再求教職場高人

我頗同意12樓 job CHing嘅建議,要自己紀錄成個流程,星期五臨放工先比,自己儘力做,其實你個所謂阿姐比你嗰時,就兜口兜面同佢講咁少時間未必做得晒,問佢攞人幫手,冇嘅就問佢 tender嘅緊急次序,先完成最緊急嗰份,如果佢話份份一樣急,就即刻發佢圍X佢,跟手向PM反映,如果結果都係咁,呢份工唔做都罷,香港地只要你肯捱肯做,唔會搵唔到份糊口嘅工。
回覆 讚好 不讚 使用道具

禾後生果時係帶返屋企做,做得幾多係幾多,做到無愧於心就算架啦

公司電腦全部set左,只可入不可出
出只可出去MIS dept.

我咪係幫你地做文件野既員工

小紀 發表於 2013-12-16 00:34
5係留戀
係搵5倒第2份

出面市道咁好、怕乜?

.......顧問公司?   啦~! 面對啦~! 做埋佢啦~!
做哂D TENDER 先, 一件還一件, TENDER 出唔到街一定死, BD SUBMISSION 晚一兩天入, 仲可以找D大佬大幫手吹下可否早d批~!  放心啦~唔死得人呢~!

回復 小紀 #1 的帖子

照字面睇,可以選擇做左份BD入則先,要星期一入到BD俾到阿sir無話過可以遲。
個PM都講左星期一再做份tender,明顯可以override 阿姐既決定,除非果個PM有心跣你,不過無呢個需要。今日有咩依旭就搵個PM頂。
況且,tender 就算話星期一出,都可以係星期一至出invitation to tender俾判頭,咁晨早9點出信同下午5點半出都算係星期一出,但係就可以至少buy多一日時間準備,無人會5點半收到信可以即刻搵人黎攞標既。但入則個day chop 就無得點偷,BD夠鐘就落閘睬你都有味,況且courier唔係自己可以控制既範圍入面,都係預多d buffer保險。
對其他公司黎講,入則有fee收,但出tender未必有fee收,判標至有fee收,所以入則當然重要一點,不過你果間公司做自己project未必會咁計。

小紀 發表於 2013-12-16 07:21
我5係呢種人

甲就成日講到我係咁

"搞掂"

....系有好多不同的方法的^_^

小紀 發表於 2013-12-16 07:23
其實我都選左5
但係好似好唔低咁

5會5抵,人生如戲,妳只要想起現在角色要求,其他人也在扮演各自的角色,將來是happy ending 就得啦。

小紀 發表於 2013-12-16 08:06
公司電腦全部set左,只可入不可出
出只可出去MIS dept.

做report唔同打文件搬字過紙,數據要睇即時,又或要分析,更要快,要咩鑊點可交由文職既做,其實你自己心中早有數點做,係咪?

ninefiveking 發表於 2013-12-16 07:49
我頗同意12樓 job CHing嘅建議,要自己紀錄成個流程,星期五臨放工先比,自己儘力做,其實你個所謂阿姐比你 ...

叫左佢比人我幫手
到放工都無人幫我

平時其他秘書同時有兩份tender
都會叫我幫手頂一份
到我趕tender就唔比人我
要我一個頂晒

呀吓 發表於 2013-12-16 08:39
回復 小紀 #1 的帖子

照字面睇,可以選擇做左份BD入則先,要星期一入到BD俾到阿sir無話過可以遲。

打緊入則d野
遲d再傾

選擇2,對得起自己就行

宝石蓝 發表於 2013-12-16 00:26
量力而為!阿姐比你之時、你就應反問佢係咪1個人可以做得晒!唔係佢比乜你都照單全收!

5. 做晒,E個PDF檔過去俾佢,COVER寫住PLEASE CONFIRM
陰佢唔得閒睇或睇漏,佢咩鑊

用PDF 主要等佢冇得HIJACK你既工作

能力月大,責任月大

靚女、上司比你的工作唔一定做晒先表現到你的工作能力!佢比1份你、ok、你得!3份、ok、你免強可以!咁10份....20份呢?而且做多幾份、出錯機會更大!故此、就應該在佢比你的時候作出反映!叫佢唔好指意晒你!5份中做3份已經好勉強....睇佢有乜反應!乃次次都咁順灘同佢梗、實恰乃喇!

依家同佢講做唔哂, 叫佢比人你, 同時問佢邊份做先

小紀 發表於 2013-12-16 00:19
請各位ching5好再叫我辭職
謝謝各位ching的好意

我以前係~覺可以唔瞓, 涼可以唔沖, 飯都可以唔食. . . . . .最高記錄由星期四做到星期一中午, 累就扒係枱面恰一恰, 肚餓就叫外賣, 理得你幾點. 其間冇人敢嚟野我!!!
不過. . . . . .女仔緊係唔好啦! 咩都係假! 最緊要~靚! 所以, 選 2 吧!

2. 全部野都用返其他秘書的工作速度咁做(即係慢慢做),乜野出唔徹都話之佢

你唔驚個 PM 係四台嘅會員?

小紀 發表於 2013-12-16 00:42
定係sick leave會好d

Sick leave 一定死