已經停辦超過十年的Software Exhibition : 東山再起?!!

簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

不經不覺,Software Exhibition 已經停辦超過了十年了,這也表明軟件產業的迷失十年。
我想香港的軟件產業都好難東山再起了,除非再來一次“千年蟲慌言”

但是,出人意料地,前幾日收到生產力促進局的這封電郵:

Dear xxx,
Long time no see and the Software Exhibition is Coming Back!  “Software and Creative Industries Exhibition 2013” (Aug 23-26, HKCEC) is not just a brand new trade show concurrent with “Hong Kong Computer & Communications Festival 2013” with a track record of 0.63m visitors last year, but also a revival of the “Software Exhibition” since the last show was held 10 years ago!
。。。。。。。。

雖然HKPC只是協辦,但是我都為有人够胆再攪Software Exhibition感到高興。
當老闆問我,這個展覽是否值得參與展出?
我只有支吾以對,我真的不知道仲有多少人會重視軟件,去參觀這個展覽會!

你怎样看?

香港電腦通訊節2013 暨 軟件及創意產業展覽會

由香港電腦商會及香港生產力促進局合辦之「軟件及創意產業展覽會」,為十年前的「軟件展覽會」蛻變而成,將與「香港電腦通訊節2013」一同於2013年8月23至26日 假香港會議展覽中心一號展覽廳隆重舉行。
近年來,移動應用、社交媒體、雲端運算和資訊保安已創造出一個新焦點,用戶的應用範圍變得更廣,並且超越了傳統的軟件解決方案。此外,創意產業(電影,遊戲,出版,動漫)和軟件業亦已培養了一個有趣的協同效應。
是次「軟件及創意產業展覽會」已於較早前獲工業貿易署批核成為合資格的「中小企業巿場推廣基金」商貿展覽。所有合資格的中小企參展商均可申請「市場推廣基金」資助,每次成功申請可獲得的最高資助額,將為申請企業就有關活動繳付的核准開支總費用的50%或5萬元,以較低者為準。另外,香港電腦商會會員 或 香港資訊及通訊科技獎得獎機構亦可獲展位折扣優惠。詳情請參閱附件資訊。

補充內容 (2013-5-31 20:24):
主辦: http://www.hkccfexpo.com/index.aspx
有冇請靚模先?
如果唔係, 邊個去?
回覆 讚好 不讚 使用道具

回應 hshk #3 的帖子

啱! 冇資格!

不過draw到班客既attention,
踩旺個場都幾緊要.

咁sema show又可解有一件又一件索女做image girl呢?
唔通個個都好似transformer入面個megan fox咁,
係整車高手高手高高手?
定還是個個都係女版拓海呢, 又?

好奇一問:
講到資格,
入去一個software exhibition,
需要啲乜嘢資呢, 又?

舉個例: 咁結咗婚既男女,
又可以唔可以入婚紗展呢?
我諗都得! 結完離, 周不時都有!
但係嗰一刻又真係冇乜即時需笑噃!
又會唔會係, 結咗但係貪得意,
諗住再影多輯婚紗照呢...(下刪百九幾字!)

jayzhou_2046 發表於 2013-5-31 21:28
回應 hshk #3 的帖子

啱! 冇資格!

單純做image girl,帶動下個氣氛,係ok呀
問題香港靚模出現,就只有一班色狼去影想,佢地成班行出來,個感覺好似樂昌全盛時期咁
Software Exhibition,唔係人肉展,搵班靚模出來,當我地班IT人係D咩

當然班靚模唔用性感裝係Software Exhibition出現係ok呀,不過班靚模唔賣性感,咁佢有咩方法帶旺個場

software exhibition個資格好簡單,只要唔張個重點轉移去其他地方就有資格入場,不論你會唔會電腦software唔只係比IT人用,係比全地球的人去用

唔好意思,個語氣好重,不過去到有關自己個專業上,沒法了,有得罪地方,請見諒

請靚模真係好提議

jayzhou_2046 發表於 2013-5-31 20:43
有冇請靚模先?
如果唔係, 邊個去?

