3D PRINTING

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

各版友唔知有冇玩緊, 就算冇玩都應該聽聞過呢種技術

3D PRINTING理論上極之簡單, 只要軟件做得到, PRINTER就會自動一層層咁疊上去, 精細度由肉眼睇到o既0.5mm到電子顯微鏡先睇到都有.

以cheap野來講, $3000-萬鬆d貸仔o個d, 都係用ABS / PLA作主要物料, 加熱後1條條膠咁o即出來, 疊埋好多層變成1件物體, 精細度唔慌好似高達模型咁靚, 但係都有個基本樣, 好精密機種可打印金屬, 打印波音飛機零件, 有d連細胞組織都可以打印

小弟想買返架cheap野返來玩玩, 唔知有冇板友對軟/硬件有心得, 請指教.

=============================================================
=============================================================
2014年7月10日報告:

試左半日, 未真係去摸, 做左D小學雞野

好多野設計時要避, 例如要疊高就唔好設計太薄, 好2島塔

填充位置麻麻, 調節必膠量應可改善

解象力衰鹽可達0.1mm, 不過刀睇到一層層, 最後用0.2mm玩

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

終於可以印條女出來, 不過係好硬膠果隻

登錄/註冊後可看大圖
kingkong_hk 發表於 2013-7-31 18:03

3D PRINTING理論上極之簡單, 只要軟件做得到, PRINTER ...

真係對3D PRINTING技術所知甚小

只聽遇新聞報導過可打印出手槍

希望有師兄幫到你
回覆 讚好 不讚 使用道具

禾刀有汰過吓 3D 打印技術,但硬件就未接觸過,軟件應該刀係用 ACAD、3D STUDIO呢啲可以畫立體嘅軟件可以做到啩

最近澳洲有個新 Project 印人體器官, 不過冰度有得賣真考起

kingkong_hk 發表於 2013-7-31 18:03

3D PRINTING理論上極之簡單, 只要軟件做得到, PRINTER ...

買咗記得話我知

有冇師兄可以深入淺出解釋下呢d技術比我哋d老人家

唔通乃想印個Mary7泥用?

如果打印裸女咪好正

我讀書時用過,當年(15年前)既技術仲係非常初階,部機仲要係機電工程系度借黎用。

我地首先要用AutoCAD畫個3D model, 仲要有好多設計上既限制,之後再output特定檔案去部機入面,當年部機體積好大,成個 fume cupboard 咁大,部機會一層層咁將塑膠粒加熱溶合成立體,又有個blower將無溶到既膠粒吹走。

所以做出黎既模型表面係一粒粒凹凸不平而要用沙紙打磨至似樣。

現在既技術就先進多了,用個scanner 就可以轉成數據直接打印,同當年比較真係超級方便!

我淨係想睇你打印出黎既成品~

mungchacha 發表於 2013-7-31 18:42
真係對3D PRINTING技術所知甚小

只聽遇新聞報導過可打印出手槍

用ABS真係可以印槍, 不過ABS溶點大約百幾200度, 所以只用1發就會THE晒皮

waiking 發表於 2013-7-31 18:45
禾刀有汰過吓 3D 打印技術,但硬件就未接觸過,軟件應該刀係用 ACAD、3D STUDIO呢啲可以畫立體嘅軟件可以做到啩

你E2個軟件OK丫, 只係我唔識用

HKOXSEX 發表於 2013-7-31 18:49
最近澳洲有個新 Project 印人體器官, 不過冰度有得賣真考起

印器官果D唔係我地玩LU

leekf222 發表於 2013-7-31 19:01
買咗記得話我知

逃保刀有架

uncleting 發表於 2013-7-31 19:01
有冇師兄可以深入淺出解釋下呢d技術比我哋d老人家

咪就係用各種方法一層層咁起高佢, 好似起樓咁

阿爹 發表於 2013-7-31 19:17
唔通乃想印個Mary7泥用?

太硬頂5字呀

shumanto 發表於 2013-7-31 20:01
如果打印裸女咪好正

得架, 外國好多手辦公仔都係打印出來

呀吓 發表於 2013-7-31 20:09
我讀書時用過,當年(15年前)既技術仲係非常初階,部機仲要係機電工程系度借黎用。

我地首先要用AutoCAD ...

而家SCANNER方便, 不過SCAN唔得完美, 最後都係要執返靚

kingkong_hk 發表於 2013-7-31 20:31
印器官果D唔係我地玩LU

個 Project 要十年計, 希望將來有

張家輝 發表於 2013-7-31 20:27
我淨係想睇你打印出黎既成品~

我學識用軟件先啦