給王維基先生的信

簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

在一封一位在別個電視台任職的從業員給王維基的信中看到以下兩句:

最重要的是,我在他們的眼裏,看到從前沒見過的火。能夠讓「都係咁㗎啦」的人生尋回那份熱血,能夠帶給香港人一絲驚喜和希望,仲能夠跟老闆你一起去wild camp挑戰自我極限,作為你下屬的朋友,作為電視從業員,作為香港人,我多謝你。

請你繼續撐下去,讓香港人尋回那久違的熱血,和社會上老早失去的公道。

敬愛的王維基先生:

大約兩星期前,我連晚飯都未食,工也來不及放(咁滯),就仆倒去城市大學聽你的講座。來聽你,明知不會有甚麼驚人內幕,好明顯你也沒有。 但作為一個熱血和相信夢想,卻每天像行屍走肉般的香港上班族,我還是希望從你身上得到點衝擊和啟發。

你所說的,果然都很cliche,你說到TVB一無是處時我更有點不是味兒(我是從TVB出身的,但who cares,當然TVB也不會care)。但想要的衝擊和啟發,還是有的。

香港人,常自誇轉數快、食腦、敢創新,但當我們每天重複地活着,被扼殺、被榨乾,創意還剩多少?當一台獨大,創意還需要多少?

香港人,常自誇秒秒鐘幾廿萬上落,但多少人實質連幾廿萬也未見過?香港人,捱生捱死,有幾多老細會給你應得的?一生人,被扼殺、被榨乾,能賺到幾多個幾廿萬?

我真心替很多現在跟你的舊同事感到高興,先別說他們終於得到老早應得的待遇;最重要的是,我在他們的眼裏,看到從前沒見過的火。能夠讓「都係咁㗎啦」的人生尋回那份熱血,能夠帶給香港人一絲驚喜和希望,仲能夠跟老闆你一起去wild camp挑戰自我極限,作為你下屬的朋友,作為電視從業員,作為香港人,我多謝你。

多謝還多謝,看見你每天燃燒上百萬,香港人肉赤過你。

大家都戥你心急,追問你有否兩手準備,例如賣埠,或乾脆……收皮。你說你做人永遠沒有Plan B,因為當你能分心想Plan B,你的Plan A已不夠全力以赴(和做到最好吧)。

從你堅定的眼神,我信你。我信你一心為香港創意工業瞓身。

所以,撐你這回事,我們也無Plan B。

也請你繼續撐下去,讓香港人尋回那久違的熱血,和社會上老早失去的公道。

你的觀眾

回復 rex4 #1 的帖子

香港公義已死!
回覆 讚好 不讚 使用道具

電視界需要熱血

有競爭 有進步 !

打從心底好認同以上的創作精神,我係好支持的,但係剛剛看的電視訪問,覺得見到另一面?   我好似見到一個從未輸過的人那份自信強大的有點霸氣壓迫著一些有關人仕,使到佢地覺得當時決定是無錯的,咁就只會將事情無彎轉。
(各位師兄不喜歡可以表達,純粹研究,切勿動怒)來自: iPhone客戶端

rex4 發表於 2013-10-19 19:01
在一封一位在別個電視台任職的從業員給王維基的信中看到以下兩句:

最重要的是,我在他們的眼裏,看到從前 ...

支持 支持

我個人覺得發幾多個牌和比乜嘢人,I don't care!
但係香港係一個法治同自由嘅地方,唔係一句保密就可以隻手遮天,起碼比一個冠冕堂煌嘅死因向廣大市民交代。

白鳥之南 發表於 2013-10-19 20:31
打從心底好認同以上的創作精神,我係好支持的,但係剛剛看的電視訪問,覺得見到另一面?   我好似見到一個 ...

在放這信上來之前看過電視訪問, 他的自信唔似係裝出來, 也不過火, 有做老板應該有的自信同尊嚴, 當然, 又自卑又冇料的人見到這種老板真係唔會好自在.

再講, 如果王維基能夠好似奸人咁扮到低聲下氣, 跟佢個d員工就好打極都有限.

當再看這信, 我覺得我一定要帖這信出來.

如果佢開收費電視,我會俾錢睇,自從07年,我已經冇俾過錢而家d垃圾收費台,但係如果有一日佢要俾錢我都支持!

ninefiveking 發表於 2013-10-19 20:56
我個人覺得發幾多個牌和比乜嘢人,I don't care!
但係香港係一個法治同自由嘅地方,唔係一句保密就可以隻手遮天,起碼比一個冠冕堂煌嘅死因向廣大市民交代。

我都冇睇電視好耐, 同意你咁講!

回復 rex4 #9 的帖子

事情可以用好多种方法,王生的理句亦很充足,但係對(有關人仕)硬碰的話,對件事無幫助。冷靜一下,交比市民去抗議就可以了,公度自在人心!

白鳥之南 發表於 2013-10-19 21:50
回復 rex4 #9 的帖子

事情可以用好多种方法,王生的理句亦很充足,但係對(有關人仕)硬碰的話,對件事無幫助。冷靜一下,交比市民去抗議就可以了,公度自在人心!

我都會去遊行, 但唔覺得係抗議, 只想同一d鐘意王維基精神的人一齊, 令我再感覺到好自豪自己是香港人.

呢個世界係冇乜公義嘅,只有邊個有權有力量。
好似當年薯仔要打老伊,表面為中東和平,實則為家族生意。
所以我都唔奢望隻狼唔貪唔要威,只係希望佢做番d表面功夫。

王維基不好拍电视,改拍爱国av,  专叼架妹,缤妹和鬼

rex4 發表於 2013-10-19 19:01

最重要的是,我在他們的眼裏,看到從前 ...

理想同現實係有好大嘅距離

samliu524 發表於 2013-10-19 23:15

王維基不好拍电视,改拍爱国av,  专叼架妹,缤妹和鬼

一流編劇, 一流故事, 全用坨地, 一定雄霸世界4仔市場.

回復 rex4 #17 的帖子

慍老翻版,粮震鹰做男主角, 片名,香港特手怒叼宾妹

Frustrated and hopeless

禮拜日...有好戲上演...