辭職信應該咁寫

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

我來公司已近半年,于公司未做絲毫貢獻,于己倍感壓力,身心疲憊。公司上下全是領導,左右都是耳目,工作半年,言行舉止謹小慎微,必恭必敬,惟恐言行不當再遭人嗤,長此下去,堂堂七尺男兒,身上無半點血氣,做人做事也失原則,此辭職原因之一。

公司想做國內強者,急需一批高素質人才充斥其中,而我卻庸人一個,無才無德,素質低劣,實不忍白拿工資在此度日,懇請離去,此辭職原因之二。

工作半年,待遇微薄,每月靠親友接濟過日,而父母日漸蒼老,勞苦一生,本以爲該享清福,無奈半年未給他們寄去一分錢,再者家中外無顯赫親戚,內無應門五尺之童,兩老冷冷清清,終日四目相對,做兒的在精神和物質方面實在虧待他們。每每想此,痛不欲生,長此在外漂泊,再此下去,我于牲畜何異!此辭職原因之三。

以上三點,皆肺腑之言,望請批准!

辭職人:*****

登錄/註冊後可看大圖
色影師 發表於 2013-7-6 21:21
我來公司已近半年,于公司未做絲毫貢獻,于己倍感壓力,身心疲憊。公司上下全是領導,左右都是耳目,工作半 ...

幾好笑
回覆 讚好 不讚 使用道具

做到咁差
唔走坎都比人炒

之前我都有寫過同類型嘅工作寫照, 人事鬥爭, 都係D生活點滴,所見所聞嘅人生經驗.有D係嚟至朋友同事嘅經歷, 亦都有D係發生係自己身上嘅親身經驗...所堆砌出嚟嘅故事...
離職原因有好多種...不外乎...做得唔開心...人工低...無前途之類...今日睇新聞...見到一個工廠組長係公司車上斬人....心裡有一番感觸...出嚟打工...或係哩個社會做人...好多時被誤導成為你睇我好..我睇你好...一種流於表面嘅思想...又或者被塑造成為你想我死....我想你死嘅嘅另一種意識型態...
人要提升自己, 可以有兩種方式...一係...係學術研究方面發展...搵出你最有興趣嘅專長..從而係哩方面度發展..成為專家...就算係..係街邊推車仔埋咖哩魚旦...腸粉燒賣...都可以成為專業...發展你嘅專長領域...終有一日..你會有所成就...
另外一個提升自己嘅方式...就係宗教信仰...因為信念可以影響你嘅人生...人只要堅守信念...就算係幾惡劣嘅環境底下...都可以克服...同提升你嘅潛在能力...
好可惜嘅係現實世界太複雜...有好多立壞心腸嘅人...係D朱古力度撈咗屎...又有D人將D屎包裝粉飾成為朱古力...所以令到世人...無所適從...咁到底哩個世界仲有冇朱古力味嘅朱古力...屎味嘅屎...可以去區分呢...係有嘅..從錯誤中學習啦...人得到教訓...人嘅智慧就能夠成長...
哩個世界...好人太少...共勉之..

其實走都走得好睇D...有D行行頭好細...個名臭左就大獲.

自己走得好睇,好過俾人炒

咁寫會唔會俾公司抹黑自己?