棄控樓價 確保供應

簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

道理其實好多人都知,我估政苦都知,不過都係政治原因,唔去或唔敢正視問題,加上政棍亂攪,就只有藥石亂投,害死成個市,犧牲地產從業員!

轉載:
施永青 09月18日

足以影響樓價的因素太多,太複雜,單憑香港政府的努力是不足以把樓價調控在某一個所謂合理水平的。然而,政府卻有責任確保房屋供應,以解決社會對住屋的需要。

這兩句話並不矛盾,意思即是說︰政府只保障人人都有得住(指住公屋或租私人單位),但不保證所有人都可以在任何時間都可以買得起樓。樓價會周期性地起起落落,升得太高時,普通人買不起,不一定是壞事,可以避免他們在樓價偏高的時候入市,以後蒙受損失。這個時候,市民可以選擇租樓住;只要市場上供應充足,租樓是不會有問題的。因為,投資與投機的因素只會影響樓價,不足以太過影響租金;租金始終受制於當地租客當時的承擔租金能力。只要政府提供足夠的供應,業主便不會奇貨可居,寧願空置也不出租。即使有人空置不租,也只是個別人士的愚蠢行為,不會成為主流行為。只要問題不嚴重,政府不必干預。

政府不單止要有自知之明,還要讓社會也明白政府在調控樓價上的局限。這樣,市民就不會因一時買不起樓就逼政府去干預市場。市民大可以先行租樓以待更好的買樓時機。只要公屋供應充足,私人市場的租金又不貴,租樓一樣可以解決住屋問題。
政府手上仍有大量土地,香港已開發的土地不足百分之二十,只要社會有共識,就可以透過城規會改變某些土地的用途,為社會提供更多的住屋用地。屆時,政府就可以按民生的需要去編排土地供應,不受樓價起落的干擾。

那麼,政府在編排供應時該以甚麼為準則呢?我有一個簡單的概念可供社會參考,就是以空置的情況來決定供應。
於公屋而言,政府要供應至空置量不低於輪候人數;這樣,政府才可以說,輪候的人是因為未揀到心儀的單位才在輪候,而不是公屋供應不足。現時,政府說保障輪候的人三年內就可以上樓,根本是一句空話,因為,未來三年的總供應量遠低於輪候冊上的人數,根本沒有可能讓輪候的人都可以在三年內上樓。房委會現時的做法,只不過是把手上一批劣質單位不斷給輪候冊上的人揀樓,只要他們拒絕,就可以視他們自行拒絕上樓,不是政府沒有為他們提供三年內上樓的機會。

而家公屋比例已唔低....只係更多人係唔係都排左先搞到條隊咁長....

應該係加強審查富戶...否則起幾多都唔夠....但起公屋果條數搵邊個找先?
回覆 讚好 不讚 使用道具

3D都只係政府轉移停建公屋的視線

煩惱 發表於 2013-9-23 02:25
其實 e+ 個正苦根本係冇立場、冇能力、冇方向.... 冇卵用、冇卵腦!

任何新開發區都唔會有完善配套....都係有開荒階段....

呢d地方起公屋...有權利就有義務....入去開荒都好正常...幾十年前沙田都係咁...

公屋應該取消分戶...個個仔女大左又話分...起幾多都唔夠...由頭申請囉...

四十歲以上已婚有優先...三十歲以下/居港未夠7年無論咩理由都唔應該有得排隊(傷殘除外)

公援最多比兩年...之後要工作滿1年才可再申請...香港才可少d蝗蟲

yk8686 發表於 2013-9-23 11:19
任何新開發區都唔會有完善配套....都係有開荒階段....

呢d地方起公屋...有權利就有義務....入去開荒都好 ...

香港正續步走向福利社會的路線, 正棍當道, 正苦冇遠見冇立場, 看得見的將來, 香港會同歐豬同一命運!

kkkalvin 發表於 2013-9-23 11:51
香港正續步走向福利社會的路線, 正棍當道, 正苦冇遠見冇立場, 看得見的將來, 香港會同歐豬同一命運!

人地仲有得印銀紙找數....香港印條毛咩

yk8686 發表於 2013-9-23 12:18
人地仲有得印銀紙找數....香港印條毛咩

到唔掂時又向阿爺求救囉~好似自由行咁!

kkkalvin 發表於 2013-9-23 14:05
到唔掂時又向阿爺求救囉~好似自由行咁!

自由行呢D係可以幫到個經濟...但唔能夠直接幫到庫房...

靠多收既利得稅似乎間接左....

近年政策越黎越向基層傾斜...如過加稅個反彈力度好難估計

其實我會覺得係
宜家的所為"需求"
係咪真係"需求"先
個個18歲就要有自己地方住, 要買樓
咁係應該嗎
我相信好多地方都做唔到

一味自懂要求, 不肯面對現實
人的慾望係無限的
宜家要公屋, 之後要居屋
再黎私樓, 最後豪宅, 唔通都要政府俾
多9魚

白仔神 發表於 2013-9-23 16:29
其實我會覺得係
宜家的所為"需求"
係咪真係"需求"先

好耐無浦過頭,  潛力700

yk8686 發表於 2013-9-23 14:52
自由行呢D係可以幫到個經濟...但唔能夠直接幫到庫房...

靠多收既利得稅似乎間接左....

係間接d, 不過帶動成個經濟, 有目共睹

kkkalvin 發表於 2013-9-24 09:49
係間接d, 不過帶動成個經濟, 有目共睹

經濟好...庫房收入唔一定多好多....

但樣樣貴...D人嘈政府搵福利可能更多....

施先生係大地主
講的嘢又點會真?