[ 中國語文 ] 簡體字的由來 (轉貼)

火.. [複製鏈接]
簡化文字的討論可以心平氣和地交流不同看法意見嘛。為何樓主揀篇撩交打性質的文章做引子呢。
回覆 讚好 不讚 使用道具

大概5-6年前,不是好记得,根据海外华人组织非正式统计,加上台湾之内(不包含香港)的海外华侨人数高达5千万人口,这个数字是取自各国当地正式华人居民来统计(我本人就是大马华侨第四代),除了台湾,大部分70年后期至80年之间出生的人一入学就直接学习简体字(不止星马一代),90后至00后的后生大部分根本不会看繁体字。除了部分老一辈的人,真正用繁体字的海外人士有几多师兄自己计盘数。
以上例子与数字并不包括师兄所谓的近十年大陆移民(居留证与非法居民占大部分),所以不再讨论,根本没任何意思。

文字係溝通用, 不論繁體或簡體, 看得明就可以, 沒什麼對錯問題, 如果一定要說對錯留給學者吧, 繁體沒用? 不是只有強國才是中國人, 但簡體有問題嗎? 起碼有10幾億人在用, 不可以說有問題, 除非你不想同10幾億人打交道, 存在就是道理.大陸一班腦殘自大憤青, 同佢講道理不如同精神病溝通容易些

繁簡體文字嘅爭拗,為時已久,我個人認為兩者可以並存,亦自有簡體字之後一直並存
但係唔知點解,好似只有大陸想抹煞繁體,甚至想剷除各地方言,之前廣州台嘅風波可見一斑
而呢篇文章,根本就冇理據,自尊自卑心作崇下嘅文章,完全冇說服力
開口埋口話人港燦同台巴,又話人因此而作為反統一嘅籍口,其實令人反感咪就係呢啲人囉
唔會當同胞係自己人,但係又話要統一,其實係想食埋你之嘛
如果單以減少文盲而推行簡體字嘅講法,係咪過時同唔合理呢?
文盲多係因為佢哋冇接受教育嘅機會,而唔係啲字難學
如果係因為啲字難學而唔學,係咪用繁體字嘅人叻啲?係咪學同用簡體字嘅人就蠢啲?我唔認為囉
如果內地嘅教育推廣做得咁差,重有咁多窮苦大眾冇機會接受教育,請同志努力,而唔係喺度咁唔知醜兼無的放矢
我認為兩者既已各有發展,就由得佢哋繼續並存囉,點解一定要你砌我我砌你?
優點缺點,可以話客觀,又可以話主觀
但係要取態,我覺得唔係多人用簡體字,就等如簡體字好啲
我真係唔希望以前遺留落嚟,用繁體字嘅文化同藝術,喺將來變成只有考古學嘅學者至睇得明嘅嘢

版主沒有分享.我完全不知道.原來簡體字的由來是這樣.有學到一樣事情了...感謝

初初好似係有繁體字先架 繼而衍生出簡體
小弟都支持繁體 簡體有時不能見其字而知其意
反而繁體就唔同 左邊同右邊/上邊同下邊 都可以解釋到個字點解
點都好多謝分享!!!

簡體字講白一D,根本就係一班自以為是學者嘅垃圾,千方百計去將有意有義嘅繁體字,大幅減少筆劃,變成易寫而又毫無意義嘅垃圾字,呢一點基本上現在大家睇下大陸就會明白,呢樣就係惰性!懶人學字咪要學呢D所謂字囉!簡易麻!果班搞簡體嘅所謂學者根本就係死雞撐飯蓋,歪理變道理,根本不值一提!

寫多兩筆都懶?

本人不接受簡體字,原因我唔覺得簡體字有乜野美感。跟本寫唔到書法。

毛澤東,江澤文,胡錦濤依幾個中共最高領導人出去簽名都係用繁體字?點解唔用簡體字呀?

簡體字也好,繁體字也好
用慣了就可以
不用太刻意批評簡體字的不好
其實不少人在日常生活中都會用到

用簡體字、考試同抄筆記快好多!

簡化字係毛澤東跟蘇聯進行東方文字改革推行⋯到尾係為左減文盲⋯其實咪又係中共進行⋯果陣仲諗住用拼音字⋯扮咩唔關中共事!

冇記錯話,簡体字五係共產黨發明,應該係新文化運動時產品!

表面咪好似話比人聽簡體字都有好耐歷史⋯到尾咪又係鬧人地用正體字!
中共飛機文⋯係用左咁耐就唔q洗簡化運動啦!
做打手都讀下書⋯聖旨真跡都用正體啦!(唔係鬧樓主)
No offence!

今次學到野了!!

我都係鍾意繁體字多的
也喜歡寫簡體字既囡囡

從這篇文章一開始得頭第一句話 就知道寫文章的人的水平跟心態 不值得跟著起舞

現今嘅文字一般都從“楷書“改進而來,
呢啲野小學雞都讀過,對强國人而言,佢地只記得貪字點寫,邊度仲記得點解會推行簡體字做通用文字?原因係當年個個掛住打仗,邊度仲有人讀書?費事通街文盲咪用啲九唔搭八嘅速成字等啲農民唔使俾人笑咋!40-50年代唻香港嘅文學家,作家,報紙佬,有邊個會用簡體字寫野?咁簡單嘅野都要死撐,唔怪得一講國民教育就俾人吊啦,强國人!

very interesting & learn something new

馬後砲 發表於 2013-7-21 19:11
看文字進化過程,象形文字,草,彖,行,等 書體,
似乎都比繁體簡單,
簡體不是萬惡,尤其是每日需要大量 ...

我本人都接受兩用,冇話大細超,
只係唔鍾意啲强國所謂學者,教授
日日响度發表埋啲本末倒置嘅野
响度扮高深,講到全球華人讀屎片咁,
在我而言,强國除左
rmb同女,其他野我冇興趣喎!