[演藝花邊] 周潤 發-捐身家-轉載

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

轉載-新浪網

影帝周潤發近期在接受媒體採訪時表示,在自己死後,將效法比爾·蓋茨和巴菲特,把99%的財產捐贈給公益事業。周潤發和結婚27年的妻子陳薈蓮膝下無子,對於財產安排,2人早有共識,夫婦在多個場合表示,將在過世后把財產捐出,回饋社會。據港媒報導,陳薈蓮傾向於成立慈善基金。
  發哥入行40年,雖然近年「量」不高,但「質」卻高達4000萬元(人民幣,下同)每部戲。除了演藝事業,周潤發在房地產投資中也賺了大錢,自上世紀90年代開始,他就已經開始買樓、炒地皮,他手中握有的地產市價估計逾10億元,堪稱「娛樂圈物業王」。據悉,陳薈蓮也支持發哥做法,一旦發哥實現他的諾言,以他現在的資產來估算,將會捐出超過34億元的財產。

取之社會
用之社會
回覆 讚好 不讚 使用道具

回復 lenovo567 #1 的帖子

點解要死後才做善事?生前不能做?
早早成立基金, 留下自己過餘生的金額, 就可以做啦!....難明!

Mr. Fat chai, we all love him, we grown up together. 過世后把財產捐出,回饋社會. I 'm proud to him......but HK or Mainland?

toppas 發表於 2013-11-9 09:22
Mr. Fat chai, we all love him, we grown up together. 過世后把財產捐出,回饋社會. I 'm proud to him.. ...

HK or Mainland?
俾我一定唔會揀香港,唔通俾關愛基金用咩?
大陸應該有份,但係除咗大陸,其它國家都可能考慮。
人哋已經係國際巨星,做善事都應該無分國界。

余慕蓮,在我心中都係一個十分尊敬既人,十分好心地既一個人

發仔在HK發蹟,理应大部份回饋HK社會,其它內地或世界各地少少就得啦!

回復 homax #7 的帖子

余慕蓮, 係值得尊重.....  但係佢同周潤發相比, 佢比較被動, 而周生比較主動.

個人經驗, 遇上余小姐, 你只要跟她問好, 不論是否相識, 必當回應.  
周生不同, 他會主動跟你問好, 但可能他完全不知你是何許人也 ......

周潤發, 真係好親民

lenovo567 發表於 2013-11-9 02:00
轉載-新浪網

影帝周潤發近期在接受媒體採訪時表示,在自己死後,將效法比爾·蓋茨和巴菲特,把99%的財產 ...

不如叫佢幫一幫HKTV, 做個真正好心人.

回復 Topvision... #9 的帖子

對唔住呀師兄我講既係佢對慈善事,周潤發無可否認係一個好值得尊敬既國際巨星,但是我的意C係大家認為李十X捐五千万慷慨啲丫,定係一個有一百万身家把九十万捐出既人善心啲呀。所以我覺得余慕蓮好靚,心地更靚。無意得罪師兄,請師兄熄怒。

回復 homax #12 的帖子

我只係吹水...  一向唔多動氣.....  哈哈

所以....NO SORRY...  

見你個相頭甘激烈,好似随時都可以開火甘,我怕事丫碼。

回復 homax #14 的帖子

哈~~~~~~~

個相頭係8年前有位師兄放上4台免費比人用嫁.....
你可能未黎, 無見過啦以為係有咩意思啦............

我換另一個相頭, 會唔會好D呢 ?

過世后把財產捐出回饋社會

如屬 實的話 , 非常敬 佩 , 無私奉 獻難得 , 敬禮。