[設計] 可持續發展設計

火.. [複製鏈接]
回應 Girlhunter810 #56 的帖子

如果你有去過北京,你就會知我點解咁講....
回覆 讚好 不讚 使用道具

過獎了. 實在唔識 !
讀下書之後, 就知詳情.

大家一齊睇下WIKIPEDIA點樣解釋:

Sustainable design (also called environmental design, environmentally sustainable design, environmentally conscious design, etc.) is the philosophy of designing physical objects, the built environment, and services to comply with the principles of social, economic, and ecological sustainability.

永續( 可持續發展) 設計,是一種以符合經濟、社會及生態學三者永續經營為方針的設計方法。永續設計的範疇很廣,小至日常生活用品,大至建築設計、都市設計、乃至於地球的物理環境都在其內。

討論

精彩回帖發表於 2013-5-21 11:53

回應 馬後砲 #84 的帖子

幾個唔同名稱, 我較為中意 environmentally conscious design. SUSTAINABLE DESIGN 似乎有的誤導.

又幾有型呀!!!

登錄/註冊後可看大圖

呢幅唔明

討論

Please see 32/F發表於 2013-5-19 00:27

持續發展
即係唔知點發展

可持續發展系未來大方向

schmid9394 發表於 2013-5-15 22:22
可持續發展設計

可以講埋listing rule

schmid9394 發表於 2013-5-16 00:32
呢張系講屋本身的顏色,
會影響吸熱及散熱,
呢D 屋據講系可能室溫減低一點... ...

原來係咁

cthk 發表於 2013-5-16 22:54
回應 Girlhunter810 #56 的帖子

如果你有去過北京,你就會知我點解咁講.... ...

我知.大陸好多野可以強行而做........要做的..它可以大量動員添 !!!

回應 Girlhunter810 #92 的帖子

無錯!事在人為!點解香港唔得呢?這才是問題....

说的不错!支持一下吧!顶你一下,好贴要顶!帮你顶,人还是厚道点好