[民生話題] 通訊局踢爆689同行政會議 好波 !

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

「通訊事務管理局」向「資訊科技及廣播事務委員會」去信,交代免費電視牌照申請的評核。

登錄/註冊後可看大圖

梁造假:
並不是來者不拒,而是要審視申請者是否符合一系列要求。
通訊局踢爆:
• 信納三間機構具備所需的財政能力、專門知識、傳送基礎設施、及有決心為公眾提供優質的電視節目服務。
• 向符合相關要求的申請機構批出牌照,最符合公眾利益;又認為將三家申請機構作出排名,既無需要,亦不恰當,該局亦從未作排名。
• 通訊局認為廣播條例無限制免費電視牌照發牌數目,亦認為三宗申請都符合《廣播條例》的規定。

梁造假:
要盡量避免過度競爭對整體免費電視市場可能造成的負面影響。
希望通過良性競爭,避免在開放牌照後的進步「曇花一現」。
通訊局踢爆:
• 雖然市場未必能支持兩家現有機構及三家申請機構持續經營,但局方相信,申請機構本身具備經驗及專門知識作最恰當評估。
• 通訊局認為在決定應否批出牌照時,不應以個別申請機構的持續經營能力為首要考慮因素。
• 通訊局並不認為有責任保障現有營辦商的利益,從而維持現狀或限制新競爭者加入市場。

梁造假:
當局明知道很可能出現「順得哥情失嫂意」的情況,仍然傾向用「循序漸進」原則來發牌。
這個循序漸進的傾向,事前亦有通知3位申請者,並不是最後行會決定時才用這個準則
通訊局踢爆:
• 行政長官會同行政會議沒有要求管理局就「循序漸進模式」作出考慮,或將三家申請機構作出排名。

照通訊局給立法會的信 咁樣講法 三個都是合資格 而689同行會係完全相反做野 唔跟程序公義 私自隻手遮天 !
通訊事務管理局 好波
踢得好, 遠程窩里射入。 睇吓班卟街點拆招。
回覆 讚好 不讚 使用道具

其實通訊局講法
個人覺得先係正路

發牌 洗唔洗你做唔做得掂
申請果時合條件就可以啦

曉之以理 發表於 2013-11-9 00:00
「通訊事務管理局」向「資訊科技及廣播事務委員會」去信,交代免費電視牌照申請的評核。

仲唔真相大白, 好多嘢係唔可以講大話嘅.

回復 minotaurus #2 的帖子

政府會話---有好多嘢係保密...唔會公開...

通訊事務管理局主席何沛謙,都唔敢出席立法會資訊科技及廣播事務委員會今日下午召開ge特別會議,如果佢出席,仲可以揭發政府只發兩個牌ge更多荒謬。
但係中央發火,非同小可,何沛謙只好避風頭。

689同行政會議...巳經冇藥可救

minotaurus 發表於 2013-11-9 00:11
踢得好, 遠程窩里射入。 睇吓班卟街點拆招。

今次睇下689點pk !!!!!!!!!

rex4 發表於 2013-11-9 00:17
仲唔真相大白, 好多嘢係唔可以講大話嘅.

真相大白 689同行會重有咩好講

happyheart 發表於 2013-11-9 00:26
通訊事務管理局主席何沛謙,都唔敢出席立法會資訊科技及廣播事務委員會今日下午召開ge特別會議,如果佢出席,仲可以揭發政府只發兩個牌ge更多荒謬。
但係中央發火,非同小可,何沛謙只好避風頭。

佢都驚緊頭 但係良心推使有骨氣 !

睇到眼火爆................

7k7k 發表於 2013-11-9 00:27
689同行政會議...巳經冇藥可救

醫返都灑藥費

曉之以理 發表於 2013-11-9 00:29
真相大白 689同行會重有咩好講

唔好放過佢!

食君之祿,但不擔君之周!

回復 曉之以理 #1 的帖子

梁匪振英同行會班廢柴造假,一定要佢哋下台。

死吾死呀,信通訊局都吾信個政府,冇得救喇689,吾係黑社會真係大銀晒嫁。

政府總是扮作很有隱憂,所以才作出發兩個牌的決定。但又扮作神秘,甚麼行會保密,甚麼商業機密。真的很難令人信服呀!

我們可以做怎甚?告上法庭?

"通訊局"憑良心講真話

真相大白。

現在才公開, 如果早一個星期前說, 那莫乃光的動議會有變呢? 這中間是否有人安排呢, 那班投反對的人, 會不會聼這回應而覺對不起香港人呢