【回覆】 最乞人憎嘅打工仔

火.. [複製鏈接]

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

【回覆】有冇見過最乞人憎嘅打工仔?
http://141hongkong.com/thread-1256227-1-1.html

以下內容...可能會令人情緒不安...敬請觀眾留意...
不喜勿插...勿凸...勿覆...勿看...

因為中國數千年來...都係行緊...集體主意及獨裁制度...所以養成一班既得利益者...嘅霸權...及貪婪性格...及一班不思進取...貪圖安逸...奴僕性格嘅人...
點解會係咁??因為好多個人嘅老豆老母...都係用咁嘅一套去教仔女...貧不與富鬥...富不與官爭...
馬丁路德金...點解可以成功爭取到解放黑奴呀?...你估真係I HAVE A DRAM 咁簡單呀?...點解孫中山先生...要推翻帝制呀??...D女人紮腳係錯嘅....全因三個字...不公平...
做人唔好咁保守...思想守舊...點解D人要咁做呀??因為要捍衛自身利益囉...人唔好咁貪心....你一個人食唔食得哂呀...點解都唔分D出嚟比人呀...你睇吓李老闆同巴菲特嘅分別就知啦...你唔知..我都幫你唔X到...西方國家一定有佢地可取之處..先會成功...
有D..阿Q..真係夠膽死...講西方國家真係咁利害...經濟就唔會爆破啦...D經濟學係掂嘅...你地睇吓希臘就知啦...之後又點點點....照D阿Q咁講...咁(西醫)醫生一定唔會有病架啦...咁D(西醫)醫生有病...就一定係佢無料...咁你有咩頭暈身慶...未X睇醫生(西醫)啦...沖D香爐灰水(或飲符水)...咕聲飲咗佢味算囉...仲可保你闔家平安添...
阿爺個阿爺個阿爺...果代D人...係唔相信..電燈架...會爆炸架...認為西方科技..包藏禍心..因為果時D人...仲未好懂得控制電壓...
但係今時今日...仲有冇人唔用電燈架...有嘅..一定有..但係你唔好舉D一小撮人做例子...一係果D人係極貧窮...一係就極富有...
我舉另一個例子...而家D人用智能手機一樣...一出新款就追...一出新款就炒賣...所以製造出好多電子垃圾....科技嘅真正意義係帶比人類方便...但係個真正意義...已經比人扭曲咗...
點解今時今日...D人唔可以...學吓人地D長處做人呢...取長補短...人地嘅缺點你味唔好學囉...你係醒嘅話..你味可以度埋解決方法囉....做乜要淨係識羨慕又妒忌人地嘅長處...而又討厭又嘲笑人地嘅短處呢...正一憎人富貴厭人貧...滿口大話...仁義道德...但係就壞事做盡...
阿叔講波...我好愛...好尊敬嘅阿叔...林尚義...佢已經唔係人間啦...佢講過...你做評述員...你話人地踢波踢得渣...笑人...串人...咁點先叫好波...交得靚呀...你要講番比觀眾聽....
我地要反對不公平嘅社會制度...所以我地就要發聲...講比全世界聽...我地想要點樣...點樣先至係公平...公義...
最後講番發牌...同市場學...仲有一班有誠意...有才學...有質素嘅打工仔...點解佢地...會無工開...電視無牌發...睇電視無得揀...
因為香港...及中國充斥咗一大班...無數咁多嘅人而哩班人...又擁有我以上所講嘅性格缺憾......
可悲....
我唔鍾意低頭族!撘地鐵搶位篤電話!

補充內容 (2013-10-22 01:35):
無位坐既,就企喺度篤電話!成枝扶手鐵比佢埃晒落去篤電話!討厭
回覆 讚好 不讚 使用道具

此舉只應強國有,
平心靜氣莫動怒。

callgirls 發表於 2013-10-22 01:37
此舉只應強國有,
平心靜氣莫動怒。

強國乜都係阿爺話事!香港都已經係

呢次根本就係政治決定,同個人性格無關

umemaro3d 發表於 2013-10-22 01:18
【回覆】有冇見過最乞人憎嘅打工仔?
http://141hongkong.com/thread-1256227-1-1.html

每一字, 每一句我都喜歡的文章.

