香港真係有好多窮人, 希望大家珍惜所有!

回覆 讚好 不讚 使用道具

camucamu 發表於 2013-5-26 20:17
你對,希望佢它朝良心發現

大家樂觀面對吧!

manunited_club 發表於 2013-5-26 17:17
整左條貧窮線去界定最有需要既人先,依家跨代貧窮問題浮現,窮學生一般難以入大學(雖然入大學不等於脫貧 ...

純理論講
貧學生唔一定讀唔到大學
因為就學費同生活費而言
係有資助同貸款的

不過由於實際上
唔單止是否貧窮
同埋貧窮所帶過的影響
所以很難講

回應 lawson. #45 的帖子

但家庭收入(貧窮)同入大學率確實有correalation

manunited_club 發表於 2013-5-27 12:36
回應 lawson. #45 的帖子

但家庭收入(貧窮)同入大學率確實有correalation

我唔否定無關係
但亦唔同意有直接的關係
因為實在有太多的因素會影響到
而非 if 窮 then 讀唔到大學

lawson. 發表於 2013-5-27 12:46
我唔否定無關係
但亦唔同意有直接的關係
因為實在有太多的因素會影響到

我想補充少少。
現時的綜援制度下,學費或書簿費,只會資助到中六課程;
中六課程以上,現行制度暫時無法支援。
因此,綜援制度下的學生,一旦考到入大學,就要自己面對學費問題。

hkpkboy 發表於 2013-5-27 13:14
我想補充少少。
現時的綜援制度下,學費或書簿費,只會資助到中六課程;
中六課程以上,現行制度暫時無法 ...

但學生資助辦事處唔係對專上學生提供資助嗎
雖然唔多, 但上限好似係包哂學費同必須開支嘛

lawson. 發表於 2013-5-27 13:26
但學生資助辦事處唔係對專上學生提供資助嗎
雖然唔多, 但上限好似係包哂學費同必須開支嘛 ...

現有的全日制大專學生免入息審查貸款計劃/專上學生免入息審查貸款計劃/擴展的免入息審查貸款計劃,只會有學費貸款。而且,申請時亦須有””彌償人””保証會還款,才會得到學費貸款申請。如果,綜援學生想申請貸款,但父母又是無經濟能力的市民或綜援受助人,政府就會無法審批該申請。好多綜援學生個案,就出現了該問題,導致無法申請貸款而失學。

知足常樂,要學懂珍惜身邊一切

bilibala167 發表於 2013-5-30 11:25
知足常樂,要學懂珍惜身邊一切

希望大家學會!

hkpkboy 發表於 2013-5-27 15:08
現有的全日制大專學生免入息審查貸款計劃/專上學生免入息審查貸款計劃/擴展的免入息審查貸款計劃,只會 ...

唔係有隻要審查的資助同貨款可以申請架咩
攞綜援, 任你審啦

lawson. 發表於 2013-5-31 10:20
唔係有隻要審查的資助同貨款可以申請架咩
攞綜援, 任你審啦

現有的全日制大專學生, 視乎家庭經濟及報讀的課程情況, 可以申請
1. 免入息審查貸款計劃
2.專上學生免入息審查貸款計劃
3.擴展的免入息審查貸款計劃

我同意, 攞綜援, 任人審, 但申請學生在申請時, 必須有一個””彌償人””保証會還款,該申請才會批准。如果父母是無經濟能力的市民或綜援受助人,除非有人肯為申請人做彌償人(擔保人) ,否則,政府就會因沒有彌償人(擔保人)  為由, 拒絕批出申請。

好多綜援學生個案,就出現了該問題,導致無法申請貸款而失學

回應 hkpkboy #54 的帖子

要審查果種既grant係唔駛彌償人, loan先要.

snfan 發表於 2013-6-1 22:02
回應 hkpkboy #54 的帖子

要審查果種既grant係唔駛彌償人, loan先要.

上述講梗3種都是學費貸款,是現時比較普遍多人申請的!

雖然窮人真係好多, 憑一己之力好難幫得晒咁多, 但係其實有樣野我地絕對可以做到, 就係唔好過渡花費, 唔去買埋D唔等駛又冇用嘅野, 如果屋企有剩餘又用得嘅物資而自己再用唔著, 可以捐俾有需要人士
以小弟自己為例, 我有套款式較為陳舊而又著得到嘅西裝, 於是係換季大掃除後, 俾咗個有需要嘅親戚, 佢開心到不得了, 一D都冇嫌棄 (查實我都有一部舊電腦, 想捐俾D貧苦學子, 可惜唔知有乜渠道...)
其實外國好興車房銷售(garage sale), 即係係周末假期, 鬼佬係自己屋企車房度, 以低價錢攤賣家中再唔用嘅產品, 咪以為冇用, 其實係其他人眼中仲會好好駛, 大受歡迎, 既合乎環保前提, 又增進鄰里社群之間嘅關係, 好有意義!

自來也大人 發表於 2013-6-4 12:16
雖然窮人真係好多, 憑一己之力好難幫得晒咁多, 但係其實有樣野我地絕對可以做到, 就係唔好過渡花費, 唔去買 ...

施比受更有福

搵食艱難, 希望大家懂得珍惜所有啦!
推己及人,有機會就幫下人啦!

jj99 發表於 2013-6-11 06:41
搵食艱難, 希望大家懂得珍惜所有啦!
推己及人,有機會就幫下人啦!

希望人人也會做到!

真系要識得珍惜啊