[國內] 上海九餐之三 媾女聖地,好有情調,好有格調嘅餐廳

一世一食評
名稱: 人間穹六
地址: 地址:徐汇区岳阳路150号(近永嘉路)
电话: 021-64660505
網址: -
中國美食: -
口味: 台灣美食
美食款式: 其他 
餐廳種類: 商場/地舖 
味道: 4分
環境: 5分
服務: 5分
衛生: 5分
抵食: 5分
推介美食: 铁锄牛排,笔筒色拉,人间豆腐, 凤梨虾球, 烤银鳕鱼, 橙汁排骨, 韩风烤鸡
是次消費: 120 每人HKD
價錢種類: 午餐
返啅指數: 9/10

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

有臺灣人在許多連鎖餐廳,分別以「人間」命名,「竹一」、「雲二」、「硯三」、「龍四」、「泉五」、「穹六」、「螢七」。一三四五都在臺灣,二六七在上海。上海的摩登人群喜歡這「老六」「老七」,因為它們是「極簡主義」的代表,很怪異。今次去午餐嘅系是穹六人間。

餐廳位置系徐匯區前法租界永嘉路同岳陽路口, 因為老房子系同政府租用若干年(20-25年)外牆基本結構歸還時要還原, 所以日本建築大師三浦榮在內部用工字鐵建左一個(內框架),风格極度簡約,聽講當時設計靈感來自蘇軾嘅 (水調歌頭)整個餐廳營造出無主題嘅水泥、不銹鋼、玻璃。基本上連顏色都冇。
大門招牌甚小, 要用盡眼力先見到, 大門好似監獄嘅鐵閘, 要用少少心思先可以開門。 鐵閘打開後, 有一條小徑,兩邊種滿竹林, 水泥路上卻用不銹鋼做左一個“跳飛機”。
餐桌前也能表現陰晴圓缺,没有缺口的完整的圆碟,寓意盈月;每枱有必定有带缺口的月盤,寓意缺月,充满趣致。
晚上系媾女聖地, 每張枱只有一盞小射燈, 全個餐廳完全冇其他光線干擾談情。 聖誕節就會換上紅色綠色枱布, 就聖誕兩日用。 情人節仲巴弊, 只限兩人訂座, 而且規定一男一女, 所有椅墊都會換上紅色嘅心形, 呢個椅墊全年就用一日。

呢個十字路口都好巴弊,四個角, 一角系宋子文嘅舊宅, 一角系以前桐油大王嘅舊屋,另一角就好似系什麼海關關長嘅屋企, 最後就係呢間“穹六人間”。
呢度嘅伙計有機會出國考察, 一般都好斯文, 服務好到位, 佬牛兩年冇去, 一推門, 前台立即細細聲, “佬牛先生好久不見了, 樓上的corner 位啦。” 樓上食完飯, 落樓下lounge 坐大沙發飲野, 呢度嘅凍咖啡肯定系佬牛去過嘅上海舖頭排第一, 今次好耐冇黎, 仲送迷你生果一碟。
四個人, 套餐RMB 58蚊一位, 包沙律, 餐湯, 菜牌上點兩個餸, 白飯, 加飲料。 今次加左一客筆筒沙拉 (Rmb 58) , 再加一個好好,好好味嘅銀鱈西京燒 (rmb 138)呢度嘅西京燒, 先用布包住,再用酒粨閹過夜, 然後放系炭火上烤熟,可惜細細舊。埋單仲享受九折, 底食。

外面種左竹樹, 製造情調
路邊系大大棵嘅法國梧桐
有機關嘅大不銹鋼門, 冇門鐘, 有少少竅門先入到去

打開鐵門,一條小徑通幽, 兩邊竹影婆娑,
地下有個跳飛機

超簡約, 無國籍嘅餐檯
呢個系筆筒沙拉, 有薄皮炸豬肉條, 紅蘿蔔, 芹菜, 黃瓜, 個沙律汁真係好好味
頭盤沙律, 日式豉油柚子汁, 好味
呢個系韓式烤雞, 用石鍋上, 熱辣辣,有好多kimchi, 辣辣地,
咖哩海鮮煲
燒青魚
人間豆腐, 下面有個小爐, 上面系日本紙, 燒得熱, 唔著火。
豆腐, 魚,海鮮煲, 烤雞系每人兩個小菜之一, 另外就係鐵鋤牛肉,呢度系二人分量
仲有每人一杯是日特製湯
白米飯質量好好, 上面黑色系黑芝麻, 搞氣氛
呢舊就係好味到暈嘅銀鱈西京燒

最後黎個大合照
回覆 讚好 不讚 使用道具

食完飯, 落樓下大堂嘆咖啡, 人多我就最中意遠處嘅Corner 位。

有少少陽光照射入黎, 好舒服, 外面得13度咋

呢個就係佬牛當年媾女嘅對號位

樓上望落黎, 水吧日頭好靜, 夜晚生意就不得了個咁忙
二樓中間挖空一半, 製造高度感
經理送嘅小碟生果, 好好味嘅凍咖啡

以上照片用 Sony RX100 II 拍攝, 有一張用蘋果手機, 時間系上週25號中午。

2004年午餐賣價28大洋,仲有九折, 仲有呢個禮物,一盒五個小茶匙或者小叉叉,人間嘅logo 就系黑盒嘅右上角, 好低調。
呢個藝術品煙灰缸就係靚女店長私人醒嘅, 真係好靚, 外面買唔到架, 好多人都想謀, 但係都失敗嘅。
成個煙灰缸好似用鋁鑄造出黎咁, 好有藝術感。

好耐之前係4台睇過有CHING 介紹話夜晚帶女女嚟一流
應該都是封牛兄你

嘩, 真係要灑灑濃

牛兄:係臺灣定國內呢,
RMB嘅臺灣餐廳???

回復 封牛集團 #1 的帖子

果然有情調...正

有机会帶女去试试…thx!

環境既情調唔錯,給人舒適感覺

食物都好吸引,有機會都想去試

環境優雅 鐵鋤牛肉 銀鱈西京燒 美食佳餚 情侶必選 !

記得這裡的菜, 好的色, 份量超細, 要點好多個菜先夠食...... 除了溝女,仲啱減肥人士

呀, 這裡從入大門, 到去洗手間都要花點時間.... 急者都幾焦急架

環境情調唔錯

巧寫意嘅上海上旅

封牛集團 發表於 2013-12-3 14:37
食完飯, 落樓下大堂嘆咖啡, 人多我就最中意遠處嘅Corner 位。

吃環境的好地方

封牛集團 發表於 2013-12-3 14:36
有臺灣人在許多連鎖餐廳,分別以「人間」命名,「竹一」、「雲二」、「硯三」、「龍四」、「泉五」、「穹六」 ...

環境雅致, 食物賣相皆, 應該好有水準

抵食

this is a place someone, perhaps you, introduced a few years ago, and there was a post here.
vaguely remember you mentioned going to this restaurant with a girl!

angelclaire 發表於 2013-12-3 21:55
this is a place someone, perhaps you, introduced a few years ago, and there was a post here.
vaguely ...

You are correct, this is the place to go with a girl ! Actually I have brought quite a few girls there.