【回覆】王維基點醒打工仔8個「原來還有」

火.. [複製鏈接]

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

王維基投資$9億打造電視王國「香港電視」,時間長過「三年零八個月」,然而卻被「正苦」大潑冷水不獲發牌,據說原來有「一籃子」的因素。想深一層,這何嘗不是一眾打工仔的寫照——默默耕耘,卻不一定人人都能夠修成正果(暫時),大概原來還有「一籃屎」要執,以及一籃8個「原來還有」……

1/ 原來還有︰「愈能幹的人愈有可能遭愈大打壓踐踏」這支歌仔
王維基不是不努力,但仍然被政府發牌「制度」拒諸門外。正在努力的打工仔,不必因為任何打擊而自我懷疑,反而更應該做好自己,盡力做好手上工作,至少對得住自己,說起話來不心虛。
【回覆】現今大集團, 大公司, 冗員多的是, 無能,癈柴上司, 霸佔高薪厚職, 玩弄權術,不思進取,「用人唯才」- 的選賢任能的方式, 已被「用人唯蠢」取而代之, 你愈能幹就愈被大力打壓, 因為無能上司, 感到你不受控制, 自身地位受到威脅,更不要奢望,位高權重的腐敗高層會在其手指隙漏上一點機會給你, 佢地只會繼續戀棧高高在上的超然地位,及排除異已, 終有一日, 會因為自己不知不覺地埋下的千噸炸藥被引爆, 炸個粉身碎骨,死無全屍.
引用番日劇《半澤直樹》金句
以上影片乃youtube提供,與本站無關; 若無法觀看,可查看原網址

2/ 原來還有︰值得認真的事
別再戲言甚麼「認真便輸鳥」,從今天起要認真起來——認真工作、認真爭取、認真燃燒冷水潑不熄的熱情。
【回覆】「認真便輸鳥」- 我可以講下一句比你聽,「只因你未夠認真。」,獅子撲兔必盡全力,莫因少少挫敗,感到氣餒,人地潑你冷水,因為人地妒忌你嘅才華,係你仲未達到成功之前,不斷阻撓你,騷擾你,諷刺你,攻擊你,無所不用其極地令你感到失敗,因為卑鄙小人嘅真正內心,係感到害怕,怕有朝一日成功嘅人係你,而唔係用卑鄙手段,不思進取嘅佢地。所以做事唔好怕失敗,唔好怕人事複雜嘅麻煩,因為你一定要擁有遇強愈強嘅鬥心,先會成功。
引用番日劇《半澤直樹》金句
以上影片乃youtube提供,與本站無關; 若無法觀看,可查看原網址

3/ 原來還有︰願意與老闆共同進退的員工
不是嗎?當看到有香港電視員工宣告「我不後悔」,幾多將自己包裝得冷漠無情、日日返工黑口黑面的打工仔都動容了?我們都想打這樣的工,為這樣的老闆打這樣的工,為這樣的自己好好為這樣的老闆打好這樣的一份工。
【回覆】縱使市場充斥著幾多行屍走肉嘅打工仔,只要你有心打出一片天,心中的一團火不熄不滅,肯願意跟你死生相隨的好戰友,只會不斷增加,永不退減。

4/ 原來還有︰值得員工共同進退的老闆
請別輕言對工作失望,亦不必質疑是不是所有老闆都「沒人性」。至少有個王維基,在宣布裁員的時候忍不住落淚,歉疚「對唔住佢地」,會站在員工的立場為他們著想。也許會發現,工作未必只為出糧。
【回覆】不要輕易放棄自己,不要因為一時的失敗,而感到心灰意冷,終有一日,你會遇到你生命中值得效忠的明主。

5/ 原來還有︰公義
公道自在人心,即使經常有不彰顯的時候。打工仔,當被老闆以至社會折磨得不似人形、體無完膚的時候,請看看公司裡搭著同一條船的同事,以及社會上無數熟識的陌生人。正如習慣沉默的香港人,都有「要做啲嘢」的時候。
【回覆】要話比人知,哩個世界,真正係點嘅,不要為獨攬大權,隻手遮天嘅獨裁制度而作啞忍,不要再沉默,扮作事不關己,因為火勢,終有一日會蔓延到你處。

