十分感謝Danny師兄

簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

行會能代表全港嗎?   http://141hongkong.com/thread-1255692-1-1.html

行會拒絕發牌給HKTV,現在只是部分遊行人仕用行動回答行會決定係錯的,請不要忘記還有很多人士在靜觀其變,如有需要,會有更多人再遊行一次.  Danny

十分感謝Danny師兄, 講出有良知的香港人心底話. 容許我轉帖再繼續討論?

睇新聞, 有兩個人比我有好深刻印象:

林煥光 行會成員  佢話為公眾利益, 唔好以為多間電視台會好好, 但佢唔解釋有乜嘢唔好, 如果有師兄聽到佢有解釋, 請告訴大家.

袁國強 律政司司長 佢話行會有權 但佢唔解釋行會的權應該是香港人比佢地,

行政會議非官守成員召集人
林煥光,
成員
鄭耀棠,工聯會榮譽會長、港區全國人大代表
史美倫,港區全國人大代表、香港科技大學校董、滙豐非執行董事、金融發展局主席
胡紅玉,強制性公積金計劃管理局主席
李國章,全國政協委員、東亞銀行副主席、前教育統籌局局長、前香港中文大學校長
廖長城,全國政協委員、創新科技知識產權檢討督導委員會主席、香港專利制度檢討咨詢委員會主席
周松崗,香港交易及結算所主席、香港總商會主席、前香港鐵路有限公司行政總裁
張學明,全國政協委員、大埔區議會主席,委任議員、新界鄉議局副主席、新界社團聯會榮譽會長
羅范椒芬,前梁振英競選主任、港區全國人大代表、中美交流基金會特別顧問、前廉政專員、前教育統籌局常任秘書長
張志剛,一國兩制研究中心總裁
陳智思,港區全國人大代表、可持續發展委員會主席、司法人員薪俸及服務條件常務委員會主席、活化歷史建築諮詢委員會主席
李慧琼,民建聯副主席、立法會議員(區議會(第二))、九龍城區議會議員、香港科技大學校董、香港按揭證券有限公司非執行董事、能源諮詢委員會委員、保險業諮詢委員會委員
葉劉淑儀,新民黨主席、立法會議員、匯賢智庫創會主席、前保安局局長
林健鋒,香港經濟民生聯盟副主席、立法會議員(商界(第一))、全國政協委員、香港總商會理事、香港工業總會理事

佢唔解釋行會的權應該是香港人比佢地. 但這幾個人應該是是沒有權決定香港人的命運. 如果香港人認為佢地用錯權力應該係可以唔要佢地.

香港打工仔有權決定自己命運, 由其是有個好老板. 個老板有乜嘢唔好, 打工仔有權知道. 打工仔有交稅, 有權知道有冇人亂用法律權力令香港損失.
對比以前行會既成員,吾講佢地既背景,只可講一句,一代不如一代。
回覆 讚好 不讚 使用道具

幾百萬個點解, 有冇人類專有的良知?

唔怪得佢地要小學生話曹橾好!

行會....漠視民意....現在/往後重有乜卵用

回復 rex4 #1 的帖子

依家行會成員講野係九唔答八!

7k7k 發表於 2013-10-21 12:26
行會....漠視民意....現在/往後重有乜卵用

比佢地話事, 佢就亂咁嚟, 仲話係你比我話事, 你收聲! 我地話唔比佢就唔比佢, 洗乜同你相量!

做官都好心有自知之名,有時要問下自己點解會咁吾受歡迎,膠粒局長,好吾掂局長,錄音機局長,吹波波局長,特別記得今年小弟有幸睇到一場英超球隊來港作賽,一個非政治集會既活動,當大會介紹主禮嘉賓到錄音機局長,全場送佢一段噓聲,介紹人家贊助同本地球隊都給予大大力既掌聲,你班膠官真係好心自問做過啲咩,點解香港市民咁吾like你地。

onngau 發表於 2013-10-21 12:26
回復 rex4 #1 的帖子

依家行會成員講野係九唔答八!

點信佢地, 楂住我地比佢地嘅法律權力亂咁嚟!

禾贊同昨日城市論壇 大部份嘉賓言論,尤其3:30-4:30周梁的....

以上影片乃youtube提供,與本站無關; 若無法觀看,可查看原網址

呢班行會議員全部都係橡皮圖章同垃圾。

rex4 發表於 2013-10-21 12:33
比佢地話事, 佢就亂咁嚟, 仲話係你比我話事, 你收聲! 我地話唔比佢就唔比佢, 洗乜同你相量!

成個行會刀自閉症發作....快卵d去汰E生啦

hkmessi123 發表於 2013-10-21 12:39
呢班行會議員全部都係橡皮圖章同垃圾。

今次政改知詢就小心唔好選呢d咁嘅人出嚟害香港.

這個政府,非常陰暗而恐怖。  

shotgun 發表於 2013-10-21 12:36
禾贊同昨日城市論壇 大部份嘉賓言論,尤其3:30-4:30周梁的....

唔該晒師兄, 起碼見到冇乜人攪亂個論壇. 有人想話王維基戇居, 但又唔敢放膽講!

7k7k 發表於 2013-10-21 12:46
成個行會刀自閉症發作....快卵d去汰E生啦

成班癲佬癲婆?

chhoalex 發表於 2013-10-21 13:14
這個政府,非常陰暗而恐怖。

非常陰暗而恐怖, 不顧一齊, 害死香港!

幹這「行」的小部分為那份「薄酬」
也有為那顯赫的比天高地位
更多更重要是那價值連城的「提前知情權」
這一切皆皇恩浩蕩的聖上賞賜,能不盡忠賣命?
最起碼也務必眾口一詞,守口如「樽」吧!

勞高喜 發表於 2013-10-21 13:52
幹這「行」的小部分為那份「薄酬」
也有為那顯赫的比天高地位
更多更重要是那價值連城的「提前知情權」

對! 呢個係主要原因, 價值連城的「提前知情權」即預知未來, 富貴榮華靠晒佢, 你死你賤!

ANTICOMM 發表於 2013-10-21 12:34
做官都好心有自知之名,有時要問下自己點解會咁吾受歡迎,膠粒局長,好吾掂局長,錄音機局長,吹波波局長, ...

睇下今次佢地嘅所作所為, 你會唔會信佢係為香港好, 有人話比時間比機會佢地, 而家係一日衰過一日, 往後日子香港點過. d人一個比一個更衰, 多幾年, 真係唔知會衰到點樣.

一定要有再多D人上街, 中央先會比壓力特首.
靠佢自覺衰左, 真系好難啦!