即是軟件展示係無吸引力啦! 去展館只為靚模.....

hshk 發表於 2013-5-31 20:58
如果有靚模,我一定唔會去
Software Exhibition,班靚模有咩資格入去

如果控制好個主次關係, 靚模無暄賓奪主的話, 無防嘅

呢頭球證吹雞開波,
嗰頭幾位大哥已經帶到落底線人釘人,勁 !  
又聽下我呢個過氣IT講下古?

其實,先要問問主辦單位,今次個scope有幾廣先。
假設,只系為software developer而設, 例如exhibit
新os, sdk, language, 等。 似乎真系搵幾個靚模來冇乜用。

馬後砲 發表於 2013-6-1 08:04
呢頭球證吹雞開波,
嗰頭幾位大哥已經帶到落底線人釘人,勁 !  
又聽下我呢個過氣IT講下古?

但,如果有game developer在參展,
佢地搵幾個靚模在展場cosplay一番,協助宣傳,
又似乎有咁既必要。

我唔多鍾意玩game, 但如果tomb raider開賣,搵
Angelina Jolie去宣傳,我就一定捧場。

至於賣middleware, application
例如一套新世代既AdminExpress(唔洗查,我作既!))
幫助sys admin更易管理既可有可無既admin system又如何呢?

雖知呢類用家一定系行內人,但出錢嗰個系你老細九成九外行,唔搵埋佢去睇,你唔洗旨意買得到。
搵佢去你知幾難 !  一句 "老細,我地去搵靚模囉!"既開場白,系唔系易好多講?

痛心疾首
Software Exhibition要倫落到班靚模先吸引到人
香港IT業,完啦

beckham3 發表於 2013-6-1 01:14
如果控制好個主次關係, 靚模無暄賓奪主的話, 無防嘅

控制到OK呀
但係班靚模受到控制咩,動畫展係一個好好例子
砲哥咁講一邊係exhibit 新os, sdk, language,對面就exhibit班靚模,個個重要著到好141D女咁
只對香港IT有D期望都唔希望見到

馬後砲 發表於 2013-6-1 08:11
但,如果有game developer在參展,
佢地搵幾個靚模在展場cosplay一番,協助宣傳,
又似乎有咁既必要。

game developer參展,有靚模在展場cosplay,問題不大,大家個重點都係Exhibition主題入邊

回應 馬後砲 #9 的帖子

若然係os, sdk, language,
就分分鐘都係俾洋人呢showcase佢哋點勁!
到時幫到佢哋, 多過幫到我哋.

一唔係加個招聘區,
吸引力都相當高架!

有幾高先?
四五樓咁上下啦!

beckham3 發表於 2013-5-31 20:22
不經不覺,Software Exhibition 已經停辦超過了十年了,這也表明軟件產業的迷失十年。
我想香港的軟件產業 ...

E加軟件都在網些免費當撈,軟件展功效不大喎

jayzhou_2046 發表於 2013-6-1 11:31
回應 馬後砲 #9 的帖子

若然係os, sdk, language,

話唔定強國人showcase都唔出奇

回應 馬後砲 #17 的帖子

唔係仲有人攞個紅旗,
叫做係強國自家製os下話?
至於sdk, programming languages...
表現一下學到洋人既嘢,
都係一件好令人振奮既事嚟既!

回應 rabbit2000 #16 的帖子

至於dl 唔到既,
可能係ERP, CRM, MRP都未定.
就算有, dl 咗返屋企又有何搞作呢?

不過咁, 有得 dl 代表件嘢都仲有市場.
好似os/2, sql windows, ase, powerbuilder,
powerJ, optima++, power++...(下刪千九幾字)
呢亭過晒氣, 完全冇人吼既嘢,
就唔慌有得 dl.

但若然真係有大大揾到,
麻煩pm小弟下載url.

jayzhou_2046 發表於 2013-6-1 21:07
回應 馬後砲 #17 的帖子

唔係仲有人攞個紅旗,

有個大學生, 佢網名雨林木風.
早年專做windows hacking, 由xp 到win7都有,
hack左版本ul左上網俾人下載.

畢左業, 搵到錢 , 唔再做呢類老翻野, 改為 promote open source
出左個os, 叫 ylmf os ,  基本上系一個linux distro, optimized 左俾大陸用家用.
都唔錯架.