愛分享.玩具收集行動 轉贈予12歲以下低收入家庭的兒童

480000 元錢 回覆本帖可獲得 30000 元錢獎勵! 每人限 1 次

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

愛分享.玩具收集行動

香港基督教青年會 (YMCA) 與香港郵政合作推行「愛分享.玩具收集行動」計劃,於指定14間郵政局收集各界玩具。

收集到的玩具將送往YMCA的「玩具銀行」,轉贈予12歲以下低收入家庭的兒童。

計劃旨在讓大家學習珍惜,與人分享愛的美德;更可透過玩具及遊戲,發展小孩的想像力及創造力。

市民可於2013年11月4日至12月31日期間,於下列時間及地點捐贈玩具:

時間: 星期一至五上午9時30分至下午5時
星期六上午9時30分至下午1時

14間指定郵政局:
港島區
數碼港郵政局香港數碼港道100號數碼港零售服務中心一樓5至8號
杏花邨郵政局杏花邨西翼停車場地下
雲景道郵政局雲景道33號牛奶公司商場地下6及7號
白建時道郵政局渣甸山白建時道5號地下
九龍區
將軍澳郵政局將軍澳厚德邨厚德商場地下G30-G32號
紅磡灣郵政局紅磡黃埔花園錦桃苑第十四座地下
美孚新邨郵政局西鐵美孚站地下115號
牛池灣郵政局彩雲邨商場A2至10號地下
愛民郵政局愛民邨愛民商場地下G13號
新界區
荃灣西郵政局荃灣青山公路633號灣景花園地下
沙田中央郵政局沙田上禾輋路一號沙田政府合署一樓
東涌郵政局大嶼山東涌美東街6號地下
粉嶺郵政局粉嶺璧峰路3號北區政府合署地下
錦泰郵政局新界馬鞍山錦泰苑錦泰商場地下6號

歡迎捐贈下列玩具:
類别例子
小型玩具洋娃娃  /  模型  /  塑膠玩具製品  /  球類  /  運動用品  /  積木  /  組合玩具  /  拼圖  /  玩具車  /  遊戲卡  /  各式棋類
兒童飾物玩具帽  /  頭飾  /  手套  /  髮式用品  /  手飾
小型裝飾相架  /  桌上裝飾物  /  擺設飾物
電子遊戲產品電子遊戲機  /  電子遊戲配件  /  遊戲DVD及週邊用品
工藝用品顏色筆  /  顏料  /  繪畫用品  /  貼紙  /  繪畫冊  /  繪圖板
學習用品筆  /  書籤  /  簿本  /  各式文具用品
樂器各式小型樂器及週邊用品

以下玩具恕不接受捐贈:
  • 毛公仔
  • 各類食物及液體類用品
  • 危險物品如利器 / 含化學成份的用品 / 易碎的用品
  • 內容意識不良 / 有暴力或色情成份的用品
  • 不符合玩具安全標準的玩具

注意事項及細則:
  • 請確保玩具清潔齊全及仍可運作,建議約有8成新淨,方便玩具轉贈予受惠兒童。
  • 請捐贈者將各玩具連配件包裝妥當,或以紙盒封箱存妥,方便運送。
  • 香港郵政職員有權檢查玩具是否符合玩具銀行的需要,若有任何爭議,概以在場職員之決定為準。
  • 如有不合適的玩具,請捐贈者即時自行攜走及處理,多謝合作。
  • 香港郵政將定期安排運送合適的玩具往「玩具銀行」。
  • 主辦機構保留修改有關捐贈細則之最後決定權。
  • 活動內容及收集細則如有更改,恕不另行通知。

如欲查詢更多有關本活動的詳情,請致電香港郵政一般查詢熱線2921 2222。

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖
回覆 讚好 不讚 使用道具

回帖獎勵 +30000 元錢

第一

好有意義玩具收集行動

做善事一定要支持  

有意2,禾會支持

我們要立即行動

幫助窮人
支持

將唔要既玩具捐出去....為己為人

非常有意義,鼎力支持!

support

我覺得應該支持!!
不過佢唔係間郵局都有!!
同埋d局好似幾偏遠!!
唔太方便!!

做善事一定要支持

hkpkboy 發表於 2013-11-4 22:54
做善事一定要支持

有陣時都聽過,有啲家庭丟玩具出街時,竟然係有啲玩具拆都未拆,可想言之,個別家庭給小朋友太豐富嘅物質享受,令到他們不懂珍惜!要記著:幸福唔係必然!

支持...幫助有需要既朋友...與人分享既美德

Peter1235 發表於 2013-11-4 23:02
我覺得應該支持!!
不過佢唔係間郵局都有!!
同埋d局好似幾偏遠!!

呢點我同意,但起碼連郵政局都肯行出第一步。
你要知道,咁樣做會加重郵局嘅負擔。
最重要帶給大家一個信息:學習珍惜,懂得分享!
施比受更為有福!

善心行為,多多益善,謝謝各位。

patrickchui2001 發表於 2013-11-4 23:25
呢點我同意,但起碼連郵政局都肯行出第一步。
你要知道,咁樣做會加重郵局嘅負擔。
最重要帶給大家一個信息:學習珍惜,懂得分享!

明白既!!
不過我更想佢更有成效!!

G持下啦畏

大家都來支持下啦!