樓主: london_boy33

[設計] 請問相簿製作費應該收多少?

回復 albertchow #8 的帖子

I charge my client but would like to know what price i shouldn't charge below the market rate...
回覆 讚好 不讚 使用道具

回復 london_boy33 #1 的帖子

thank you for your big help ar!! i am ok with retouch but just wasn't sure the market rate... sometimes don't really know what lowest rate we shouldn't charge...

地寶兄:
呢條問題,有勞你幫手解答下:
http://141hongkong.com/forum.php ... &fromuid=274047

我唔係做呢行,所以都唔知市場價格係幾多同應該收幾多
你可以比少少建議呢位師兄

london_boy33 發表於 2013-8-28 21:31

I charge my client but would like to know what price i shouldn't charge b ...

應該收幾多,我就真係答唔到你
一般而言,好根據你既資歷,經驗,人地既要求的多少,完成日期,數量多少,應該係根據你同客人既關係而定
以上個個因素,都好影響到你既收費水平

如果覺得同客人有長遠業務往來,可以考慮收平少少; 如果只屬一次性,可以收貴少少
有時價格呢樣野,特別係汲及設計,無一個生硬既市場價格,因為個個人既設計風格都唔同,唔係你要求幾多,而係你心目中既價格,客人願唔願意付出
如果你已經有初步決定,你就應該開出來,問下客人接唔接受

討論

精回發表於 2013-8-30 10:21

回復 albertchow #24 的帖子

i see... understand more from your input... thx so much!!

。。。sorry,冇玩過呢家嘢

london_boy33 發表於 2013-8-28 22:27
回復 albertchow #24 的帖子

i see... understand more from your input... thx so much!!

唔洗客氣

london_boy33 發表於 2013-8-28 21:35
回復 london_boy33 #1 的帖子

thank you for your big help ar!! i am ok with retouch but just wasn't s ...

甘要睇 c 兄 re-touch 乜野...証件相 re-touch 去豆豆, 去擋住面既髮絲 一般係免費, 如果 舊相收復..修復舊相變黃問題..一般 100/pc. 其他 re-touch 視乎難度.
如果一般藝術照式既 re-touch.. 一般起碼最少 $500/job (limited pcs) 起標...另, 如用作 廣告 及 wedding photos 特貴

討論

棈回發表於 2013-8-30 10:22

回復 影囡同好會 #28 的帖子

oh ic... way didn't know it divided it like that... thx for explaining ar ching...

london_boy33 發表於 2013-8-28 21:30
回復 Girlhunter810 #3 的帖子

i understand now, thank you for all your help!

真係幫到手................??

Girlhunter810 發表於 2013-8-28 09:58
如果唔駛retouch, layout 又唔駛有要求, 用公司的指定Layout, 咁大約兩三百蚊應該都OK!!好似呢D
http://t ...

Sorry ,幫唔到手。

london_boy33 發表於 2013-8-28 21:31

I charge my client but would like to know what price i shouldn't charge b ...

原來你係做公司........

影囡同好會 發表於 2013-8-29 00:09
甘要睇 c 兄 re-touch 乜野...証件相 re-touch 去豆豆, 去擋住面既髮絲 一般係免費, 如果 舊相收復..修復 ...

而家影証件相都有re touch 架.....我真的不知道........
商業製作, 我識得會收成千幾, 二千蚊一幅, 不過視符難度, 複雜度, 同製作公司, 設計師出名與否
大型海報的收好貴下, 不過視符攝影公司包包埋re touch
結婚通常package 都包埋....不過限住幾多幅...如要多D自然加錢了 !!

Girlhunter810 發表於 2013-8-30 10:30
而家影証件相都有re touch 架.....我真的不知道........
商業製作, 我識得會收成千幾, 二千蚊一幅, 不過 ...

MK, 中旅社 得寶商場..某店影証件相..即使RE_TOUCH.. 1分鐘搞點, 方法係用 PS, 以MOUSE 點選COLOR TEST POINTER,甘 MOUSE 會變成  POINTER, 把POINTER 點去人面, 甘就會得出 SKIN COLOR, 之後再以MOUSE 點選 COLOR PEN, 甘 MOUSE 會變成 COLOR PEN, 然後將COLOR PEN點在豆豆上.
由於正件相SIZE 細, 塗上去既顏色 跟 皮膚 間5自然既接合位係睇5到.. 所以工序很簡單很快又見效.

影囡同好會 發表於 2013-8-30 12:25
MK, 中旅社 得寶商場..某店影証件相..即使RE_TOUCH.. 1分鐘搞點, 方法係用 PS, 以MOUSE 點選COLOR TEST P ...

Healing Brush 咁又好快.......不過幾十蚊都做埋....真係生意難做