庭及兒童服務或感化服務的社福界非政府機構或私營機構任職登記護士(普通科)或登記護士(精神科),為期不少於連續兩年。學員如違反以上承諾,必須向社署退還全部或部分學費。

申請人可到社署總部或各區福利辦事處索取申請須知及申請表,亦可於社署網頁內下載申請表。遞交表格的截止日期為二○一三年五月二十日。 如有查詢,請於課程申請期間(二○一三年五月六日至五月二十日)致電課程熱線2518 2287。
Guide to Application_EN 2013-14 (Fair Ver )_頁面_2.jpg
Guide to Application_EN 2013-14 (Fair Ver )_頁面_3.jpg
Guide to Application_EN 2013-14 (Fair Ver )_頁面_4.jpg

而家登記護士都要讀書考cert 先有得做呀 ????
回覆 讚好 不讚 使用道具

Girlhunter810 發表於 2013-5-6 20:21
而家登記護士都要讀書考cert 先有得做呀 ????

登記護士都是專業的工作,必須在香港修畢中五課程,或具備同等學歷;以香港中學文憑考試成績申請者,必須在香港中學文憑考試獲得五科成績為2級或以上,包括中國語文、英國語文、數學及其他兩科在甲類和乙類科目或具備同等學歷!

hkpkboy 發表於 2013-5-6 20:25
登記護士都是專業的工作,必須在香港修畢中五課程,或具備同等學歷;以香港中學文憑考試成績申請者,必須 ...

咁我知要中五.......但以前好多都唔駛讀護士課程就做的......

唔係好多人想入行,社署要諗計先得

hkpkboy 發表於 2013-5-6 20:25
登記護士都是專業的工作,必須在香港修畢中五課程,或具備同等學歷;以香港中學文憑考試成績申請者,必須 ...

我刀可以去申請

Girlhunter810 發表於 2013-5-6 20:31
咁我知要中五.......但以前好多都唔駛讀護士課程就做的......

你係咪攪亂咗私家醫生嗰啲助護呀?嗰啲唔係護士嚟0架
登記護士係要完成課程同經過考核,先可以喺nursing council取得執業資格,好多年前已經係咁喇

Girlhunter810 發表於 2013-5-6 20:31

以前診所護士,就不用讀, 但醫院或安老院的登記護士,都是要讀課程架!

hkpkboy 發表於 2013-5-6 19:58
社會福利署 ...

社署攪呢啲課程盞害死人啦,為求有多啲護士去老人院/復康院舍做,攪啲咁嘅唔湯唔水課程,拉低護士嘅水平
第時呢批人唔做老人院/復康院舍,去醫院做又唔夠料,真係遲早累死人0架

阿爹 發表於 2013-5-6 20:48
你係咪攪亂咗私家醫生嗰啲助護呀?嗰啲唔係護士嚟0架
登記護士係要完成課程同經過考核,先可以喺nur ...

診所困D 登記護士.....

Girlhunter810 發表於 2013-5-6 20:54
診所困D 登記護士.....

私家醫生嘅診所,請嗰啲姑娘唔係護士嚟0架
醫管局街症嗰啲就係護士喇

rabbit2000 發表於 2013-5-6 20:33
唔係好多人想入行,社署要諗計先得

呢個course每年都有十幾倍人報名,
但好多人讀完,就跳去醫院做!

阿爹 發表於 2013-5-6 20:53
社署攪呢啲課程盞害死人啦,為求有多啲護士去老人院/復康院舍做,攪啲咁嘅唔湯唔水課程,拉低護士嘅水平{:28 ...

放心喇!
好多人讀完,就跳去私家及公立醫院做,根本唔會入社福界!

hkpkboy 發表於 2013-5-6 21:05
放心喇!
好多人讀完,就跳去私家及公立醫院做,根本唔會入社福界!

就係因為呢個課程同正統訓練有落差,畢業做社福界可能夠,但係入醫院做真係唔夠班,所以咁先害死人呀
呢個課程,明顯就係醫管局自己都唔夠護士,驚社福界同佢爭人手,所以同社署合作攪啲咁嘅低水平課程囉

hkpkboy 發表於 2013-5-6 21:01

因為呢個course易入啲,讀嘅年期又短啲,好多人當呢個course係踏腳石,寧願賠返錢畀社署,就出去醫院做
呢招絕對係HA嘅賤招,一方面唔想畀社福界搶佢嘅人,開呢個社福界嘅course去引啲人讀完過檔,但係對質素就冇要求,拉抵咗啲質素之後,隨時又有借口攪其他動作,一舉幾得

阿爹 發表於 2013-5-6 21:09
就係因為呢個課程同正統訓練有落差,畢業做社福界可能夠,但係入醫院做真係唔夠班,所以咁先害死人呀 ...

無計喇!
呢家到處都唔夠護士, 醫院人工又比社福界高兩個point!
d人讀完,根係跳去私家及公立醫院做喇!

hkpkboy 發表於 2013-5-6 21:18
無計喇!
呢家到處都唔夠護士, 醫院人工又比社福界高兩個point!
d人讀完,根係跳去私家及公立醫院做喇! ...

政府自己帶頭做壞個巿啫,社署自己請nurse,冇allowance,不論經驗都係畀starting point,攪到自己成日唔夠人
HA亦衰,好多年冇提升過護士嘅待遇,緊係唔夠私院爭啦

阿爹 發表於 2013-5-6 21:27
政府自己帶頭做壞個巿啫,社署自己請nurse,冇allowance,不論經驗都係畀starting point,攪到自己成日唔夠人 ...

全城唔夠護士, 仲有一個主要原因,就係某位立法會議員, 好多年前, 為了什麼專業化, 停止訓練登記護士, 搞到社福界呢家欠成二千多(根據立法會文件數字)護士!

hkpkboy 發表於 2013-5-6 21:01

所以陪訓完無人留在社福界是問題所在囉

hkpkboy 發表於 2013-5-6 21:38
全城唔夠護士, 仲有一個主要原因,就係某位立法會議員, 好多年前, 為了什麼專業化, 停止訓練登記護士, 搞 ...

有冇登記護士根本不成問題,其實以前個trend係為咗提升護士質素,打算由登記護士自然流失,只留低註冊護士,呢個做法本來冇問題
問題係,政府同HA眼高手低太急進,想一刀切停辦nursing school,但係大學嘅護士課程尚未成熟,可以提供嘅學位亦唔夠應付巿場需要,HA本身啲teaching staff亦唔會想做返clinical,嘈亦係理所當然,結果咪重開nursing school囉
咁樣彈弓手,真係好醜囉
其實唔夠人手,不離待遇同status,咁多年政府同HA都冇提高護士嘅待遇同工作環境
除咗工作屬厭惡性,辛苦壓力大,要輪班,社會地位又唔高,有幾多個願意入行,或者長期留喺呢行呢?有都好多人係睇錢份上啫