俾人告非禮,點算?

我有個朋友 在酒吧飲大左 唔覺意點到個女拳手pat pat ....最後上法庭 罰8000  
回應 火影大人 #21 的帖子

你朋友係呢件事前前后后搞咗幾耐?有冇證人和cctv證據?
GOOD LUCK呀師兄 唔好改口供
回應 yjk #22 的帖子

我都唔記得啦  6-7年前  你話cctv拍到條女撞落你度  你無做過就唔使怕
回應 hkpkboy #2 的帖子

師兄,我現在真的被檢控,控告猥瑣侵犯,想問最高刑判刑是怎樣啊?認罪初犯會唔會有案底?現在好驚下星期就會上法庭!求指點!
回應 火影大人 #21 的帖子

師兄,最後你朋友有冇留案底?我現在真的被人告,上法庭!好擔心!打算認罪,希望可以判輕D,希望唔會留案底!

1.「非禮」,法例上正式的名稱是「猥褻侵犯」。根據香港法例第200章「刑事罪行條例」第122條第1款:「除第(3)款另有規定外,任何人猥褻侵犯另一人,即屬犯罪,一經循公訴程序定罪,可處監禁10年。而一般裁判法院,最多都係判3年!

2.無論你認罪或被判有罪,都會有刑事紀錄!

3.無論你認罪與否,都可以到應訊那天早上,到處理你案件的法院內的  當值律師服務  辦事處尋求第一堂的免費律師服務。認罪的話,當值律師可為你向法院求情,不認罪的話,亦會為你爭取保釋!
回應 hkpkboy #27 的帖子

刑事記係咪=留案底?,如果我認罪,係咪要坐監?我第一次,只是撞一下,就要坐監?點好?
yjk 發表於 2013-6-20 10:35
回應 hkpkboy #27 的帖子

刑事記係咪=留案底?,如果我認罪,係咪要坐監?我第一次,只是撞一下,就要坐監 ...

1.刑事紀錄=留案底
2.認罪,係咪要坐監,無可奉告! 因為我根本不知道控方的案情內容版本,更不知道負責的裁判官點睇!
   你應該將手上文件向律師問清楚,才會有參考的答案

3.無論你認罪與否,都可以到應訊那天早上,到處理你案件的法院內的  當值律師服務  辦事處尋求第一堂的免費律師服務。認罪的話,當值律師可為你向法院求情,不認罪的話,亦會為你爭取保釋!

回應 hkpkboy #29 的帖子

帥兄可以留電話俾我嗎?我下星期就要上庭,現在我真的六神無主!求幫忙!
yjk 發表於 2013-6-20 11:25

帥兄可以留電話俾我嗎?我下星期就要上庭,現在我真的六神無主!求幫忙! ...

如果你財政許可
我會建議你搵私人律師
因為你可以先向佢徵詢法律意見
如果唔得, 就正如hkpkboy版所講
係上庭前到"當值律師辦事處"要求當值律師協助
不過因為即時申請, 相對地俾意見你的時間就唔會多

至於認唔認罪, 係視乎你自己認唔認有咁做過
如果無, 你唔認罪, 案件就會押後審訊
係排期期間你就可以要求警方提供相關的文件證據
俾你準備打場官司
一般非禮的案件, 都可以取得擔保(但我咩都唔知, 唔敢保證)

如果認罪, 就會有案底(刑事紀錄)
判刑視乎個別案件,事件不定
但係係有機會判以監禁式的刑罰的
yjk 發表於 2013-6-20 11:25

帥兄可以留電話俾我嗎?我下星期就要上庭,現在我真的六神無主!求幫忙! ...

我覺得你認參考31樓lawson版主的意見!
早日找律師幫手吧!
希望你無事喇!
回應 hkpkboy #32 的帖子

其實警方告得我,即是有足夠證據,所以我係咪死梗?有人話"法援"通常都叫我認罪,不可靠,係咪啊?指教!
yjk 發表於 2013-6-20 16:17
回應 hkpkboy #32 的帖子

其實警方告得我,即是有足夠證據,所以我係咪死梗?有人話"法援"通常都叫我認 ...

1.其實警方告得你,唔代表你死梗,刑事案件的定罪與否,好在乎証據!
2.法律援助只會向區域法院及高等法院的案件提供協助,不適用於你的個案!
3.認罪或不認罪是你個人意願,沒有人可以強迫你!

回應 yjk #1 的帖子

我建議你反告條女非禮你--有帶為証
唔知得唔得???????????????
回應 hkpkboy #34 的帖子

我無錢請律師,希望可以快D完咗件事,所以決定認罪,因為是初犯,向法官求情,應該不冼坐監,如果佢判我坐監我只能再去上訴!唔知師兄有冇咩建議係求情方面?應該怎樣講法官才受理?
fiveinches 發表於 2013-6-21 00:59
回應 yjk #1 的帖子

我建議你反告條女非禮你--有帶為証

列事案唔係你話告就告
係由警方同律政司決定是否提出檢控的
yjk 發表於 2013-6-21 08:27
回應 hkpkboy #34 的帖子

我無錢請律師,希望可以快D完咗件事,所以決定認罪,因為是初犯,向法官求情,應 ...

我個人立場
認唔認罪, 唔應該係因為洗唔洗再煩
有做過, 幾唔煩都要認
無做過, 幾煩都唔應該認

如果你有考慮過上訴這回事
上訴比原審仲煩
咁點解唔係原審好好咁處理

求情方面, 我地唔會/好難俾到意見
因為我地唔知檢控所講的案情係咩
由於你認罪, 你一般會同意埋個案情
(當然你可以就齋打案情, 但會影響你因認罪而獲得的扣減)
話得你非禮, 一般會話你有心咁做
有心咁篤同有心咁揸, 甚至乎揸完再搓, 係情度上已經好唔同
因此求情理由亦會唔同
回應 lawson. #38 的帖子

我認罪:認有心用手肘撞了一下她胸部,初犯求法官俾次機會改過!師兄如果係咁講個官會點判我呢?
yjk 發表於 2013-6-21 16:10
回應 lawson. #38 的帖子

我認罪:認有心用手肘撞了一下她胸部,初犯求法官俾次機會改過!師兄如果係咁講 ...

你要分清楚
""猥褻"係一個重要原素
簡單啲講, 即係話你撞佢個胸係為抽水, 咁先得
如果純粹撞佢, 可能只係"普通襲擊", 係判罪同判刑都有分別

同埋之前都講過, 要睇案情先評估到點判
如果你唔同意案情, 都要開庭要處理
先可以判

Archiver|聯絡我們|141華人社區

GMT+8, 2024-3-29 15:01