樓主: littlepants9394

際網路有可能癱瘓,我們需要 Plan B?

回覆 讚好 不讚 使用道具

已為進步點知係退步

網路癱瘓,根本無法解決,同樣停電一樣,除非每人及每家公司都有後備發電機。目前路由器已經自動搜尋最近的IP將其轉送,電訊公司亦已使用人做衛星作無線傳播。但亦無可備免網路癱瘓的情況會發生。

作為兩手準備(即喺Plan B),千萬以自己部機為主作儲存,另用備份硬件儲存,再加雲端再三即時備份。隨便一方發生故障,亦無須擔憂。

唔係需唔需要既問題,
係有冇可能既問題.

唔明第二個Internet點可以減低癱瘓既影響.
駭得你一個Internet, 自然駭得你第二個, 第三個...

唔完全依賴Internet, 又唔見得一定可以防止人駭個Plan B.
例如: 用無線電通訊, 最多加埋加密, 都唔一定冇人駭到.

如果要減低被駭,
一係今日齊齊斷開個network,
每個地方都自我封閉,
令駭客冇依家咁易交流駭客心得, 技術, 同工具.

但係今天我哋可以唔上網咩?

回復 littlepants9394 #1 的帖子

"Hillis 的論點就是:不要把全世界放在一個系統裡。"
應該是放錯焦點吧!

把全世界放在一個系統裡, 正正就是Internet的最大好處. 電郵全球收發, FB社交可遍及全球, M$的一個 Download Cener, 便覆蓋全球客戶需要. 難道要回到用紙筆通訊,只靠郵差年代?

舉一個例子:
(飛機/網路)服務愈漸廣泛, 越來越多人(搭飛機/上網),也代表(乘客/網際網路)人口變得十分複雜,心術不正者開始利用(飛機/網路)為非作歹,最初的互信基礎已不復在。.....
那Plan-B是(不乘飛機/不用網路)嗎? 還是做好(飛機/網路)保安, 同時減少意外(更安全飛機/更可靠網絡)!

管夷吾 發表於 2013-9-9 00:24
我什麼都不搬上網路

你系會議室個倉

jayzhou_2046 發表於 2013-9-9 08:32
唔係需唔需要既問題,
係有冇可能既問題.

唔計HACK 唔 HACK到, 都有一個問題, 系一打仗必然會炸機樓EXCHANGE.

冇一個BACKUP通訊系統會死得好慘.

beckham3 發表於 2013-9-9 17:45
回復 littlepants9394 #1 的帖子

"Hillis 的論點就是:不要把全世界放在一個系統裡。"

Hillis可能系唔好全靠INTERNET.

手機通訊, 一向唔靠INTERNET, 以前慣用既SMS, MMS,是另類SYSTEM.
CABLE, FAX, 是另類,
INTERBANK COMMUNICATION 用的是另一套 SYSTEM 叫 SWIFT ,
都可能系HILLIS所指既例子.

馬後砲 發表於 2013-9-9 20:02

手機通訊, 一向唔靠INTERNET, 以前慣用既SMS, MMS,是另類SYSTEM.

除非不顧自由經濟而用行政命令, 否則大勢所趨會走向IP化.
行IP packet switching 是比PSTN電話 有效省錢.
Cable/Fax-->eMail;  SMS-->WhatApp/WeChat;
就是PABX亦漸漸IP化. 到最後便是三網聯線.

即係, 有飛機就唔會再坐馬車, 只會想辦法令飛機更安全

beckham3 發表於 2013-9-9 22:12
除非不顧自由經濟而用行政命令, 否則大勢所趨會走向IP化.
行IP packet switching 是比PSTN電話 有效省錢. ...

ip有佢優點, 亦而且由於系multiple node multiple path,
所以reliability相對高。
但唯其系multiple path, 亦有佢弱點,
一security系問題, 美國cia能夠在各國監視目標人物通訊
其中一個方法就系packet sniffing.
二ip system有一個弱點,就系DNS, DNS超大致命弱點,
系一個金字塔式架構, 由SOA上到ROOT Server. 其中一個lin
斷左,就會404。 仲有就系propagate得慢,改DNS,快者半小時先有效。
慢者可以24小時。 上次四台搬server玩到咁謝,系其中一個原因

馬後砲 發表於 2013-9-9 20:02

an isolated system is a solution using by some segment already such as SWIFT for banking. His keep idea is think twice on the Out Of Band Communication.

另一例子系IM.
ICQ, msn  typical既ip application.
whatsapp則似乎系phone nbr dependent,
elaborate一下可以成為另一個system

馬後砲 發表於 2013-9-9 19:50
你系會議室個倉

廢置很久了

需要避免癱瘓方法

回復 馬後砲 #27 的帖子

咁個backup要收得有咁埋得咁埋.
唔係都係被KO!

幾時搞番個open day ?

manunited_club 發表於 2013-9-10 21:59
需要避免癱瘓方法

有冇好橋 ?

jayzhou_2046 發表於 2013-9-10 22:53
回復 馬後砲 #27 的帖子

咁個backup要收得有咁埋得咁埋.

我做過既mirror site.
两個DNS,一個美國境內,一個在巴拿馬,
側聞仲有個在不知名地方。
Flagship不在美國,mirror就分佈各地。
flagship個ip只有mirror admin知。

回復 馬後砲 #38 的帖子

冇乜人知道就至緊要.
唔係駭唔到你,
炸<禁>爆你都得!

jayzhou_2046 發表於 2013-9-11 08:39
回復 馬後砲 #38 的帖子

冇乜人知道就至緊要.

嗰陣晚晚十零個port scan