田生.... 續集 之 賴野

簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

轉載 ......東方日報..

舊樓收購價恐冧半

地署更新作業備考
地政總署昨回覆本報查詢時表示,歡迎終院就南角道上訴案的一致裁決;承租人在該等租契地段重建一座樓高26層、橫跨該等地段的建築物的建議,現行租契是不容許的;若承租人希望按原計劃重建,就須申請修訂租契條款,並繳付應付的地價。另地政總署會根據有關裁決,適當地更新作業備考。

料受終院判決影響的舊樓重建地盤
此案的核心問題涉及在有關個案的政府租契中「房屋」一詞的涵義。法院認為,本案中「房屋」一詞的涵義,必須在有關契約簽立時的情況下考慮,即當時有關的政府租契所准許的重建方案,並只限於在每個地段上建造不超過一所房屋,任何其他類型的建築物均不符合租契條款。

重建項目或須補價
署方又稱,直至目前為止,地政總署未有接獲相關發展商提出的任何契約修訂申請,而在終審法院未有裁決前,已暫緩處理約十宗涉及相關租契中的「房屋」限制條款的建築圖則審批個案,主要在九龍區。

有地產發展商批評,有關決定對已批建築圖則及通過規劃的重建項目不公平,冀局方能寬鬆處理。事實上,早前多間上市公司就此發出通告,包括田生集團(00183)的九龍城聯合道及賈炳達道兩個重建項目,以及香港小輪(00050)的深水埗通州街重建項目等。

此外,業界人士指出,早前政府推出買家印花稅,已令發展商收購舊樓成本即時增加15%,現在重建項目或須補地價,令發展商對舊樓收購出價即時「大冧」至少一半,亦令小業主希望藉收購改善居住環境及舊區改造,帶來極大打擊。

九龍城深水埗重災
事實上,目前政府推售的地皮主要集中於新界區,本港市區土地供應主要來自市區重建局及發展商併購舊樓,而地政總署的有關新安排,業界料勢將對九龍城及深水埗區的舊樓重建項目最受影響,其次為何文田及港島大坑的部分舊樓重建項目。

------------------------------

田生 收左甘多貨 ..........會 5 會  賴野...?
回覆 讚好 不讚 使用道具

呀吓 發表於 2013-5-31 19:13
收收風先再傾...

等你
快啲啦

佢地咁多年都賺唔少啦,  奶返幾單, 當做善事

有D野5快得架喎

肥叔叔 發表於 2013-5-31 20:45
佢地咁多年都賺唔少啦,  奶返幾單, 當做善事

影響其實可以好大,重建成本立即高左好多,而舊樓賣出去既價值又即刻低晒

呀吓 發表於 2013-5-31 22:15
影響其實可以好大,重建成本立即高左好多,而舊樓賣出去既價值又即刻低晒 ...

佢地昆左D老業主咁多年.......... 嘻,  天理循環  

肥叔叔 發表於 2013-5-31 22:46
佢地昆左D老業主咁多年.......... 嘻,  天理循環

以後收既樓咪用更賤價更「奇怪」既方法去收囉....
咪又係市民受損

呀吓 發表於 2013-5-31 22:50
咪又係市民受損

奇怪既方法.........咁狐狸好易露出尾巴, 到時千夫所指

肥叔叔 發表於 2013-5-31 23:11
奇怪既方法.........咁狐狸好易露出尾巴, 到時千夫所指

依家都已經唔少「奇怪」方法啦,有計咩?

呀吓 發表於 2013-5-31 23:16
依家都已經唔少「奇怪」方法啦,有計咩?

唔G佢地啦, 以前威迫利誘 一半半,  到第日, 可能威迫多左, 咁就出事嫁啦  

肥叔叔 發表於 2013-5-31 23:24
唔G佢地啦, 以前威迫利誘 一半半,  到第日, 可能威迫多左, 咁就出事嫁啦

咁又未必,反而可能會用多左心理戰術,依家連政府都搞d咁既野去增加重建成本,大大力咁幫左佢地去話比人聽發展商重建意慾會大大減低,住舊樓環境惡劣既街坊仲唔驚屎,分分鐘無人肯收購咪住一世?

呀吓 發表於 2013-5-31 23:42
咁又未必,反而可能會用多左心理戰術,依家連政府都搞d咁既野去增加重建成本,大大力咁幫左佢地去話比人 ...

業主普遍都會話,  等重建局黎至講  

肥叔叔 發表於 2013-5-31 23:11

己經係人都知佢啲衰野

呀吓 發表於 2013-5-31 22:50
咪又係市民受損

呢招 堅可能 是 秒刹式  絕招 ......

D 業主硬過條X...

肥叔叔 發表於 2013-5-31 23:59
業主普遍都會話,  等重建局黎至講

重建局 D 價 靓過  MR. Tin ...?

454 發表於 2013-6-1 13:13
重建局 D 價 靓過  MR. Tin ...?

實牙實齒d麻, 又唔會俾人凶