港人港地 . 托市 / 睇淡

簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

轉載....【經濟日報專訊】

港府首次推出兩幅啟德「港人港地」,獲發展商高價承接,反映財團接受此發展模式。惟啟德項目屬中高價住宅樓盤,若要測試港人港地能否助市民上車,港府須再在新界區推港人港地,才能檢視此政策是否有效及應否常規化。
財團出價進取 接受發展模式
港人港地為梁振英政府房策重點之一,首兩幅啟德土地昨揭標,這兩幅土地合共收到29份標書,最終均由同一中資財團,合共以45.4億元中標,貼近市場估值上限。普遍預料該項目正式推售時,平均呎價將逾萬元,較同區私樓呎價約萬三至萬四元,僅輕微折讓。
雖然上述兩地設有長達30年的銷售限制,其間只能賣給港人,惟不少發展商仍追捧,此因市區土地本來就買少見少,項目更兼具港鐵沙中綫和郵輪碼頭等賣點;且此兩地規模不算大,遂吸引不少中小型發展商亦加入爭逐,間接推高成交價。
發展商對這兩幅港人港地反應熱烈,對港府有兩重意義,一方面反映向來精於計算的地產商,亦認為只要地價略有折讓,港人港地此發展模式在商業上仍可行;另一方面亦顯示港人港地不會令地價大幅減值,政府亦可免被指廉售土地予發展商。
然而,這能否引證港人港地政策有效,可如政府盤算通過立法,成為常規化的房屋政策?答案是言之尚早。
梁振英去年初參選特首時提出港人港地構思,旨在保障港人置業機會,雖未明言可藉此降低樓價,惟當時普遍市民認為,本港樓價續飈的主因之一,是內地客來港搶樓,市民遂期望,港府推港人港地政策,是擠去內地人置業需求,令有關項目的樓價回歸港人可承擔水平,尤其助上車客置業安居。
惟今次推出的兩幅港人港地位處市區、土地成本亦不低,發展商未來極可能以中高端定位包裝推售,而非上車客能負擔的入門級樓盤。
故港府要真正檢視港人港地政策能否助民上車,應在地價相對較低的新界區,再推港人港地,並繼續加入限呎、限量等建設規定,促發展商興建針對上車客的中小型上車盤單位。
屆時發展商若對這類土地仍有承接力,且成交價亦反映出未來推售時,樓價有機會更切合上車客需求,才可初步顯示港人港地政策達到市民期望的目標。
須推新界土地 才知助民成效
因此,港府若要將港人港地變成常規性房策,如在每年賣地計劃中劃出一定比例的土地為港人港地,仍須作進一步測試,尤其要檢視政策對協助上車安居的成效,才有更強理據贏得公眾支持。

----------------------

30 年 5 郁 5 緊要 ..... 但落成後 皮 三/四 呎....
点買....

會 5 會 起到居 屋 甘款 .....真系 揾你買

阿爺 ....公司 高價 投地.... 相反  地頭蟲 ... 冇甘進取...
意未著 ....  阿爺托市 , 地頭蟲 睇淡...????

3-400呎, 証明正苦都知, 起好時樓價都唔會平得去邊,
所以限住個入場費

我唸唔會又居屋款掛, 樓下大大個花園, 又一個嘥字

回覆 讚好 不讚 使用道具

係話「港人港地」姐,冇講過要平賣喎.
自由經濟. . . .係有人要希身架咧!
唔想受就努力令自己唔好做最接近被壓迫果班啦!
唉~~~依個就係現實世界!
希望正苦D公營房屋供應到時大大哋蓋過D貴樓供應啦. . . .唔係到時"暴動"都有份呀!

煩惱 發表於 2013-6-7 19:10
我個人係咁睇 ....

高見! 大致讚同! 不過有小小分別~
除咗上述可能性, 其餘仲有係唔排除有d人想執死雞. . . .睇睇上次荃灣幅地咪又係咁. . . .不如估吓第二標個價呢. 今日陸乳人都係咁話!
另外, 央企方面, 除咗大把錢之外. 佢哋仲要"走出去"! 你睇近幾年"所有"國企! 每馮係"走出去"的, 都一定大大力! 一刀刀殺落去! 唔會輕手! 唔係點樣樣有霸氣! 財氣! 呀???
以上係講真ge! 不過仲有下文. . . . .
國企成功"走出去", 一當賣廣告, 二係到時要海外集資時, 多一條渠道! 三, 國內經濟ge風險米話唔得人驚, 走出去分散吓風險係冇可厚非ge方法. 四, 好多阿公都有私心, 自己炒作吓d股票抽返d油水, 但係用嚟制做炒上理由ge就係阿爺錢!

樓面尺價成9千
起碼實萬三四啦
點買

煩惱 發表於 2013-6-8 10:42
但呢間5 係新發展商黎喎 ....

如果以"發展商"嚟計, 佢算係.
不過都唔洗駁, 係唔係都好, 佢依家先開始即極投地囉!

煩惱 發表於 2013-6-8 10:43
30 年後就算平架啦....

我講宜家價值呀

咁得閒, 今日唔駛做呀

煩惱 發表於 2013-6-8 11:27
959 刀要睇下場嘅 ...

仲諗下好唔好去搵你食晏添

預左啦
你係上等人
禾只係賤民

煩惱 發表於 2013-6-8 12:10
奸咩樹.... 咪 xxgg ....

禾認命的
我高攀唔到乃啲上等人

煩惱 發表於 2013-6-8 12:24
咁要湊女嘛 ....

我想揍都矛g格呀

煩惱 發表於 2013-6-8 13:00
今日冇節目咩?

今日可以唔駛ot

kkkalvin 發表於 2013-6-7 18:39
係話「港人港地」姐,冇講過要平賣喎.
唔想受就努力令自己唔好做最接 ...

>>>係話「港人港地」姐,冇講過要平賣喎.
-------------------------------------

禾知 ...... 家下 (一般 )  港人 揾  幾$ 個月 ....????
真系 一般 中産 買到 ...????
以前  居 屋 平 , 因 要補地價賣 , 5 年 5 賣得 ....
家下 港人港地 30年 5 賣得 ,  仲要 俾全數 地價 ........ 甘 港人港地 係有咩意義 ...??

回應 454 #1 的帖子

"意未著 ....  阿爺托市 , 地頭蟲 睇淡...????"

唔會瓜?!

回應 454 #25 的帖子

毛德炒,死貸來架

回應 454 #1 的帖子

唔出奇

回應 煩惱 #20 的帖子

一定跌。。。而家买不过

高見! 大致讚同!