好老闆!!!

簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

朋友傳一封信給我, 看完這信, 我眼淚水都標晒. 因為看這信之前, 啱啱聽完梁振英嬉皮笑臉咁公開講嘢, 我一生人經過無數風浪, 見慣衰人賤人竟然冇一個及梁振英.
梁振英係新聞公開話 “冀港視員工可盡早展現才華.”
即係話, 你班友咁叻, 去揾王征吖.
睇佢地班人嘅名單, 傾嚟傾去係點㨾保住亞視.
佢地覺得王維基好夠運, 手上有班咁嘅員工, 邊個要到佢地, 邊個發斳. 正如大陸有d人見到隔離好掂, 以為係風水地, 害人地全家, 再霸人地間屋. 好恐怖!

你話王維基同佢班員工係唔係好悽涼!

------------------------

一男子林鱻豐,前香港電視員工,昨日於fb上載一封公開信,斥責舊老闆王維基。

是的,是斥責。公開信第一句就是「王維基!我要鬧爆你!!」林鱻豐,自稱是香港電視飯堂廚師。他表示:「我係香港電視裡面一個最基層嘅員工,我並唔係負責創作,亦唔係負責拍劇,更加唔係負責化妝,我只係公司職員canteen裏面一個負責煮飯嘅員工,我實在係睇唔過眼,所以對唔住我決定要響度鬧爆你。」如何鬧爆?請看下文:

「你到底識唔識做生意0架,你知唔知你其實唔使蝕咁多0架!你知唔知你請啲員工返嚟,原本唔使俾咁多錢0架!佢哋做創作嘅,為咗追尋夢想,都習慣咗一邊食麵包或者杯麵一邊做創作啦!點解你要俾佢哋有溫飽?點解你要俾佢哋知道佢哋嘅自身價值,要俾佢哋知道編劇仔都可以有尊嚴。佢哋三餐冇溫飽喺啲大台都習慣0架啦!」

「你又知唔知你買嘅拍攝器材係唔使咁貴0架!你用到蔡司鏡頭咁高級,你係咪唔知嗰啲係用嚟拍電影0架!你用其他電視台用嚟拍劇嘅你知唔知可以慳好多!啲觀眾只會覺得畫面靚咗,鬼知你用到咁高級咩!」

「你知唔知你將一套拍咗十幾廿集嘅劇集,為咗緊湊同節奏感而將佢cut到淨番9集,你知唔知浪費咗幾多錢同時間呀?你咪由得啲觀眾睇垃圾囉!啲觀眾咁多年都係咁0架啦!咪由得佢哋繼續雞汁送飯囉!」

「仲有,你飯堂賣到啲嘢咁平做乜?16蚊個快餐,23蚊個即炒小菜,仲要跟埋嘢飲,仲冇得我用味精,你當呢度係善堂呀?咪由得D職員喺出邊食味精捱貴飯囉!」

「仲有嗰啲劇組飯,點解要堅持三餸一湯日日唔同款,咪由得佢哋喺出邊餐餐燒味飯囉!都唔知你請我返嚟做乜?上面我所講嘅只係冰山一角,但如果你做嘢求其啲,少啲理其他人感受,唔需要咁多創新,少啲執著,少啲良心,你知唔知你已經唔使蝕9億幾,分分緊一半都搞掂。」

「最後到我自己喇!你俾我返朝8晚6,一個星期有一日星期六/日放假,你知唔知我做飲食係甚少返咁好嘅時間,我多咗好多時間陪屋企人。我以前不嬲個女返咗學我先起身、放工個女就一早瞓咗,想見下都冇,星期六/日想陪吓啲仔女去街就更加唔使旨意。你俾咁好時間我你叫我點返轉頭,我點捨得呢份工?」

「你一定要盡快搞掂個牌,記得揾返我,我一定會返嚟!到時慢慢同你計。

一個小職員上」

同意這封信的,請廣傳!
------------------

再睇多一次這封信, 眼淚水係咁標! 唔好意思,一時眼淺!
良心同共同理念理應如此,不是那頭689得個講字。
回覆 讚好 不讚 使用道具

凡政府講甚麼適度有為,就表示自由市場已經半死!

可惜發唔到牌

回復 rex4 #1 的帖子

狼振英除了擦擦亜爺鞋出色之外,
刀不要祈求他有什麼服務市民,
所以D政策5㑹對佢有祈望。

fd-lkt 發表於 2013-10-22 16:40
可惜發唔到牌

而家重有法律機會, 可以唔同意佢地嘅決定, 自由黨都覺得唔妥, 只因民建聨同工聨會有份出主意而比佢地累死.

chhoalex 發表於 2013-10-22 16:37
凡政府講甚麼適度有為,就表示自由市場已經半死!

因民建聨同工聨會有份出主意而比佢地累死.

ANTICOMM 發表於 2013-10-22 16:37
良心同共同理念理應如此,不是那頭689得個講字。

佢係禽獸不如, 一定有報應, 累死佢d親人. 

hkdiu 發表於 2013-10-22 17:01

大家表示不滿可以阻到佢. 只不過唔知佢點樣嚇中共.

王征自稱亞視為香港良心,聽到都覺得幾好笑,如果真係有良心,唔該王征順應民意,交翻個牌出嚟畀一個真真正正有良心的香港電視黃維基!

你檡楷 發表於 2013-10-22 17:31
王征自稱亞視為香港良心,聽到都覺得幾好笑,如果真係有良心,唔該王征順應民意,交翻個牌出嚟畀一個真真正正有良心的香港電視黃維基!

王征咁嘅人, 害死有創意嘅員工.

政府之手隨時可以 .......

你去邊度搵一個老細炒人每人都俾番1皮野
同埋加多句鼓勵說話呢

JIMMYBOY 發表於 2013-10-22 17:40
政府之手隨時可以 .......

無恥之手.

freerider24 發表於 2013-10-22 17:47
你去邊度搵一個老細炒人每人都俾番1皮野
同埋加多句鼓勵說話呢

總之難得! 班衰人一d都唔欣賞!

hkdiu 發表於 2013-10-22 01:01

我又唔覺689擦鞋擦得好。
一隻好狗係識幫主人做野或解決問題唔洗老闆煩。真係見唔到689做到D乜建樹。一日到黑做D野等人問候佢阿媽。絕對有理由相信689係心理變態,專做D野等人屌攞快感。
一隻狗都有尊嚴過689。

話唔係政治決定好難令人信服!

回復 khle #18 的帖子

佢係想主人多啲野煩下,吾好咁得閑,咪整多幾個炸彈出黎玩下囉

其實大家覺唔覺得呢條PK特首同阿基諾三世條PK友一樣咁無恥下流加賤格?!
講真如果王維基搞收費電視,我一定俾錢睇,一定支持!更可況不收費!不如佢搞收費台啦,睇下有線同now幾時死!