周大X/ 周生X/ 六X sales 有幾多人工?

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

聽人講有3~4萬
係咪walk-in 問請唔請人就可以見工?
U grad會唔會學歷太高驚你做唔長唔請
回應 煩惱 #2 的帖子

食正自由行條水, 無2, 3萬既sales都算差了
回覆 讚好 不讚 使用道具

金舖請人, 一係有熟人介紹, 一係要擔保
底薪大約都係最低工G,  但以 TEAM COMMISSION 去計
跟著邊一TEAM就睇有無福氣啦

煩惱 發表於 2013-5-28 20:55
以前要舖保就知... 依家我真係 5 知...

以前要舖保,  而家好似係要現金保
今時今日,  香港金舖櫃面SALES係肥位,  唔容易入去嫁......
所以你見個個都係 重北味既C奶阿姐多,  因為大多都係介紹入去
有YOUNG少少既,  真係好少囉

煩惱 發表於 2013-5-28 20:07
新入行點食?食人地水尾就有 .....

新人姐姐仔有樣用隻腳撩下男上司咪得咯

肥叔叔 發表於 2013-5-28 20:59
以前要舖保,  而家好似係要現金保
今時今日,  香港金舖櫃面SALES係肥位,  唔容易入去嫁......
所以你見個 ...

師兄真係熟呢行, 我見六叔珠寶好多北味重既中女做sales多  好有人妻feel   好多重幾後生下同樣都唔差架

tigercatson 發表於 2013-5-28 21:55
師兄真係熟呢行, 我見六叔珠寶好多北味重既中女做sales多  好有人妻feel   好多重幾後生下同樣 ...

吓...... 睇下算啦,  想媾想食,  要日日入去買野就屎得

肥叔叔 發表於 2013-5-28 21:57
吓...... 睇下算啦,  想媾想食,  要日日入去買野就屎得

買最平既野   可能比佢地咀渺渺

tigercatson 發表於 2013-5-27 22:46
回應 煩惱 #2 的帖子

食正自由行條水, 無2, 3萬既sales都算差了

薄扶林畢業先得個一萬蚊
早知唔讀咁多書

煩惱 發表於 2013-5-28 20:07
新入行點食?食人地水尾就有 .....

水尾都有兩皮掛??(已經係我已家份糧double)

閃電快鎗手 發表於 2013-5-28 22:45
薄扶林畢業先得個一萬蚊
早知唔讀咁多書

師兄畢左幾耐? 腰骨係咁上下   好在我骨左好多年

tigercatson 發表於 2013-5-28 22:56
師兄畢左幾耐? 腰骨係咁上下   好在我骨左好多年

07年grad

08 金融海嘯, 呢幾年都唔易搵食, 腰骨多, 好既職位唔多

好景係你骨前幾年  

tigercatson 發表於 2013-5-28 22:59
08 金融海嘯, 呢幾年都唔易搵食, 腰骨多, 好既職位唔多

好景係你骨前幾年   ...

身邊同齡親戚朋友中五之後冇讀, 而家發晒達
睇返自己HKU GRAD 搵一皮 on99

閃電快鎗手 發表於 2013-5-28 23:02

白領好工唔多, 反而藍領或店舖sales個D, 仲多, 供求問題咯  你應該都好熟ECON.架

我地個時讀完 B薯ness  出來做  媽劇亭 咪又係  Sell屎    得個名, 都要捱幾年先開始上位

閃電快鎗手 發表於 2013-5-28 23:02

搵一皮唔緊要, 搵一皮要還grant loan 再溝埋D 大食懶港女真係 收埋自己檔

tigercatson 發表於 2013-5-28 23:08
搵一皮唔緊要, 搵一皮要還grant loan 再溝埋D 大食懶港女真係 收埋自己檔 ...

自己都養唔掂, 何況港女

閃電快鎗手 發表於 2013-5-28 23:10
自己都養唔掂, 何況港女

搵D 樣平凡D既, 食得落就可以, 至少唔使抽乾你荷包, 有樣既港女好多麻輪煩 (雖不是全部, 亦不少)

不過, 人生路漫長, 有個DEGREE 係好過無, 書到用時方恨少

現時人工最高為周大X,市佔率太高,人工相對地高 新入行約15XXX-19XXX,但相對工時較高
周生X唔係得一間架WO 棋實有2間 一間叫周XX有限公司,一間係粵港澳XXX 2間制度都唔同,但棋中一間工時較好
約9小時一日
六X就係3間之中人工最低 又因私佣關係(棋他多數係公佣),新人入行 大櫃唔會比你做客,因為飯係得咁多 梗係自己食飽先....