再求教職場高人

簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

請各位ching5好再叫我辭職
謝謝各位ching的好意

但我需要的是解決現時問題的對策
就算辭工,都要一個月通知,但呢譚野係明天的事
所以辭工係幫唔倒我處理今次呢譚野

而且,我5食,傻b都要食
有未搵到第2份
話辭工就辭工咩

-----------------------------------------------------------------------------

而家既情況係咁

話說星期五四點幾
阿姐分左5份星期五deadline既tender比我做
星期五當晚O晒T都清5晒d tender
仲要係我O緊T既時候,果個好似晚晚都唔洗放工既AA走嚟同我講
「呢份係BD submission個draft,你照單執藥就得架啦,唔洗今晚做架,星期一比到BD阿Sir就得。」

我無理份BD,繼續搞d Tender
之後因為個PM想走(其實都夜囉),他叫我放工,星期一先返來再做,跟住個PM就走左
(份tender係比呢個PM簽名)
我無走,照打晒d文件先走,但係d圖....唔係d圖,係幢圖...係幾幢圖,我完全未掂過 (d圖要每一張都蓋返tender印、蓋返日期印)
同埋d文件打就打晒,但個PM星期一睇完隨時有野改

我想問我應該點做
1. 明天請病假唔好返
2. 全部野都用返其他秘書的工作速度咁做(即係慢慢做),乜野出唔徹都話之佢
3. 5好理d tender,死掂份BD先
4. 死掂d tender,唔理份BD
5. 明天晨咁早就返公司開工,Lunch都5食,死掂1份BD & 5份Tender

量力而為!阿姐比你之時、你就應反問佢係咪1個人可以做得晒!唔係佢比乜你都照單全收!
回覆 讚好 不讚 使用道具

咁既工, 做唔做都罷 一D都唔似工作既問題, 間公司由上至下都是垃圾,
邊有前途.

宝石蓝 發表於 2013-12-16 00:26
量力而為!阿姐比你之時、你就應反問佢係咪1個人可以做得晒!唔係佢比乜你都照單全收!

每一次
其他秘書同一時間有兩份tender,都會叫我頂左一份
但輪到我有幾份tender,就會話個個都忙,叫我自己頂晒佢 (其他秘書係上緊網買淘寶、用公司電話傾緊私人野)
根本就針對我,想迫走我

魚魚 發表於 2013-12-16 00:27
咁既工, 做唔做都罷 一D都唔似工作既問題, 間公司由上至下都是垃圾,
邊有前途.

咁搵5倒第2份工
都要做住先架啦

小紀 發表於 2013-12-16 00:30
每一次
其他秘書同一時間有兩份tender,都會叫我頂左一份
但輪到我有幾份tender,就會話個個都忙,叫我自 ...

既然係咁仲留戀份工泥做乜?

hkman2013 發表於 2013-12-16 00:34
既然係咁仲留戀份工泥做乜?

5係留戀
係搵5倒第2份

小紀 發表於 2013-12-16 00:34
5係留戀
係搵5倒第2份

如果咁樣就選第二啦:
2. 全部野都用返其他秘書的工作速度咁做(即係慢慢做),乜野出唔徹都話之佢

hkman2013 發表於 2013-12-16 00:41
如果咁樣就選第二啦:

定係sick leave會好d

小紀 發表於 2013-12-16 00:42
定係sick leave會好d

禾唔建議sick leave, 禾以前試過sick leave, 會比人篤背脊冇仇報, 有佢講冇你講, 你唔知佢會點做, 但如果你有返工, 可以有辦法見招拆招

hkman2013 發表於 2013-12-16 00:48
禾唔建議sick leave, 禾以前試過sick leave, 會比人篤背脊冇仇報, 有佢講冇你講, 你唔知佢會點做, 但如果你有返工, 可以有辦法見招拆招

阿甲成日都篤我,無事講到有事,有小事講到有好大件事
同埋她好中2係我有幾份BD幾份Tender一齊deadline時,唔做自己錯,用晒d時間嚟搵我有無做錯野
最當捉我D英文字大細階話我錯
e.g. 我打「Interior Decoration Works Tender Submission」
她會話找錯,應該打「Interior Decoration works Tender submission」
咁她話我錯,我又唔覺得她係啱喎,但係d文件我趕頭趕命咁做,邊有時間同佢嘈
我唔同佢嘈,她就周圍講話我成日做錯野 / 打錯野 (她話既做錯野 / 打錯野,咪就係d英文字既大細階囉)
但係她d 文件打 「There has」、「We can't providing」都無人出聲話她錯

2.
做得幾多得幾多. 但要KEEP PROGRESS RECORDS.
大佬X你時,比RECORDS 矩睇. 出晒力啦..咁囉.....

量力而為, 做到佢哋炒妳先

tomchan.us 發表於 2013-12-16 03:51
量力而為, 做到佢哋炒妳先

同意,盡左力,要炒都冇法

小紀 發表於 2013-12-16 00:19
請各位ching5好再叫我辭職
謝謝各位ching的好意

搞掂個pm, 叫個pm做

首選係5,早返同5食lunch係賣點,就算做5起,在其他人眼中,同情分都攞哂

schmid9394 發表於 2013-12-16 07:12
搞掂個pm, 叫個pm做

我5係呢種人

甲就成日講到我係咁

rabbit2000 發表於 2013-12-16 07:17
首選係5,早返同5食lunch係賣點,就算做5起,在其他人眼中,同情分都攞哂

其實我都選左5
但係好似好唔低咁

你點睇

D野唔可以攞番屋企做?又或remote desktop做?我後生博殺期個陣很多report都係屋企做,係公司每分每秒都要睇住個運作,午飯要五點半先吃,人地宵夜我先晚餐,邊有時間做文件上既野,覆email大都在人地食飯時間回。要點做就睇下你點睇你份工..............