終院裁定申領綜援需居港滿7年規定違憲

回覆 讚好 不讚 使用道具

dailunwor 發表於 2013-12-17 22:18
應該尊重法律的裁決,如果覺得有問題,應該立法或修改法例,這樣才可保持香港的司法獨立。

有些東西是很無 ...

根據今日判決, 除非政府要求修改基本法,
否則修改什麼香港法例都會違反基本法!

香港嘅司法制度根本已經係一個大問題!如果你係某D大狗官嘅姪女,就算你犯乜野罪都好,你都唔會有事嘅!呢個就係香港司法被普遍香港市民標籤左嘅形象!

如果話法官有問題, 不如先睇下代表政府律師點去申辯, 佢地話2004年由一年變七年係為左幫庫房慳錢.  頂你呢班代表律師, 拎 d 咁嘅理由去拗數, 實死無生啦.  不怕神一樣的對手, 只怕豬一樣的隊友. 係呢班友仔出賣香港!!!!

lugard 發表於 2013-12-17 22:20
要終院同時間要求審批權比番香港
有呢個配套先合理

審批權比番香港,
你覺得政府提出, 立法會可以得到建制派同意或通過嗎?

尊重司法判決,但政府必需要看看怎樣改例,嚴格審核申請人。
有些新來的大陸人十分自私,只懂得拿權利,而永不講義務,正扑街。

MadeInHongKong 發表於 2013-12-17 22:24
之前有個國內女子,叫我幫佢申請關愛基金!
多口問下佢經濟狀況!原來佢深圳有兩個單位!勁呀

忍瞞資產, 犯法架!

巨大狗大 發表於 2013-12-17 23:16
尊重司法判決,但政府必需要看看怎樣改例,嚴格審核申請人。
有些新來的大陸人十分自私,只懂得拿權利,而永不講義務,正扑街。

申請人孔小姐喺廣州有樓!有樓都拎綜援

補充內容 (2013-12-17 23:39):
大把香港人住劏房!亦有大把人住工廠大廈既劏房!但人地都唔攞綜援!靠自己!點解有啲人咁恨攞綜援?

henryyu 發表於 2013-12-17 22:46
判決相信未必是大部份港人意願。究竟是立法上的漏洞,還是法官看法有偏差?

五個法官一致判決, 你話呢?

hkpkboy 發表於 2013-12-17 23:18
忍瞞資產, 犯法架!

申請人孔小姐到而家都未比人告!
上終院重勝訴添

回復 lugard #20 的帖子

我係網上見過有討回審批權嘅另類意見, 分享一下:
宜家審批權不在香港, 所以無人郁得到, 可以話係缺點(黑箱作業), 亦可以話係優點(無得司法覆核). 若果審批權搬到香港, 邊個去決定呢?  如何決定呢? 人數又幾多呢? 一定有一班重視人權嘅人日日走去爭取放寬配額,  家庭團聚吖嘛, 做乜要排隊, 做咩要有條件, 一定去平機會投訴, 甚至司法覆核, 到時香港政府真係有排煩, 如果一個唔該好似今日咁被個班賣港仆街嬴左, 咁呢杯檸樂一定比今日大杯好多.  

我不得不承認, 福利去到中國人手上, 就會無所不用其技, 鑽空子都要拎盡, 因為好多中國人都係無恥.

回復 hkpkboy #1 的帖子

今日同班師兄飲茶,而家香港處於一個兩難嘅局面,一方便人口老化,出生率偏低,以致需要每天有若一定數目嘅單程證名額嚟香港定居。審批權響大陸嗰面,照而家咁睇,落嚟香港嗰班人知識水平有限,企哋一落嚟,大部份都係揾著數,例如申請綜援,今日呢個裁決一出,社會福利署頭都大埋,實有大把新來港人仕申請綜援。但係,倘若大陸審批嗰啲叻嘅人嚟香港,企哋只會將香港作為一個跳板,將來一定最後會移居美加。點攪都係頭痛!

對呢個結果,真係無言

Peter1235 發表於 2013-12-17 22:54
你咁答, 我下意識好似係到扮有道理

不過, 我覺得綜援係政府既一個政策

在法律上, 未住夠七年都可以係香港人,有香港居民身分証架!
住夠七年就係永久性居民!

cthk 發表於 2013-12-17 23:15
香港嘅司法制度根本已經係一個大問題!如果你係某D大狗官嘅姪女,就算你犯乜野罪都好,你都唔會有事嘅!呢個就係香港司法被普遍香港市民標籤左嘅形象!

有d野未必關香港嘅司法制度事架!
好多時, 告與不告, 由律政司話事, 法庭根本沒有話事權!

司法獨立是香港的基石之一, 法律理所當然應被受尊重。但係合法都唔等於合理!!
由呢單官司可見, 香港真係法治之都,而香港人真係最有善心嘅人種!
南亞裔、印菲傭、賴死唔走又可以有津貼,買潮手機瘟女貼仔,而家未係香港人都可以拎綜援,我諗全世界無乜邊個地方可以對非自己人民咁好嫁啦~
香港政府自從越南船民作為第一(垃圾)收容港, 聯合國簽下欠債11億多港元,並且從未還錢都咁有錢,依家非香港永久性居民既人都有錢分,香港人就係因為你係有份交稅, 屬於香港永9居民,一個仙都唔會有得分! 真係諷刺~
p.s. 本人十分支持審批權還比香港, 否則用幾多行政措施掣肘都無補於事.....

gogogogo 發表於 2013-12-17 23:15
如果話法官有問題, 不如先睇下代表政府律師點去申辯, 佢地話2004年由一年變七年係為左幫庫房慳錢.  頂你呢 ...

你忘了特首話過, 什麼新香港人嗎?

patrickchui2001 發表於 2013-12-17 23:31

今日同班師兄飲茶,而家香港處於一個兩難嘅局面,一方便人口老化,出生率偏低,以 ...

我估計會有更多麻煩野會發生

未滿7年有福利, 如此判決無天理

this is a sad day for us HK ppl
let's all quit and apply for the social fund