6/ 原來還有︰時機
好事多磨,美好的事情總得花一點時間與力氣去爭取。不是所有有能力、有野心的人與事都必定成功;而一時未成功卻不必等如失敗,大概可能是「時候未到」。
【回覆】考驗係要經過無數次嘗試同失敗,最後先會鍛鍊出無堅不摧,精神不滅,鬥心不死。

7/ 原來還有︰自己
大石砸死蟹,So what?!雖然是「預咗架啦」,但卻不表示只能夠鵪鶉忍氣吞聲。包容力再強,亦不要淪為施虐者的幫兇,自我虐待。打工仔為甚麼要與自己為敵,終日愁眉不展,將生活及自我踩進地底裡去?
【回覆】欺善怕惡,係最容易嘅。成為奴隸,成為幫兇,只會助長,獨裁者的氣焰及勢力。

8/ 原來還有︰選擇
在「煮個麵你食」與「沙律都落雞汁」之間,香港人應該還有別的選擇;在「硬食」與放棄之間,打工仔一定有別的出路。
【回覆】要發揮你自己嘅天賦,發展你自己嘅才華,挖掘自己嘅創意潛能,不要放棄,你會找到屬於你嘅新天地。

一句講晒︰萬事萬物,反正最終歸於無有(原來沒有,從來都沒有),何須擔心挫折失敗、期望落空?很玄吧!這一刻就踏踏實實去活,只要曾經努力過、爭取過,便是很了不起的成就。最低限度,原來還有夢去追。

不要害怕,不要悲傷,為自己在歷史上好好刻下你的名字,流傳後世吧!
全香港打工仔向你們致敬!
回覆 讚好 不讚 使用道具

敬禮。。。。。。。

絕對同意

呢8樣原來...非常值得思考

一夜之間變成人物英雄

討論

係動蕩不安嘅年代...英雄人物先至會出現.... 若果係太平盛世...人人都安居樂業...要英雄嚟做乜發表於 2013-10-18 22:31

工作崗位上被打壓者的精神支柱     
好帖!

呢镬真係好金!

香島精苦永遠做非市民所想,失敗!!

討論

係香島精苦D 9 官永遠做非市民所想...要有腐敗嘅觀園...先可以組織一個腐敗嘅正苦發表於 2013-10-18 22:33
終有一日, 會因為自己不知不覺地埋下的千噸炸藥被引爆, 炸個粉身碎骨,死無全屍.發表於 2013-10-18 22:41

不要放棄

用人唯蠢

討論

日後仲有好多金句出架...發表於 2013-10-18 22:34

希望佢可以告贏正苦
成功開台

含着眼泪继续冲吧~~~~禾地系打唔屎既小强~~~~

討論

不死鬥士發表於 2013-10-18 22:35

點醒打工仔

umemaro3d 發表於 2013-10-18 20:09
王維基投資$9億打造電視王國「香港電視」,時間長過「三年零八個 ...

講得好! 一篇值得香港人睇的文章, 香港人就是這樣的, 所以有香港, 我們不容許自私的人令我們失望.

早幾小時, 見到有人咁寫, 王維基生意失敗, 關我乜嘢事, 我無輸, 講乜嘢公義, 我可以上網睇戲睇電視.

我正想話, 我一世人最憎係你呢種人, 永遠唔好比我撞到你.

但是, 有兩個人出嚟講要接受這種不同意見.

我無聲出, 我完全接受唔到呢種人, 佢唔可以代表香港人. 佢完全睇唔到王維基的精神, 一個代表香港的好老板.

討論

我和你不需再講什麼 因曾彼此敬佩 請莫問曾如何落泊 還在塵世掙扎 恐發現和前言違背 情願賠上一切 都不說後悔 天無端很暗晦發表於 2013-10-18 22:22

撐你王維基 ! 希望你成功打造電視王國 !      

同意

patrick630 發表於 2013-10-18 21:03
含着眼泪继续冲吧~~~~禾地系打唔屎既小强~~~~

唔係講小, 我眼中真係有涙水!

王維基