再求教職場高人

回覆 讚好 不讚 使用道具

回復 小紀 #59 的帖子

你要比佢知,明人不做暗事!邊個係做野,邊個係搞野!你亞姐咁柒,而家咪要點醒佢囉!你如果想將來做事少D麻煩,就要咁做㗎喇!你應該好清楚嘅

cthk 發表於 2013-12-16 23:32
回復 小紀 #59 的帖子

你要比佢知,明人不做暗事!邊個係做野,邊個係搞野!你亞姐咁柒,而家咪要點醒佢囉!你如果想將來做事少D麻煩,就要咁做㗎喇!你應該好清楚嘅

或者我應該諗個圓滑d既句子嚟講呢個意思
又或者我應該乜都5好講,等阿姐自己通過某d事情睇到呢個意思

小紀 發表於 2013-12-16 23:36
或者我應該諗個圓滑d既句子嚟講呢個意思
又或者我應該乜都5好講,等阿姐自己通過某d事情睇到呢個意思

老細不嬲都係做主觀既決定, 吾理客觀既事實

netmanhk2006 發表於 2013-12-16 23:41
老細不嬲都係做主觀既決定, 吾理客觀既事實

她是上司不是老細
老細係第二層樓

小紀 發表於 2013-12-16 21:39
上次?邊件事

你十月份咪求救過一次囉!

回復 小紀 #63 的帖子

如果你亞姐有腦嘅,根本就唔會將D野推晒比你一個人做!掘個窿比自己!好明顯佢係冇腦,比D小人掃兩吓背就飄飄然,死左都唔知乜野事!
如果你想比個下台階佢嘅,咪乜都唔好講,等佢自己諗吓囉,不過相信佢都係唔識去用腦㗎喇!祝你好運喇

nuts 發表於 2013-12-16 23:48
你十月份咪求救過一次囉!

係未搞掂
我仍然係叫5郁個Jr 做野
好多野要自己食埋

但e+年尾
過埋年先算

cthk 發表於 2013-12-16 23:52
回復 小紀 #63 的帖子

如果你亞姐有腦嘅,根本就唔會將D野推晒比你一個人做!掘個窿比自己!好明顯佢係冇 ...

不過她真係好豬

有次個contractor email嚟公司追票
人地寫「我地收到你地公司既支票,係我地Inv. XXXX1 同埋 Inv. xxxx2,但係唔見找數比 Inv. XXX3既票喎,會唔會係寄漏左呢……」(封email當然係寫英文)
係人一睇都知係追票,阿姐竟然問我,係咪send漏左、寄失左張票

回復 小紀 #69 的帖子

跟D咁柒嘅阿頭,你都係要自保㗎喇!比著我係你,對家果班牛鬼蛇神一早就消失於世上,不過我比較喜歡玩野!我會留住佢地條命響公司,等我悶嘅時候就諗D野出嚟同佢地玩吓!呢D就係辦公室政治嘞!人善被人欺,有時做事係身不由己!見得人同事多,你就會學識保護自己!有時間睇吓日劇半澤直樹學吓野喇,早D瞓啦!

cthk 發表於 2013-12-17 00:20
回復 小紀 #69 的帖子

跟D咁柒嘅阿頭,你都係要自保㗎喇!比著我係你,對家果班牛鬼蛇神一早就消失於世上 ...

睇左

小紀 發表於 2013-12-16 23:28
老細5係應該乜都g架咩

同埋教老細點做野係死罪

老細係唔會知,同唔洗知, 佢只比工作部門主管, 部門主管點分job比下面, 唔洗理, 只要結果搞點就得.
其實你最好, 做個工作流程表, 定時e-mail比你上司, 你工作進度, 起碼比佢知到你手上有幾多job, 爆起獲上黎都有証據.
其實今次事件, 一比5份job你時, 應該問定邊一定要死比佢, 邊份可以遲D交貨, AA文份BD比你時要同佢講你手上有5份deadline既tender手都做唔哂, 爆哂廠, 等佢自己想辦法, 或者叫佢同你阿姐針點佢,D job點分, 佢地講完都係比你, 你咪照接, 星期5, 做到幾多, 走時電話同e-mail比你阿姐(一定要有e-mail), 星期一食飯前再同佢講同e-mail, 放工做唔哂爆獲就唔關你事, 佢係主管都唔理, 老細問起上黎你有哂証據, 睇佢點拆.

凸 發表於 2013-12-17 01:46
老細係唔會知,同唔洗知, 佢只比工作部門主管, 部門主管點分job比下面, 唔洗理, 只要結果搞點就得.
其實你 ...

就係講左都照比我
求晒救都係得我一個做

做野都做唔徹,邊有時間寫email

小紀 發表於 2013-12-17 09:07
就係講左都照比我
求晒救都係得我一個做

email係保障自己,張來爆獲用, 你上司知你進到做唔哂, 老細照肺解晝用, 口說無憑, 黑低白字佢無得哂瀉比你話唔知, 而家做唔哂佢話你無講咪你自己食哂囉!
做細上面比幾野就做, 無包一定做哂, 盡哂力做唔哂,有哂進度表,上司又唔理, 睇下佢死定你死.
同時唔好次次做得哂, 今次5個job, 下次6個, 再下下次就7個, 一路加上去, 遲早爆獲自己受, 有時做野拉下布留下力先係皇道.

禾連BD都唔知咩黎

anklebreaker 發表於 2013-12-17 22:56
禾連BD都唔知咩黎

禁止訪問

anklebreaker 發表於 2013-12-17 22:56
禾連BD都唔知咩黎

Building Department !

凸 發表於 2013-12-17 11:52
email係保障自己,張來爆獲用, 你上司知你進到做唔哂, 老細照肺解晝用, 口說無憑, 黑低白字佢無得哂瀉比你 ...

留力最啱聽!

石仔stone 發表於 2013-12-19 01:23
Building Department !

你刀g

乃成日講咪知囉!