(轉載) 消息指即使樓價下跌兩成港府不會擔心

簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

政府高層消息,樓市近幾星期回穩,但相信只屬短期調整,不過指即使樓價下跌兩成,港府亦不會擔心。

政府推出穩定樓市「雙辣招」,亦即雙倍印花稅和收緊按揭之後,過去個多月本港樓價和成交量都回穩。

反映二手私樓情況的中原城市領先指數,最新是118.7。比對上一個星期微升0.18點,是繼今年三月高位回落以來,連續五星期維持在118點以上。

成交量方面,美聯物業最新臨時數字顯示,本月首26日本港35個主要屋苑約350宗,連續第三個月回升。

雖然市場認為樓市回穩,但政府高層消息指,樓價不會直線下跌,目前回穩屬於短暫調整。未來利息一定上升,樓價將下跌。

政府高層指,就算目前樓價跌兩成,回到去年水平,港府不會擔心而長遠樓價即使跌四成,亦有信心不會像九八年和零三年般,出現大量負資產個案。

政府高層解釋,政府過去幾次推出樓市「辣招」,目的是把買樓人士的光譜收窄,確保新置業人士有高抗跌能力,配合日後住宅供應增加,樓價將會回落。

不過政府不會為爭取民望而推低樓市,亦會留意樓價下跌,對剛置業市民,以及本港有六成已置業人口的影響。這名政府高層指,政府留意到部分地區,例如將軍澳,租金有下調跡象,相信過去的樓市穩定措施,有一定成效。

有財經評論員指出,目前回升,只是受短暫因素刺激。他表示只要「雙辣招」仍然生效,市場都不會消化有關措施的影響。

http://news.tvb.com/local/51a48e616db28c9f6d000004

琴晚睇tvb新聞....而家d政府乜9高層.....連個名都唔敢出就出黎up野放風....先唔講如果跌4成....呢兩年買左既會唔會負資產....

即使無當年咁多負資產(人數計)...但一個地方...特別係香港...無啦啦個地產跌4成...個經濟會好得去邊?

呢d膠層有無危機意識架....

(政府不會為爭取民望而推低樓市).....此地無銀.......  

當樓市不停升,  正苦會打壓
呀唔知 如果第日樓市直插, 插到無人敢入市, 成個市場機乎停頓,  唔知正苦又會唔會托返個市 ?

回覆 讚好 不讚 使用道具

過多 6 至 8 年,市場供應多時才會真正下跌!

03年佢地已經托過啦.....根本由得佢自由浮動....減少干預市場就最好....

而且...到個市死晒果時....唔會凈係死個地產業....到時又日日返工等裁員就死

肥叔叔 發表於 2013-5-29 17:32
(政府不會為爭取民望而推低樓市).....此地無銀.......  

當樓市不停升,  正苦會打壓

>>> 唔知正苦又會唔會托返個市
-------------------

要托 都易 ... 減 供應 , 減 stamp.....

yk8686 發表於 2013-5-29 17:09
政府高層消息,樓市近幾星期回穩,但相信只屬短期調整,不過指即使樓價下跌兩成,港府亦不會擔心。

政府推 ...

>>> 不過指即使樓價下跌兩成,港府亦不會擔心
-------------------------

升左點止 2成 ....ar...
又 用 cityone...計

97 price 2 m , ...... 早 1-2年 已 2M ....

家下 3M.....

俾你 跌兩成 ..... 都 系 2.4M.....

jj99 發表於 2013-5-29 17:41
過多 6 至 8 年,市場供應多時才會真正下跌!

都 5 使...6 至 8 年....

家下行行 都話 做生意難

老美 大6 曰本 彺印 $$... 5 使...6 至 8 年.. 甘耐就 爆煲

煩惱 發表於 2013-5-29 18:45
到時 d 肺人又話正苦官雙勾結、只幫中橙、莫視低下層架姐...

開始鍾意新加玻,  全民皆公屋

肥叔叔 發表於 2013-5-29 21:52
開始鍾意新加玻,  全民皆公屋

聴人講  新加玻 言論自由冇甘大.....
但冇 住屋 問題 .....

454 發表於 2013-5-29 22:07

講少d 有乜所謂,  國泰民安, 都唔會鬧正苦

每個地方總有自己問題,只不過係自己覺得大5大件事囉

我可以覺得唔準我食口膠係巧卵大件事都得架

肥叔叔 發表於 2013-5-29 22:11
講少d 有乜所謂,  國泰民安, 都唔會鬧正苦

我地揾食.... 理Q 咩言論自由.....

HK 俾你有 言論自由又点....  

又俾 班 政棍  揾食 .......但冇大 改善 低下層生活.....

454 發表於 2013-5-29 22:35

政棍有上流生活麻   

SG 比HK好主要都係房屋同空氣。。。
其他就。。。見人見智啦。。。
可以補充的是所謂言論自由不只是影響政治,不是以為討厭政治就可以避免。當在學校被欺凌不能發聲,一句話要共渡時艱就CUT全國公務員30﹪人工而NO COMPLAINT,所有市政問題,地區發展無權過問,無限放強國人搶飯碗都無人理你,連COMPLAINT電視節目的權利都無等等日常生活也要考慮
所以有不少SG FD其實反而鍾意HK的

454 發表於 2013-5-29 19:10
>>> 不過指即使樓價下跌兩成,港府亦不會擔心
-------------------------

我早餐個麵包比97貴左幾倍wor

yk8686 發表於 2013-5-30 09:12
我早餐個麵包比97貴左幾倍wor

你個包點左37E新鮮淫奶呀嘛

bilibala167 發表於 2013-5-30 00:22
SG 比HK好主要都係房屋同空氣。。。
其他就。。。見人見智啦。。。
可以補充的是所謂言論自由不只是影響 ...

理論上香港係比SG 好, 只是近年太多政棍搞事, 做官既又貪又廢, 好似呢段新聞咁, 隨口9UP, 但又唔敢浦頭話係自己講, 成個路人甲咁

煩惱 發表於 2013-5-29 18:45
到時 d 肺人又話正苦官雙勾結、只幫中橙、莫視低下層架姐...

幫中橙
搞到佢地杏家橙就人
付出最多回報最少咪中橙囉

454 發表於 2013-5-29 22:35

老實講
我要面包
九吹頂到肚餓咩

yk8686 發表於 2013-5-30 09:37
理論上香港係比SG 好, 只是近年太多政棍搞事, 做官既又貪又廢, 好似呢段新聞咁, 隨口9UP, 但又唔敢浦頭話 ...

通常”政府高層“是真的,但都係想放放風聲而已。
只是借機會替雙辣招解話