破產后,突然開債權人會議,點算?

簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

本人破產后一個多月,突然收到一封信,要求開債權人會議,本以為破產后會沒有事,點知……,現在好擔心!!!唔知可以做乜現在?求指教!!

債權人會議係你破產後
你的債權人就你的資產及收入的處理方式作出決定
簡單啲傾點分你的資產同收入
同時或者可能就你申報的資產及收入作出質詢
如果你係破產時作出清楚的申報
無咩特別野可以做架啦
不過佢地有權就容許你支出的金額上作出建議
即係每月只俾幾錢你駛, 有餘就用作還債

討論

吸引: 5.0
吸引: 5
為支持本站的質素提昇,請多向不同的會員評分(尤其是用心發表的會員),多謝合作!發表於 2013-6-5 12:26
回應 lawson. #2 的帖子

請問是否有冇咩方法可以唔洗還?其實我報上去的數《即生活開支》已經夠曬,但為何還要開會?所以想問有冇解決方法?
yjk 發表於 2013-6-5 17:47
回應 lawson. #2 的帖子

請問是否有冇咩方法可以唔洗還?其實我報上去的數《即生活開支》已經夠曬,但為何 ...

無得唔駛還
因為你係爭人錢
只要你有資產, 同埋你收入扣除正常合理開支後有餘款
你都要還,
而合理開支的金額, 就會由破產官決定
唔係你報幾多佢就要俾你幾多
直接啲講佢只會俾你"基本開支"
既然你申請破產, 你就要接受有關約束
食得咸魚抵得喝
回應 lawson. #4 的帖子

我都明白!!!請問基本開支?一個人應該每個月有幾多啊?我只有阿媽供養,不用交租,但水電煤,管理費,差响都要交,可問師兄可以幫忙計算我一個月應該有幾多生活費?可讓我心里有個底!十分感謝
yjk 發表於 2013-6-5 18:08
回應 lawson. #4 的帖子

我都明白!!!請問基本開支?一個人應該每個月有幾多啊?我只有阿媽供養,不用交 ...

你先將你每個月所需要使錢嘅項目續一列哂出嚟
同埋每個項目要使幾多錢
咁我地先至可以幫你計吓數

回應 smuck141 #6 的帖子

請問師兄,可以告知現在供養阿媽和自己吃飯費,基本零用,可以各報幾多?好像是有個標準的,謝謝
yjk 發表於 2013-6-6 11:50
回應 smuck141 #6 的帖子

請問師兄,可以告知現在供養阿媽和自己吃飯費,基本零用,可以各報幾多?好像是 ...

每個人的情況各有不同, 又何來會有標準呢
同時你俾幾錢阿媽, 食飯幾錢, 只有你先知
而你亦須實報實消, 我地又點答你呢
請謹記, 任何虛報資料
都可能觸犯發假誓, 使用虛假文書等刑事罪
一經定罪, 有可能判以監禁懲罰
故請勿以身試法
回應 yjk #1 的帖子

1.  破產條例第17A(1)條訂明,『 凡已作出破產令,但沒有作出對破產人的產業作簡易方式管理的命令,則暫行受託人在職 責上須於自作出破產令之日起計的12星期的期間內,在切實可行範圍內盡快決定是否為根據第17條 委任一名受託人一事而召集該破產人的債權人的大會。』

2.  估計你的產業有返咁上下,所以唔係用『簡易方式管理』。暫行受託人,通常係破產管理署署長咪要按第17A(1)條召開債權人會議,比佢哋決定係咪要委任『受託人』。

3.  你講嗰啲日常生活費等問題,唔會係債權人會議講嘅。 正式委任咗嘅『受託人』會約你見面,慢慢睇下你報嘅數合唔合理。 你可以睇下 http://www.oro.gov.hk/cht/publications/bankrdn.htm 講乜嘢係合理需要。
回應 beyond_i #9 的帖子

請問係果個網頁,查唔查倒個D破產令已解除人士????
lenovo567 發表於 2013-6-7 22:07
回應 beyond_i #9 的帖子

請問係果個網頁,查唔查倒個D破產令已解除人士????

要查詢一個人係咪破左產
或者破過產
請去依度
http://www.gov.hk/tc/business/re ... tion/compulsory.htm
回應 lawson. #11 的帖子

我意思係果D破產令已解除人士,係唔係都可以被查倒. 如果係...咁個紀錄係唔係一世??
lenovo567 發表於 2013-6-8 10:58
回應 lawson. #11 的帖子

我意思係果D破產令已解除人士,係唔係都可以被查倒. 如果係...咁個紀錄係唔係一世 ...

係查到, 係一世

補充內容 (2013-6-8 11:26):
即使你係自己清還所有債項的解除, 亦一樣有紀錄
回應 lawson. #13 的帖子

其實係破產令解除之前和之後, 有D mug嘢大分別??????????????
lenovo567 發表於 2013-6-8 11:58

其實係破產令解除之前和之後, 有D mug嘢大分別?????????????? ...

最主要係係破產期間你的收入開支資產等會受到約束

咁環聯嘅保留個人信貸資料的限期...等於廢................
lenovo567 發表於 2013-6-10 00:20

咁環聯嘅保留個人信貸資料的限期...等於廢................ ...

環聯係信貨紀綠
政府的係破產紀綠
係兩樣唔到的野
回應 lawson. #17 的帖子

兩樣嘢對查資料嘅人都係一樣,都係想睇係某人有冇破過產.
環聯嘅保留個人信貸資料的限期係因為私隱專員公署嘢"個人信貸資料實務守則"
但係破產管理署嘢網頁就唔受此規限?????????????
回應 lenovo567 #18 的帖子

銀聯嘅信貸紀錄,包括好多嘢,有你所有已知地址,告票,銀行信貸記錄,有無欠款,脫期,破產債務重組等等,仲有信貸評級。

破產管理署嘅破產查冊,淨係有同破產及債務重組有關嘅紀錄,例如幾時破產,幾時任命執行人,幾時解除等。

但係就算解除咗破產令,唔等於以後都冇事。例如兩人聯名嘅樓,其中一個破產,破產果個人係層樓啲權益,就永遠落咗去破產執行人果度。又或者解除破產後,先至搵到佢收埋嘅資產。呢啲情況,都係有手尾嘅。

又或者有啲人第二次甚至多次破產,按法例會有唔同嘅安排,例如有較長嘅破產期等等。

既然有咁嘅手尾,又點可以唔長期保持啲記錄?

私隱條例及"個人信貸資料實務守則"係講緊如何合法搜集,使用和保存啲個人資料,唔係淨係收埋啲個人資料吾俾人睇。破產資料同土地買賣,公司社團註冊嘅資料一樣,唔開放比公眾睇,就會令大家無法掌握基本交易資料而令交易不公平甚至令大眾受騙。

所以破產唔係一件小事,的確會影響一生!

回應 yjk #7 的帖子

上報時一般都是按固定支出伸報,建議把生活細項多分開,把固定與非固定分列,彈性會較大,以後每年伸報都易問骸D。

Archiver|聯絡我們|141華人社區

GMT+8, 2024-4-25 16:25