LENOVO 又買埋 IBM 既 SERVER BUSINESS

搞 PowerPC 好過搞 x86
回覆 讚好 不讚 使用道具

聯想主要系政府客戶多

I have never seen any company user IBM server, most of them is Dell/HP,
with HP selling server + cloud service together, I do believe Lenovo will have a hard time getting inside this market

主要系用來推大陸SERVER BUSINESS.

有冇大作為呢

shengming424 發表於 2014-5-17 21:26
有冇大作為呢

應該有, 目標系自己國內市場

When chatting with IBM senior management, their strategy is move to more Services as Hardware margin is getting less and less.

littlepants9394 發表於 2014-5-22 00:52
When chatting with IBM senior management, their strategy is move to more Services as Hardware margin ...

呢個十分贊同.

但夠晒平喎

其實今次Lenovo好想Copy多次收購Think PC/ NB 時的成功。
Lenovo 一直都有出server,但始終做唔起。今次收購IBM x86 server ,一定會令到一部份外國公司減少購買Lenovo server,但相反就一定多左紅色背景的公司支持。所以今次Lenovo的收購應該都會幾成功。

S5pro 發表於 2014-9-28 23:12
其實今次Lenovo好想Copy多次收購Think PC/ NB 時的成功。
Lenovo 一直都有出server,但始終做唔起。今次收 ...

IBM 一向 都唔注重 賣 x86 的細 server.

我曾經為個客打去, 話買部 preconfig 的 server 仔,
一來來個大波妹sell  system 34,   俾佢吹漲

包唔包括埋專利技術先

kingkeil 發表於 2014-10-1 17:11
包唔包括埋專利技術先

IBM的專利,多集中大server方面,
X86 server architecture 冇乜專利可言,
而software 亦多為 opensource

power 機profit 大好多.

做過幾間公司都無見過IBM SERVER
HP / DELL就見得多

japHunt 發表於 2015-8-8 01:21
做過幾間公司都無見過IBM SERVER
HP / DELL就見得多

佢地好老土, 以前試過去問PREINSTALLED LINUX 既 SERVER.
佢幾日後搵條女回覆狂推佢地的SYSTEM 34.

今時今日,買硬件賺唔到錢,買服務至好

波仔用 System 34