身份証

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

如果係 first interview, 應唔應該比佢copy 自己嘅身份証???

見工唔好影印身份証比人

有你副本其實已經可以幫你申請信用卡碌爆佢

做埋商業登記都重得
回覆 讚好 不讚 使用道具

唔應該

我一向做法係
自己copy身份證
之後響身份證上面加句
strictly confidential
再之後橫跨身份證加以下呢句:
No other purpose could be used.
This is for the application of xxx

回應 freerider24 #3 的帖子

咁樣會唔會比(末來)僱主壞印像,覺得你好吋...

fiveinches 發表於 2013-7-1 22:45
回應 freerider24 #3 的帖子

咁樣會唔會比(末來)僱主壞印像,覺得你好吋...

梗係唔會

回應 freerider24 #5 的帖子

不如同佢講, 等你真係請我時, 再比你印影

fiveinches 發表於 2013-7-1 22:49
回應 freerider24 #5 的帖子

不如同佢講, 等你真係請我時, 再比你印影

唔得
佢一樣可以賣你資料
同埋有D公司一定要你俾左copy先考慮

如負責面試嗰個人對"個人私隱條例"有啲認識的話, 係唔可以叫人出示身份証的, 更加唔可以去印副本, 直到入職後先可以留一份副本.

mendieta1122 發表於 2013-7-2 10:46
如負責面試嗰個人對"個人私隱條例"有啲認識的話, 係唔可以叫人出示身份証的, 更加唔可以去印副本, 直到入職 ...

其實你指的係咪"個人資料(私隱)條例"
因為我印象中係無"個人私隱條例"的

如果係"個人資料(私隱)條例"
好似好話"唔可以"叫人出示身份證
亦無話"唔可以"去印副本

你介唔介意引用返有關法例
我都想去了解下:

lawson. 發表於 2013-7-2 11:02
其實你指的係咪"個人資料(私隱)條例"
因為我印象中係無"個人私隱條例"的

謝謝你的糾正.
個人資料私隱 - 求職篇
僱主可查看求職者的身份證

但...
身份証號碼及其他身份代號實務守則
第3.3.2段說明"僱主直至成功聘用該人前, 不應收集他的身份證副本."

mendieta1122 發表於 2013-7-2 11:46
謝謝你的糾正.
個人資料私隱 - 求職篇
僱主可查看求職者的身份證

謝謝你的分享
唔可以同唔應該分別好大的
因為如果唔可以而做, 就係犯法的行為
嚴重很多

最後再次多謝閣下對其他會員的提點

回應 mendieta1122 #10 的帖子

雖然有此條例.不過如果負責面試嗰個人要求,而我又唔比佢.
我諗獲聘機會不大..

fiveinches 發表於 2013-7-2 13:25
回應 mendieta1122 #10 的帖子

雖然有此條例.不過如果負責面試嗰個人要求,而我又唔比佢.

參考樓上
http://141hongkong.com/forum.php ... &fromuid=231116

lenovo567 發表於 2013-7-1 00:50
如果係 first interview, 應唔應該比佢copy 自己嘅身份証???

first interview 嚟講...極少HR 同事會要你個ID COPY...
仲要睇你咩公司...大公司的話..今時今日...我未見過...
因為COPY 得你ID 嘅時候..公司就已經打算請你...我講緊嘅係大公司..
所以你無必要COPY 定比佢...就算公司問你攞都應該好似樓上個果位C 兄所講...
加番句:
"strictly confidential
再之後橫跨身份證加以下呢句:
No other purpose could be used.
This is for the application of xxx"
因為我都覺得哩間公司D做法有D...
好耐之前...有D candidates 嘅做法..係有連埋application form 同CV 比公司...因為果時資訊仲未發達..仲未有互聯網...所有文件..係全靠郵遞..同WALKIN...所以..果陣時我都試過遞application form 會交埋我嘅ID COPY..因為費事要補交...係N年前...D公司係要嘅...但係..而家資訊咁發達..同埋法例修改咗..D公司只會臨到請你果一刻..先會要求你嘅ID COPY..
因為我唔知你見咩公司...所以..以上說話...我係有所保留..

明知係first in 就一定唔畀

樓主, 綜合咁多意見
我諗你都有所明白了

題外話
其實身份證係個人資料
當然大家應該要知道點去處理, 俾唔俾等
不過其實大家亦唔須要過份擔心
當然我唔否定有公司"可能"係以欺騙的方式去盜用其他人的個人資料
不過亦唔須要"太擔心"俾人賣資料
因為細公司"一般"都無人會同佢買資料
同時細公司亦"多數"唔會浪費成本去keep資料

唔好影印身份証比人

身份證好緊要要小心

見工時不用被対方影印身分証、要被雇用後先可以。

yes, i think it's better to provide after they confirm to hire you