但好可惜, 佢地班人未必睇得入腦.

但我現在懶得理佢地. 我最希望迫佢地比番個電視牌出嚟. 等這班有誠意…有才學…有質素嘅打工仔...有工開

以前識得d香港法官真係好正直, 但見到呢個袁國強 律政司司長就唔係味道.

希望好人遇到個正直的法官令香港人唔好失望.

一定要繼續出聲, 等佢地d好似袁國強呢種衰人唔敢亂嚟, 等全世界望住佢去判.

謝謝師兄這篇好文章!

亞樂 發表於 2013-10-22 01:51
呢次根本就係政治決定,同個人性格無關

阿樂...政治又味由人去製造出嚟嘅...點會同人無關呢...
已經爆咗味講一男子政策啦...一男子689呀...
了得鼻多..個人會聰明D架噃...有學術研究報導指出...

"電視無牌發...睇電視無得揀.."  It is sad..繼續發聲, let the whole world know !

MadeInHongKong 發表於 2013-10-22 01:31
我唔鍾意低頭族!撘地鐵搶位篤電話!

補充內容 (2013-10-22 01:35):

D 死靚仔...十零廿歲果D...死靚仔...至叻..扮勁..搏出位...其實個心...空虛無目標..無理想...佢D暇想..幻想好遠大架...徒步上月球吖嘛...無路線圖...無計劃...唔踏實...唔實行...一咪得個講字...懶散..識吹水...味唯有...一味篤電話囉...係度打機..WHATAPP...WECHAT...有冇試過揸住本書出嚟讀吓吖...佢會講而家D書DOWNLOAD 得架啦...
咁你DOWNLOAD 咗本咩書吖....蛇貓狗...講完...

rex4 發表於 2013-10-22 02:04
每一字, 每一句我都喜歡的文章.

但好可惜, 佢地班人未必睇得入腦.

我地要改革...就一定要有必死決心...
我講過...
「認真便輸了,只因你未夠認真。」,獅子撲兔必盡全力,莫因少少挫敗,感到氣餒,人地潑你冷水,因為人地妒忌你嘅才華,係你仲未達到成功之前,不斷阻撓你,騷擾你,諷刺你,攻擊你,無所不用其極地令你感到失敗,因為卑鄙小人嘅真正內心,係感到害怕,怕有朝一日成功嘅人係你,而唔係用卑鄙手段,不思進取嘅佢地。所以做事唔好怕失敗,唔好怕人事複雜嘅麻煩,因為你一定要擁有遇強愈強嘅鬥心,先會成功。
因為...連改革者都放棄...就無人會再去改革架啦...
我亦都講過
係動蕩不安嘅年代...英雄人物先至會出現.... 若果係太平盛世...人人都安居樂業...要英雄嚟做乜
所以英雄唔係吉祥之物...你見超人打怪獸就知啦...有超人出現嘅地方...必先有凶兆...
但係無人支持英雄...無英雄嘅出現...哩個世界只會更亂...
容許我再講多次....
不要害怕,不要悲傷,為自己在歷史上好好刻下你的名字,流傳後世吧!

梅麻呂 發表於 2013-10-22 02:43
我地要改革...就一定要有必死決心...
我講過...
「認真便輸了,只因你未夠認真。」,獅子撲兔必盡全力, ...

對! 這絕對是做人的道理. 但是真的不想等下一個王維基先生的出現.

如你所說, 任何爭取也要盡全力.

邪不能勝正也是定律, 只是時間問題!

做人做事,但求無愧於心!

爭取自己理想

全是我心中所想所講

講的不錯

既得利益

回復 umemaro3d #1 的帖子