新界農地問題

簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

各位CHing好!小弟想問新界而家農地幾錢一尺?倉地幾錢一尺?農地可吾可以轉做倉地?thank you
睇咩zone啦,  農地就一定唔值錢,
平既, 賣左3-400 蚊一呎,  租, 1-2蚊呎都有

轉貨倉就一定要申請補錢俾政府
詳細等版主回答
回覆 讚好 不讚 使用道具

>>> 農地可吾可以轉做倉地?

農地 係可以轉做 , 露天倉地 , 但手績 煩複 , 忡未必 100%   轉到
以前轉就易D ,  尼幾年 收緊好多  
俾你轉到 都要 "錢俾政府" Waive (短期 括免書) ,

農地 D 地界 有冇 私人地 , 分分鐘 條路 貴過你塊地
路邊 農地 冇 千蚊一呎 , 買5到

回應 煩惱 #4 的帖子

小弟想買來自用。聽各位Ching這樣說,農地已out。請問倉地位置差啲的多少一尺左右278:}

密封倉地 (有蓋 ) , 多數 工業 zone ,  

2種 5同 zone.... 差好遠 la....  

i zone   $ 1,XXX  起
農地     $1XX 起  ( 肥叔已講 )

回應 454 #6 的帖子

I see I see, Thank you very much!

HKNO8 發表於 2013-6-25 01:38
回應 454 #6 的帖子

I see I see, Thank you very much!

小心 check 地界, 地契   好易中伏.......  

仲有 買地 ....99% . 是 full pay.....

回應 454 #8 的帖子

What is 地界? I know some of them has government land in it. Some has tiny land belong to big developers. The only problem is to get financing virtually impossible. Full pay no money..

HKNO8 發表於 2013-6-25 03:07
回應 454 #8 的帖子

What is 地界? I know some of them has government land in it. Some has tiny land ...

地界即係塊地的邊界
如果你連咁都唔知
唔好介意, 你都好新下喎
咁除非有熟人幫, 唔係唔建議你搞啦
分分中俾完錢咩都無呀

回應 lawson. #10 的帖子

可能佢以為係咩specific term而已,講site boundary佢可能即刻明晒

lawson. 發表於 2013-6-25 10:44
地界即係塊地的邊界
如果你連咁都唔知
唔好介意, 你都好新下喎

冇錯 ....尼D 交易 見過 收 2-3% commission...

吾係甘易玩......  直接D 揾工廈吾使 煩甘多

454 發表於 2013-6-25 11:00
冇錯 ....尼D 交易 見過 收 2-3% commission...

吾係甘易玩......  直接D 揾工廈吾使 煩甘多 ...

農地
係用途, 環境, 配套, 邊界等全部係問題
唔熟的話連自己買左咩都唔知呀

回應 lawson. #13 的帖子

Thank you 各Ching 指敎.吾問吾知更多問題。

回應 煩惱 #16 的帖子

How much is OS 地/露天倉地?. I want to use it for 放貨 and machines.
Is it easy to change zoning from 農地 to OS 地?

回應 煩惱 #19 的帖子

Thank you very much for all Chings great help!!!!!