轉載 - Enviro 500 邁進新世代! 城巴機場快線新形象

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

轉載 - Enviro 500 邁進新世代! 城巴機場快線新形象

討論

玩具點 6  發表於 2013-12-10 10:47
由 Alexander Dennis limited (ADL) 嘅前身 TransBus International
喺 2002 年首度推出嘅 Enviro 500 三軸空調雙層巴士,
可以話係現時 ADL 最引以為榮嘅 Enviro 巴士產品系列之一,
佢地嘅底盤、車身同車廂內部設計經過多番創新同改良,
以迎合香港各巴士公司唔同嘅運作要求同需要,
Enviro 500 喺香港嘅成功更令 ADL 成功地將佢地打入地球嘅另一方--
美加嘅巴士市場, 喺美國嘅大城市例如華盛頓、拉斯維加斯、
三藩市、紐約, 同埋加拿大嘅卑斯省、安大略省等地,
都可以見到 Enviro 500 嘅蹤影, 喺市內嘅公交路線行走,
或者作為開蓬觀光車, 接載遊客遊覽市內各地嘅景點。

002-1 (1).jpg
回覆 讚好 不讚 使用道具

踏入 2012 年, Enviro 500 亦轉眼推出左十年時間,
而骨子裏嘅 Trident 3 型底盤自 1996 年面世至今亦已經有十多年歷史,
ADL 亦為呢款巴士作出全面性嘅改款同革新,
除左車頭設計同 ADL 旗下嘅 Enviro 巴士系列睇齊之外,
底盤亦作出大幅度嘅改良, 並且與 Enviro 400 並用更多組件,
令新一代 Enviro 500 嘅重量比舊款輕 700 公斤, 新 Enviro 500 配上全新設計嘅 Mark III 車身,
車窗經過重新編排, 成為八個井井有條嘅車窗排列。新 Enviro 500 易名為 Trident E500 Turbo, 簡稱 E50D,
亦有稱為 E500NG (Enviro 500 New Generation) 或者 E500 MMC (Major Model Change),
新 E500 沿用上一代使用嘅 Cummis ISL 340B Euro 5 標準 Turbo 引擎,
連接配有 TopoDyn 節能程式嘅 ZF Ecolife 6AP1700B 六前速全自動波箱,
亦可選配 Voith D864 四前速全自動波箱, 車軸就放棄一直使用嘅美國 Dana 出品,
改由 ZF 提供, 並且配有全碟剎車, ABS 同 ASR 系統,
油箱亦使用同 Enviro 400 一樣設計, 以梯形設計, 收藏於上下層上落樓梯嘅底部,
以善用車身底盤同車廂嘅寶貴空間。

城巴喺 1998 年新香港國際機場開幕同啟用之際, 開辦多條來往機場至市區嘅巴士路線,
並且命名為 "城巴機場快線 Cityflyer", 使用當時簇新, 配上 Duple Metsec 車身嘅 Dennis Trident 3 行走,
踏入 2012 年, 呢批巴士亦有十四年車齡, 適逢 ADL 推出全新改良嘅 Enviro 500 NG,
城巴亦選取呢款新巴士, 作為替換現時車齡達十五年嘅舊巴士,
同 5 架臨時改裝成半客車規格嘅 ADL Enviro 500 巴士。
新巴士使用客車版規格, 下層並且設有大型行李架, 以便乘客安放大型行李,
由於大型行李架設於下層嘅右方, 原本作為車窗嘅位置亦被密封, 同以往嘅 Dennid Trident 唔同,
全車配有可調校角度嘅豪華座椅, 並且設有車廂頂棚嘅獨立冷氣出風位同閱讀燈,
上層更設有電視, 方便乘客留意下層行李架嘅情況, 減少行李遺失同被竊嘅機會。
首架城巴機場快線 Enviro 500 NG (8000) 喺 2012 年到港前,
喺 11 月先借比英國愛丁堡嘅 Lothian Bus 測試, 隨後喺同年 12 月到港,
而另一架 E500 NG (8001) 就喺今年 1 月參與城巴喺中環天星碼頭舉行嘅新車發佈會,
宣佈改版後嘅 Enviro 500 NG 巴士正式於香港亮相, 英國嘅交通部副部長 Norman Baker 更親臨會場。

新創建集團為城巴機場快線購買共 66 架 Enviro 500 NG 新巴士,
除左首四架 (8000-8003) 為由英國原裝裝嵌車身外, 其餘車輛均由珠海廣通客車負責組裝車身,
並且會喺 2014 第一季前陸續出牌及投入服務, 當中 8009 之後嘅新車更附有尾軸反方向轉向功能,
但係基於操控安全等理由, 呢個設計已經被陸續鎖上。隨住新巴士陸續投入服務,
現時城巴機場快線車隊嚴重車荒嘅情況亦得到舒緩。

今日, 麻帆良市正式歡迎城巴機場快線新 Enviro 500 登場!!
新改版嘅 E500, 因為有太多稱呼同名字, 所以市長 Super Bus 話,
都係叫佢做 E500 NG, 同上一代嘅 E500 作出一個分野,
今次呢兩架 E500 NG 新車, 城巴 8001 同 8002,
正係城巴 Cityflyer 頭四架投入服務嘅新 E500 NG 之一,
本身鍾意 E500 巴士嘅佢, 新 E500 嘅全新設計更加令市長趨之若鶩,
難怪今日新車一到埗, Super Bus 就已經急不及待仆倒去一睹新車嘅風采啦!
至於舊款 E500 同新 E500 NG 兩者只可以選其一, Super Bus 又會鍾意邊款多D呢?
Super Bus 話佢自己都好難揀, "真係魚與熊掌之抉擇, 雖然我已經有十幾架 E500 咁多,
亦覺得入左咁多架已經覺得厭, 但係話自己唔鍾意 E500 就真係假嘅,
依家 E500 改款, 呢架 E500 NG 又型得咁交關, 真係好難要我兩者只揀其一啵!"
睇下連 Super Bus 都被新 E500 NG 所吸引,
難怪新車一出場, 就有咁多粉絲追捧啦~

多謝收看!

回復 123faifai #12 的帖子

巴士迷必儲。