終院裁定申領綜援需居港滿7年規定違憲

咁搞法, 牽連好廣泛, 個個大陸西都衝曬落嚟攞啦! 我地交稅養埋呢 D 垃圾, 無撚野呀!!!
真係有需要攞綜緩既我覺得無問題, 但有心黎攞著數攞褔利, 無病無痛有工作能力果 D 一定唔撚比
回覆 讚好 不讚 使用道具

法律就系法律 訂立就要遵守 漏洞就交由個班垃圾會議員去修訂(如果班友仔肯做野既話別)

回復 hkpkboy #1 的帖子

They are only interpreting to the letter of the law;  They have to be objective, even if it is against their wishes.  If the law is not up to our expectation, it is up to us to amend the law itself.

終院都係根據法律去裁定佢哋可以申請, 但最終批核, 都係社會福利處!

又要保障有需要的人, 又要防止濫用, 難!
不過, 嚟香港咁辛苦, 仲為咩要嚟哎???

我認為並不合理但尊重終審法院的裁決

立稅人揾定錢交多D稅啦

綜援係比有需要人仕申請,無理由有居港年期限制
支持終院裁定正確

HK, 沒有的了... 中國成功了...
走吧...

回復 Peter1235 #36 的帖子

綜援是一個社會保障的政策,並唔係話政府有權就可以給任何人,是保障一些香港有需要的市民,而這些援助的款項是市民共同擁有的資源。

現在香港市民討論的問題是一個甚麼資格的香港人可以獲得援助,總不能所有人有困難來到香港就得到援助吧。假設到香港第一天的人就提出有困難的話就申請綜援,會不會有我們意想不到的人會湧到香港?會為我們增加多少負擔?

還有最重要,如果一個短期到香港的人,怎樣判斷一個人真的有需要? 而不是濫用呢。他不可以返回他原住地嗎? 一定要由香港政府或市民照顧他嗎?

以上才是我覺得無奈的地方,一來我們不能篩選到香港的人,我們也不能判斷申請人是不是真的需要,設定得寬鬆就會被濫用,太緊的話就會有些真的需要幫助的人被犧牲掉。

有機制阻止他們申請嗎?

xsx 發表於 2013-12-18 19:42
立稅人揾定錢交多D稅啦

為什麼要因為此事,須揾定錢交多D稅?
香港電台重建要六十幾憶, 不是更過分嗎?
平均每香港人一千元, 你覺得值嗎?

尊重終審法院

法律不外乎人情,法官裁量應考量人情。

正苦又有排煩

回復 hkpkboy #92 的帖子

當然須揾定錢交多D稅......綜援D錢又唔係...係個天上面跌落黎...
係又比唔係又比....遲D呀豬呀狗刀去申領綜援

hkpkboy 發表於 2013-12-17 21:57
終院裁定申領綜援需居港滿7年規定違憲  
一名60歲女子居港未滿7年申領綜援被拒,司法覆核兩度敗訴後 ...

無言以對

港人治港的後果

都係因為香港居民..同香港永久居民都出現係基本法......邊個寫基本法!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

lenovo567 發表於 2013-12-21 01:59

基本法起草委員會